Fiets mee tijdens de Waddentocht.
Fiets mee tijdens de Waddentocht. Foto: Ingezonden

Fietspad over Afsluitdijk 2 juli open voor Waddentocht De Luchtfietsers

Algemeen

Het fietspad over de Afsluitdijk gaat op 1 en 2 juli 2023 eenmalig open zodat de deelnemers van de Waddenfietstocht van De Luchtfietsers op zondag 2 juli de iconische dijk over kunnen steken. Het eerste weekend van juli is de enige keer dit jaar dat de Afsluitdijk toegankelijk is voor fietsers en wandelaars.

Het collectief van fietsende klimaatactivisten De Luchtfietsers gaat deze zomer met zo’n 100 fietsers drie weken langs de gehele Waddenkust fietsen, van Texel naar Esbjerg in Denemarken. Met de tocht vragen zij aandacht voor de gevolgen van de klimaatcrisis voor het Waddengebied. De tocht start op 1 juli op Texel. Op zondag 2 juli fietsen De Luchtfietsers over de Afsluitdijk naar Harlingen.

Eenmalig open

Vanwege de versterking van de Afsluitdijk is het fietspad over de dijk al sinds april 2019 gesloten. In 2023 wordt het fietspad eenmalig één weekend opengesteld. Rijkswaterstaat heeft na overleg met De Luchtfietsers en andere fietsersorganisaties besloten dat deze openstelling plaatsvindt in het weekend van 1 en 2 juli, speciaal voor de Waddenfietstocht. Onder andere de Fietsersbond en het Fietsplatform steunen de openstelling voor deze bijzondere tocht. Fietsers en wandelaars kunnen op 1 en 2 juli voor het eerst gebruik maken van het nieuwe fietspad langs de Waddenzeezijde van de Afsluitdijk.

Aandacht vragen voor de klimaatcrisis

Dirk Kuiken van De Luchtfietsers is uiteraard bijzonder blij met de toezegging van Rijkswaterstaat: “Dankzij de opening kunnen wij écht de hele Waddenkust langs fietsen om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis en de gevolgen daarvan voor het Wad. Daarbij komt dat de Afsluitdijk juist vanwege de gevolgen van de klimaatcrisis, zoals het stijgen van de zeespiegel, wordt verhoogd en versterkt.” 

De fiets is een schoon vervoermiddel

Toch ziet het fietserscollectief liever dat de Afsluitdijk permanent toegankelijk is voor fietsers en wandelaars. Simone van Wieringen van De Luchtfietsers: “Het is vreemd dat de Afsluitdijk tijdens de al jaren durende werkzaamheden wel ‘gewoon’ open is voor het autoverkeer, terwijl auto’s door hun uitstoot enorm bijdragen aan de wereldwijde temperatuurstijging. Juist de fiets, als schoon en duurzaam vervoermiddel, zou natuurlijk voorrang moeten krijgen.” 

De Luchtfietsers roepen iedereen op samen met de deelnemers van de Waddenfietstocht op 2 juli per fiets, step, scootmobiel, op skeelers, skates of longboards de Afsluitdijk over te steken. “Laten we er een massale duurzame optocht van maken om aandacht te vragen voor de klimaatnoodtoestand en het Wad”, aldus Van Wieringen. 

Geef het Wad een stem!

Met de Waddenfietstocht willen De Luchtfietsers het Wad een stem geven. Dirk Kuiken: “Hoewel het Waddengebied Unesco Werelderfgoed is, gaan economische en militaire belangen nog steeds boven de ecologische waarde van het Wad. Sterker nog, het Wad wordt ernstig bedreigd door de gevolgen van ‘onze’ westerse (over)consumptie: klimaatverandering, vervuiling, toerisme en bodemdaling door het winnen van gas en zout onder de Waddenzee. Wij gaan onderzoeken hoe het Wad, hoe de natuur, wél gehoord kan worden.”

Tijdens de tocht gaan de deelnemers in gesprek met bewoners van het Waddengebied en met deskundigen over de vraag hoe de mens in evenwicht kan leven met de natuur. Simone van Wieringen: “Door zonder herrie en uitstoot langs het Wad te fietsen, staan de deelnemers open voor alle geluiden, geuren en vergezichten van het Waddengebied. Op die manier kunnen we echt luisteren naar wat het Wad ons te zeggen heeft.” 

Over de Waddentocht van De Luchtfietsers wordt een documentaire gemaakt door Studio Roekoe.

Waddentocht 1978

De fietstocht van De Luchtfietsers is een vervolg op een eerdere fietstocht langs de Waddenzee, dit jaar precies 45 jaar geleden. In de zomer van 1978 fietsten een paar honderd bezorgde mensen uit Nederland, Duitsland en Denemarken (onder andere van de Waddenvereniging, Milieudefensie en Duitse en Deense organisaties) van Den Helder naar Esbjerg. Zij wilden daarmee aandacht vragen voor de toen spelende bedreigingen voor de Waddenzee: giflozingen, overbevissing en economische en militaire activiteiten in en rond het Wad.

Bijzonder is dat een sommige fietsers die 45 jaar geleden meefietsten ook dit jaar weer meedoen aan de Waddentocht.

Praktische info: 

· Meer info over de Waddenfietstocht is te vinden op de website van De Luchtfietsers: https://deluchtfietsers.nl/
· Mensen die geïnteresseerd zijn om (een stuk) mee te fietsen kunnen zich aanmelden via https://deluchtfietsers.nl/ of rechtstreeks via dit formulier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfhOIiUQSLcilIuEB2ce-H293upjifXJtMu2bxRNxIfmsP-jw/viewform

· Promofilmpje voor de Waddenfietstocht: https://youtu.be/qjawbjR7jlE

Algemene info:

· de Waddentocht start op 1 juli 2023 op Texel en eindigt op 21 juli in Esbjerg in Denemarken.
· de route naar Esbjerg is ongeveer 1200 kilometer lang en verdeeld in 3 trajecten van elk een week, inclusief rustdag (de dagelijkse fietsafstand is gemiddeld zo’n 75 kilometer). Iedereen kan deze afstand steeds afleggen in zijn eigen tempo.
· de inschrijving is geopend tot 1 juni 2023. Inschrijven kan voor de gehele tocht of voor 1 of meerdere trajecten. Eén of enkele dagen meefietsen kan ook, daarvoor is inschrijven niet nodig.

Actueel

Afbeelding
Energiebank en voedselbanken in Friesland geven gratis ledlampen weg Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Kritiek op vergisterplan Sonac, raad nu aan zet Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
(video) Indringende documentaire 'Hunting Jack' over het leven van journalist Jack Kooistra Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwjaarsfeest in De Lawei dit jaar gratis Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Louter blije gezichten bij Licht op Drachten Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
PC Probaat viert feest Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Goud voor Yn'e Ringen bij Turn on Tour Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Drukte in december, de bieb biedt ontspanning Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
(video) Oekraïne luidt noodklok deze winter! Friese Rijders komen met nieuwe actie Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert zaterdag 16 december in het MFA in Holwert Algemeen 4 dec., 09:30
Afbeelding
It's beginning to look like Christmas Algemeen 4 dec., 08:30
Afbeelding
Libertas toont veerkracht tegen Middelburg! Algemeen 3 dec., 19:17
Afbeelding
Bowlsvereniging Smallingerland laat zich ook landelijk van haar beste kant zien Algemeen 3 dec., 17:47
Afbeelding
Prijsuitreiking NIC's Damwâld Algemeen 3 dec., 17:38
Afbeelding
Brandweer Dokkum zoekt nieuwe collega's Algemeen 3 dec., 17:20
Afbeelding
'Rottevalle': tegengestelden vinden elkaar in drietalig theater Algemeen 3 dec., 12:10