Lijstrekker van 50Plus in Friesland voor de statenverkiezingen Herman Nota bij gemaal De Heining bij Marrum.
Lijstrekker van 50Plus in Friesland voor de statenverkiezingen Herman Nota bij gemaal De Heining bij Marrum. Foto: Actief Media

(video) 50PLUS zet zich in voor de huidige en toekomstige generatie ouderen in Friesland

Algemeen

Video - 50PLUS Friesland benadert maatschappelijke vraagstukken vanuit het perspectief van huidige en toekomstige ouderen. “Daarbij willen we tijdens deze provinciale verkiezingen meer dan eens duidelijk maken dat we de pensioenen van de huidige senioren veilig willen stellen”, vertelt lijsttrekker Herman Nota uit Parrega. Demografische aspecten, zoals goed en bereikbaar openbaar vervoer voor ouderen, worden daarom altijd bij onderwerpen betrokken. De menselijke maat is zo veel mogelijk sturend. Niet alleen oog voor welvaart maar nadrukkelijk ook voor welzijn.


Zowel op regionaal als landelijk niveau zet 50PLUS zich in voor mensen met een AOW en toekomstige gepensioneerden. Daarvoor zit Martin van Rooijen sinds juni 2019 als lid van de 50PLUS-fractie in de Eerste Kamer. Dit moet ook straks in de Eerste Kamer blijven want hij is een groot voorvechter van goede AOW en pensioenen. Hij is falikant tegen de nieuwe pensioenwet.

Pensioenroof

Herman Nota laat luid en duidelijk weten dat wat 50PLUS betreft de nieuwe pensioenwet meteen van tafel moet. “Wat we nu hebben voldoet met enkele aanpassingen nog prima. In het pensioenakkoord moeten ouderen en gepensioneerden krijgen waar ze recht op hebben! Er moet compensatie komen voor de afgelopen twaalf jaar, waarin de gemiddelde rendementen prachtig waren. Herstelbetaling van niet genoten indexatie is een must!.” De nieuwe wet is volgens 50PLUS regelrechte pensioenroof. Het individuele bezwaarrecht vervalt in die nieuwe wet. Dat zou iedereen zeer argwanend moeten maken.

Kernwaarden

Het is dan ook niet verwonderlijk dat rechtvaardigheid, respect, reflectie, solidariteit en veiligheid de kernwaarden van 50PLUS zijn. Dat gevoel van veiligheid wordt duidelijk als Herman Nota een bezoek brengt aan gemaal de Heining bij de waddendijk boven het Friese Marrum. Die dijk en gemaal zorgen er voor dat de inwoners van Friesland droge voeten houden. “Met de nieuwe pensioenwet gaan we er tien procent op achteruit en zal het water snel aan de lippen van de gepensioneerden staan. Dat wil 50PLUS onder geen beding. Dat moeten we ten alle tijden zien te voorkomen. Het is altijd weer de onderkant die de klappen krijgen”, geeft Nota nog maar eens de noodzaak van een goede pensioenwet aan. Daarbij is het ook belangrijk dat de koppeling van de AOW aan het minimum(uur)loon blijft bestaan. 

Speerpunten

De 50PLUS fractie stelt zich spiegelend en reflectief op. In het verkiezingsprogramma wordt in 10 speerpunten aangegeven waar 50PLUS Fryslân voor staat bij grote Friese maatschappelijke vraagstukken, zoals onder meer afnemende bevolkingsgroei en verouderende bevolking, vitaal houden van onze dorpen, wijken en binnensteden, wonen, zorg en zorgvoorzieningen, openbaar vervoer, Friese taal en cultuur, energietransitie, natuur, landbouw, zorgvuldig ruimtegebruik en werkloosheid onder 50-plussers. “Dat zijn onderwerpen waarover we van onderaf over nagedacht hebben en die niet van bovenaf opgelegd zijn. Zo er moeten genoeg comfortabele, betaalbare, levensloopbestendige woningen voor senioren beschikbaar zijn. Cluster daarbij seniorenwoningen. Dan kun je bijvoorbeeld ook mantelzorg uitwisselen. Daarbij moet het wonen zich ook niet beperken tot de grotere woonkernen van Friesland. Je moet dus de grote en kleine woonkernen voorzien van goede seniorenwoningen. Waarbij ook de bereikbaarheid van voorzieningen en mobiliteit voor de ouderen op peil moet blijven. Die staat zeker onder druk omdat het aantal bushaltes in Nederland de afgelopen vijf jaar gedaald is met zeven procent. Dat betekent onder meer dat er nu 67 dorpen meer zijn, zonder opstapplek binnen de bebouwde kom. Dit zet senioren in een isolement en dat moet pertinent voorkomen worden.

19 mei shanty,s en zeemansliederen in Earnewald
De Brêgesjongers zingen op 19 mei in Earnewald Algemeen 11 uur geleden
Spinsters bij De Sûkerei
Alde Maaie bij museum De Sûkerei Algemeen 12 uur geleden
Kinderboekenschrijvers on tour!
Kinderboekenschrijvers on tour! Algemeen 13 uur geleden
Fietsen uit vroegere tijden.
De historische Fietsgroep Noord Algemeen 14 uur geleden
Een plaatje van de mogelijke nieuwe 'hangarwoningen' op het noordelijk deel van het vliegveld van Drachten.
Nieuw bestuur Vliegveld Drachten "snel aan de slag" Algemeen 15 uur geleden
Samen wandelen in het groen zorgt voor verbinding met elkaar en de natuur.
Samen wandelen in het groen zorgt voor verbinding met elkaar en de natuur Algemeen 7 mei, 17:00
Maak kennis met de muziekverenigingen van Smallingerland
Muzikale fietsroute Smellingerlûd zet regionale muziekverenigingen in het zonnetje! Algemeen 7 mei, 16:02
100-jarige C.M.V. Excelsior Veenwoudsterwal viert 18 mei jubileumconcert.
100-jarige C.M.V. Excelsior Veenwoudsterwal viert 18 mei jubileumconcert Algemeen 7 mei, 15:00
Yllustraasje fan Luuk foar Riemkje haar 80e jierdei
Riemkje Pitstra 80 jier! Algemeen 7 mei, 14:02
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland weer gestart Algemeen 7 mei, 13:00
Burgemeester Jeroen Gebben, Aline Sprokkereef en Miriam Meijer
Het nieuwe Burgum Magazine is uit! Algemeen 7 mei, 12:31
De Kia is het meest geregistreerde merk electrische auto in april 2024
Verkoop elektrische auto's stijgt met 9,6% ondanks marktdaling van 3,8% Algemeen 7 mei, 11:36
Vaste planten: een musthave voor je tuin!.
Vaste planten: een musthave voor je tuin! Algemeen 7 mei, 11:30