Voorganger van de Vrije Baptisten Gemeente Kees Postma uit Burgum.
Voorganger van de Vrije Baptisten Gemeente Kees Postma uit Burgum. Foto: Actief Media

Voorganger Kees Postma: “Een herder is ook maar een schaap”

Algemeen

In het begin van het jaar zit je vaak vol goede voornemens. We besluiten af te vallen, meer tijd voor ons zelf te nemen, te gaan sporten en binnen een stressvolle baan ook eens vaker nee te zeggen. Of is het tijd om het roer flink om te gooien in de vorm van een retraite of een jaar sabbatical? Een vraag die naar boven komt als je veel stress ervaart in het dagelijks leven of tegen een burnout aanzit. Een keuze waar ook dominee Kees Postma, nu voorganger bij de Vrije Baptisten Gemeente in Burgum, mee te maken kreeg toen hij een periode niet lekker in zijn vel zat. Het resulteerde in een biografisch fictie (verzonnen) verhaal met de titel De Retraite. Onlangs verscheen daar de Engelse vertaling van.

“De stressvolle situatie had vooral te maken met het overlijden van mijn vader na een ziekbed van twee jaar. Dat hakte er behoorlijk in. Daarnaast speelden er verschillende zaken in de kerkelijke gemeente waar ik toen voorganger was. Al met al sloeg de stress mij op het lichaam en had ik last van hernia-achtige klachten. Toen heb ik besloten om te gaan schrijven, dit was een verlangen wat al langer speelde.”

Humor

Wat vooral opvalt is dat het een boek is geworden met een humoristische inslag. Het verhaal gaat over de vermoeide voorganger David. “Het verhaal is met veel humor geschreven en gaat soms langs het randje. Binnen de kerk is het niet heel gebruikelijk om stevig om jezelf te lachen. Ik heb zelf de eerste twintig jaar van mijn leven buiten de kerk geleefd, maar ben daarna kerkelijk actief en zelfs dominee geworden. Ik ken beide werelden en kan er daardoor met een knipoog naar kijken”, vertelt Kees Postma. 

Toen het boek in de winkels lag, was het wel even spannend hoe kerkgangers op het boek zouden reageren. “Die waren overwegend positief. Het geeft een soort inkijkje wat zich achter de kerkmuren kan afspelen. Vooral voor mensen die zelf oudste of voorganger zijn geweest is het een feest van herkenning.

Twee boodschappen

“De eerste boodschap uit het boek is een persoonlijke, namelijk dat ‘een herder is ook maar een schaap’, of te wel een voorganger is ook niet perfect, waar je niet alles van kunt verwachten. Die is niet het schaap met de vijf poten, waarop je hoopt. In de huidige tijd wordt van de voorganger verwacht dat ie ook psycholoog, budgetcoach en maatschappelijk werker tegelijk is.”

“De tweede is heel breed voor de kerk, dat het geestelijk leven ten diepste draait om omgang met Christus. Dat kan gevonden worden tijdens een retraite maar ook tijdens de dag om momenten te nemen om alleen te zijn met God en je niet af te laten leiden door de wereld die aan je trekt. Ook een voorganger krijgt te maken met toenemende druk uit zijn gemeente. Krijg ik wel genoeg likes op mijn youtube video van de preek. Uiteindelijk heb je als voorganger alleen verantwoording af te leggen aan God over hoe je je leven leeft. Dus maak je niet al te druk over wat mensen van je denken.”

In het boek staan verhalen met een lach en een traan.”Er zitten hele serieuze verhalen in, die echt wel even schuren en schaven, maar ook absurde humor”, geeft Kees Postma tot slot een samenvatting over de inhoud van het boek De Retraite. De Retraite is overal verkrijgbaar als paperback, ebook en audioboek. Bestellen kan via highandbyways@gmail.com of kijk op www.keespostma.com . Het vervolg, ‘De hemel op aarde conferentie: Het wonderlijke dagboek van een doodgewone dominee, rolt in september van de persen. 

Liesbeth Sijtsma
Tweede editie van de Noord-Friese Winkeltjesroute Algemeen 18 uur geleden
Van Bond van Oud Leerlingen naar Vrouwen van Nu
Vrouwen van Nu Fryslân 105 jaar! Algemeen 20 uur geleden
De priiswinners flnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint it Lyts Frysk Diktee 2024 Algemeen 21 uur geleden
Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor het gratis Weekje Weg
Vakantieweek voor gezinnen met minimuminkomen uit Smallingerland Algemeen 22 uur geleden
Laat je betoveren door de Kracht van Wandelen in het Bos van Oranjewoud!
Laat je betoveren door de Kracht van Wandelen in het Bos van Oranjewoud! Algemeen 23 uur geleden
In de Fonteinkerk in Buitenpost verblijven tijdelijk Oekraïners. Het huurcontract loopt tot oktober 2024, maar onzeker is of alle Oekraïense vluchtelingen dan een andere locatie gekregen hebben.
"Oekraïense vluchtelingen uit Fonteinkerk Buitenpost" Algemeen gisteren
Friese EU-lijsttrekker Anja Haga.
Friese EU-lijsttrekker Anja Haga aanwezig bij politiek café Dokkum Algemeen 15 mei, 19:00
Auke Sikma, raadslid van Sociaal Links en jurylid bij de verkiezingen, en Arjen Wielinga, Kinderburgemeester Dantumadiel.
Dantumadiel zoekt nieuwe kinderburgemeester Algemeen 15 mei, 17:08
Illustrator Linda de Haan
Linda de Haan brengt magie tot leven in haar kinderboeken Algemeen 15 mei, 16:04
VV Hoogeveen U15 wint de Bonifatiuscup
8e editie Bonifatiuscup Dokkum weer een groot succes! Algemeen 15 mei, 14:23
Team Van Campen & Dijkstra Burgum met van links naar rechts Gerrie van der Meulen, Ben Flootman, Ype de Haan, Pauline Kuiper, Tjeerd Joustra en Lysanne Soepboer.
"Bij ons ben je geen rekeningnummer, maar gewoon Jouke" Algemeen 15 mei, 13:06
Sjoerd van der Werf
Sjoerd van der Werf neemt afscheid van Rûnwei Sport Algemeen 15 mei, 11:29
Pinksterfeest Veenklooster
Pinksterfeest Veenklooster 2024: Veelzijdig programma rondom thema 'Only My God' Algemeen 15 mei, 10:18