Bijeenkomst van boeren in de Pleats te Burgum
Bijeenkomst van boeren in de Pleats te Burgum Foto: Ingezonden

Boeren in Friesland bespreken kansen voor koolstofvastlegging in grasland

Algemeen

Ruim 15 boeren kwamen deze week bij elkaar in De Pleats in Burgum om te praten over grasland. Dat klinkt niet zo bijzonder, maar niets is minder waar. De bijeenkomst ging namelijk over koolstofvastlegging in grasland, volgens de methode Blijvend Grasland van de Stichting Nationale Koolstofmarkt. Dit project brengt boeren bij elkaar die deze nieuwe methode op hun eigen bedrijf willen onderzoeken. Samen vertalen ze de methode naar de praktijk van het boerenbedrijf, maken ze een concreet plan om tot uitvoering te komen en doen ze eerste ervaringen op met toepassing ervan. Het project gaat nu van start, de boeren worden gedurende 3 jaar begeleid.  

Blijvend grasland 

Blijvend grasland is meerjarig grasland waar onder andere niet wordt geploegd, gescheurd en gespoten.?Door dit land niet intensief te bewerken wordt er koolstof in de bodem opgebouwd. Deelnemende boeren committeren zich aan 10 jaar blijvend grasland op ten minste 50% van hun percelen. De koolstofopbouw in deze 10 jaar kan in de vorm van CO2-certificaten aan de markt gebracht worden. Het project Blijvend Grasland is een initiatief van de Friese Milieu Federatie in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel, vereniging Noardlike Fryske Wâlden en Living Lab Fryslân. Zij gaan samen aan de slag met groepen Overijsselse en Friese boeren. Het project wordt grotendeels gefinancierd door de SABE-subsidie (Samen leren in projecten over duurzame landbouw).?Leerervaringen en kennisdeling staan dus centraal in dit project en de opgedane kennis worden in en buiten de groep van Friese boeren gedeeld. “Het is nieuw en dat kan een drempel zijn om met de methode te beginnen. We pakken deze methode graag op om samen uit te zoeken wat we hiermee kunnen bereiken. Verduurzaming van de landbouw door het leveren en gewaardeerd krijgen van ecosysteemdiensten is belangrijk. Met dit project Blijvend Grasland zetten we daarin stappen vooruit. ”, aldus Monique Plantinga van de Friese Milieu Federatie. 

Gezamenlijke aanpak 

De beoogde groep van deelnemende agrariërs bestaat uit gemotiveerde en actieve ondernemers die vanuit hun eigen bedrijfsvoering en ervaring stappen willen zetten naar een duurzamer bodembeheer en duurzamere landbouw. Tijdens de startbijeenkomst maakte de Friese Milieufederatie kennis met zo’n 15 van deze boeren, uit heel Friesland. Een deel van hen heeft al blijvend grasland. “Ik heb al geruime tijd blijvend grasland maar vind het interessant om de uitkomsten te meten. Ik ben benieuwd hoeveel extra organische stof ik in de bodem kan opbouwen.” aldus een van de aanwezige boeren. Binnen dit project is ook zeker plaats voor boeren die aan het begin staan met het werken aan blijvend grasland. De boeren die gaan deelnemen zullen uiteindelijk gezamenlijk een projectplan indienen bij de Stichting Nationale Koolstofmarkt. De Friese Milieufederatie zal de Friese boeren ondersteunen bij het schrijven van dit projectplan.  

De bijeenkomst 

Er leefden vooraf veel vragen over de methode blijvend grasland. Esther Wattel (Louis Bolk Instituut) kon veel van deze vragen beantwoorden tijdens haar presentatie. Er ontstond een levendig gesprek over de mogelijkheden die de nieuwe methode biedt. Naast koolstofvastlegging wat wordt beloond met verhandelbare CO2-certificaten, draagt blijvend grasland bijvoorbeeld ook bij aan het verbeteren van bodemkwaliteit, het vergroten van het waterbergend vermogen van de bodem en aan biodiversiteit.  

Geïnteresseerd? 

Boeren die geïnteresseerd zijn om mee te doen kunnen zich nog tot en met 19 oktober melden via info@fmf.frl. Ook boeren die niet aanwezig waren bij de startbijeenkomst kunnen hun interesse aangeven.  

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 8 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 8 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 9 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 9 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 10 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 11 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 12 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 13 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 14 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 15 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34