Roeland Rusticus van FC Burgum.
Roeland Rusticus van FC Burgum. Foto: Lykele Gerrit Westerhof

Roeland Rusticus: FC Burgum wil terugkeren naar eerste klasse

Algemeen Sport

FC Burgum wil na de degradatie uit de eerste klasse proberen het terrein dat verloren is gegaan snel te herwinnen. Daarmee willen de Burgummers revanche nemen op zichzelf na een teleurstellend seizoen. “We gaan voor het kampioenschap of een periodetitel”, zegt centrale verdediger Roeland Rusticus.

De negentwintigjarige Roeland Rusticus begint aan zijn vierde seizoen bij FC Burgum. Daarvoor speelde hij bij BCV dat is opgegaan in fusieclub FC Burgum. “Ik heb bij BCV linksback gespeeld, maar in het laatste seizoen voor de fusie met VV Bergum ben ik centrale verdediger geworden. Op die positie speel ik nog steeds”, vertelt de linkspoot uit Burgum.

Veel blessures
FC Burgum kende een moeizaam seizoen in de eerste klasse en moest proberen in de nacompetitie degradatie te ontlopen. In de beslissende nacompetitiewedstrijd tegen FC Meppel werd het lot van FC Burgum bezegeld. Dat was een deceptie. Het zat de ploeg bepaald niet mee, zegt Rusticus berustend. “Met onze selectie was de bovenkant van de middenmoot haalbaar geweest, maar we hebben veel blessures gehad en moesten in de meeste wedstrijden een beroep doen op andere spelers. We hebben maar een paar wedstrijden in onze sterkste opstelling gespeeld en konden nooit voluit trainen. Door al die wisselingen in de opstelling hebben we niet ons niveau gehaald. Dat geldt ook voor mijzelf.” 

Ook aanvallend was de ploeg gehandicapt. Spits Robert Stelpstra was het hele seizoen uitgeschakeld door een zware blessure. “Hij is hopelijk dit seizoen weer inzetbaar”, zegt Rusticus. Harmen Vlietstra, de snelle vleugelaanvaller die veel gevaar sticht met zijn rushes, was op wereldreis, maar is nu weer aangesloten bij de selectie.

Nieuwe spelers
Dit seizoen staat voor FC Burgum in het teken van de comeback. “We horen thuis in de eerste klasse, mits iedereen fit is en zijn niveau haalt”, vindt Rusticus. Een aantal spelers is gestopt, maar daar staat tegenover dat de ervaren Henny Bouius bij FC Burgum zijn carrière vervolgt. Yorn Sikkenk keert terug bij FC Burgum en verdediger Auke Hansma maakt de overstap van VV Suameer naar FC Burgum.

Rusticus is in het verleden wel eens benaderd om voor een andere club te spelen, maar hij blijft FC Burgum trouw. Het is zijn club. “Ik voetbal hier met vrienden, ik ben fanatiek in de wedstrijd, maar hecht ook waarde aan sfeer en gezelligheid. Nagedacht over de vraag wat ik ga doen als ik niet meer voetbal heb ik niet, ik ga zeker nog een tijdje door, zo ambitieus ben ik wel. Misschien word ik later assistent-trainer of elftalleider, dat lijkt mij wel wat.”

Nu concentreert Rusticus zich op het nieuwe seizoen in de tweede klasse. Trainer Jasper Bouma, de opvolger van Henk Konings, moet samen met zijn assistent-trainer Niels Pot voor de terugkeer van FC Burgum naar de eerste klasse zorgen. 

Afbeelding
Zeilvereniging Eendracht Maakt Macht Earnewâld viert 150-jarig jubileum Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Haarknippen voor beginners in Feanwâlden Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
(video) Meld je nu in Tytsjerksteradiel aan voor Gigasnel glasvezel Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Drachten winnen prijs beste design scholenchallenge Algemeen 26 sep, 19:00
Afbeelding
Mede wegens hoge gasprijs, al het groen uit de Verkooptuin van De Kruidhof met 50% korting. Algemeen 26 sep, 16:58
Afbeelding
Dicky de Haan wint met één punt verschil Iepen Kampioenskip Ielrikjen Earnewâld Algemeen 26 sep, 11:36
Afbeelding
Notaris trekt nieuwe lotnummers voor komende voorstellingen in theater De Colle Algemeen 26 sep, 11:31
Afbeelding
Honderden belangstellenden bij opening Mienskipshûs De Kjellingen en Gezondheidsmarkt Vitamine Ea in Eastermar Algemeen 26 sep, 10:43
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 26 sep, 09:29
Afbeelding
Deze blauwe banen schieten in Friesland als ‘padelstoelen’ uit de grond Algemeen 25 sep, 19:15
Afbeelding
Nipt verlies Broekster Boys bij Pelikaan S: 3-2 Algemeen 25 sep, 19:07
Afbeelding
Voetballers van VV Kollum starten competitie met zege op Zuidhorn Algemeen 25 sep, 19:00
Afbeelding
Eindsprint van korfballers KV De Granaet net niet genoeg Algemeen 25 sep, 18:50