Roeland Rusticus van FC Burgum.
Roeland Rusticus van FC Burgum. Foto: Lykele Gerrit Westerhof

Roeland Rusticus: FC Burgum wil terugkeren naar eerste klasse

Algemeen Sport

FC Burgum wil na de degradatie uit de eerste klasse proberen het terrein dat verloren is gegaan snel te herwinnen. Daarmee willen de Burgummers revanche nemen op zichzelf na een teleurstellend seizoen. “We gaan voor het kampioenschap of een periodetitel”, zegt centrale verdediger Roeland Rusticus.

De negentwintigjarige Roeland Rusticus begint aan zijn vierde seizoen bij FC Burgum. Daarvoor speelde hij bij BCV dat is opgegaan in fusieclub FC Burgum. “Ik heb bij BCV linksback gespeeld, maar in het laatste seizoen voor de fusie met VV Bergum ben ik centrale verdediger geworden. Op die positie speel ik nog steeds”, vertelt de linkspoot uit Burgum.

Veel blessures
FC Burgum kende een moeizaam seizoen in de eerste klasse en moest proberen in de nacompetitie degradatie te ontlopen. In de beslissende nacompetitiewedstrijd tegen FC Meppel werd het lot van FC Burgum bezegeld. Dat was een deceptie. Het zat de ploeg bepaald niet mee, zegt Rusticus berustend. “Met onze selectie was de bovenkant van de middenmoot haalbaar geweest, maar we hebben veel blessures gehad en moesten in de meeste wedstrijden een beroep doen op andere spelers. We hebben maar een paar wedstrijden in onze sterkste opstelling gespeeld en konden nooit voluit trainen. Door al die wisselingen in de opstelling hebben we niet ons niveau gehaald. Dat geldt ook voor mijzelf.” 

Ook aanvallend was de ploeg gehandicapt. Spits Robert Stelpstra was het hele seizoen uitgeschakeld door een zware blessure. “Hij is hopelijk dit seizoen weer inzetbaar”, zegt Rusticus. Harmen Vlietstra, de snelle vleugelaanvaller die veel gevaar sticht met zijn rushes, was op wereldreis, maar is nu weer aangesloten bij de selectie.

Nieuwe spelers
Dit seizoen staat voor FC Burgum in het teken van de comeback. “We horen thuis in de eerste klasse, mits iedereen fit is en zijn niveau haalt”, vindt Rusticus. Een aantal spelers is gestopt, maar daar staat tegenover dat de ervaren Henny Bouius bij FC Burgum zijn carrière vervolgt. Yorn Sikkenk keert terug bij FC Burgum en verdediger Auke Hansma maakt de overstap van VV Suameer naar FC Burgum.

Rusticus is in het verleden wel eens benaderd om voor een andere club te spelen, maar hij blijft FC Burgum trouw. Het is zijn club. “Ik voetbal hier met vrienden, ik ben fanatiek in de wedstrijd, maar hecht ook waarde aan sfeer en gezelligheid. Nagedacht over de vraag wat ik ga doen als ik niet meer voetbal heb ik niet, ik ga zeker nog een tijdje door, zo ambitieus ben ik wel. Misschien word ik later assistent-trainer of elftalleider, dat lijkt mij wel wat.”

Nu concentreert Rusticus zich op het nieuwe seizoen in de tweede klasse. Trainer Jasper Bouma, de opvolger van Henk Konings, moet samen met zijn assistent-trainer Niels Pot voor de terugkeer van FC Burgum naar de eerste klasse zorgen. 

Afbeelding
VCR neemt afscheid van een viertal spelers Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
VV Kollum sluit competitie af met winst op SV Marum Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Seizoen Ropta Boys eindigd in mineur Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Sprookje Broekster Boys eindigt in Winsum. Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Einde seizoen Harkema-Opeinde na verlies bij V en V'68 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Wel winst voor ONT maar geen tweede plaats Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Buitenpost handhaaft zich na thriller Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Vluchtelingen in Westdongeradeel 1940-1945 Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
(video) Wat leeft er bij jou in de sloot? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Bijeenkomsten voor naasten van iemand met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Vmbo-VAKschool Dockinga College bevordert lezen Algemeen gisteren
Afbeelding
Enerzjykoöperaasje Feanwâlden zoekt daken Algemeen 28 mei, 10:00
Afbeelding
Opruimevenement Skjin Wetter 2023 vindt plaats in negen Friese gemeenten Algemeen 27 mei, 17:00