Roeland Rusticus van FC Burgum.
Roeland Rusticus van FC Burgum. Foto: Lykele Gerrit Westerhof

Roeland Rusticus: FC Burgum wil terugkeren naar eerste klasse

Algemeen Sport

FC Burgum wil na de degradatie uit de eerste klasse proberen het terrein dat verloren is gegaan snel te herwinnen. Daarmee willen de Burgummers revanche nemen op zichzelf na een teleurstellend seizoen. “We gaan voor het kampioenschap of een periodetitel”, zegt centrale verdediger Roeland Rusticus.

De negentwintigjarige Roeland Rusticus begint aan zijn vierde seizoen bij FC Burgum. Daarvoor speelde hij bij BCV dat is opgegaan in fusieclub FC Burgum. “Ik heb bij BCV linksback gespeeld, maar in het laatste seizoen voor de fusie met VV Bergum ben ik centrale verdediger geworden. Op die positie speel ik nog steeds”, vertelt de linkspoot uit Burgum.

Veel blessures
FC Burgum kende een moeizaam seizoen in de eerste klasse en moest proberen in de nacompetitie degradatie te ontlopen. In de beslissende nacompetitiewedstrijd tegen FC Meppel werd het lot van FC Burgum bezegeld. Dat was een deceptie. Het zat de ploeg bepaald niet mee, zegt Rusticus berustend. “Met onze selectie was de bovenkant van de middenmoot haalbaar geweest, maar we hebben veel blessures gehad en moesten in de meeste wedstrijden een beroep doen op andere spelers. We hebben maar een paar wedstrijden in onze sterkste opstelling gespeeld en konden nooit voluit trainen. Door al die wisselingen in de opstelling hebben we niet ons niveau gehaald. Dat geldt ook voor mijzelf.” 

Ook aanvallend was de ploeg gehandicapt. Spits Robert Stelpstra was het hele seizoen uitgeschakeld door een zware blessure. “Hij is hopelijk dit seizoen weer inzetbaar”, zegt Rusticus. Harmen Vlietstra, de snelle vleugelaanvaller die veel gevaar sticht met zijn rushes, was op wereldreis, maar is nu weer aangesloten bij de selectie.

Nieuwe spelers
Dit seizoen staat voor FC Burgum in het teken van de comeback. “We horen thuis in de eerste klasse, mits iedereen fit is en zijn niveau haalt”, vindt Rusticus. Een aantal spelers is gestopt, maar daar staat tegenover dat de ervaren Henny Bouius bij FC Burgum zijn carrière vervolgt. Yorn Sikkenk keert terug bij FC Burgum en verdediger Auke Hansma maakt de overstap van VV Suameer naar FC Burgum.

Rusticus is in het verleden wel eens benaderd om voor een andere club te spelen, maar hij blijft FC Burgum trouw. Het is zijn club. “Ik voetbal hier met vrienden, ik ben fanatiek in de wedstrijd, maar hecht ook waarde aan sfeer en gezelligheid. Nagedacht over de vraag wat ik ga doen als ik niet meer voetbal heb ik niet, ik ga zeker nog een tijdje door, zo ambitieus ben ik wel. Misschien word ik later assistent-trainer of elftalleider, dat lijkt mij wel wat.”

Nu concentreert Rusticus zich op het nieuwe seizoen in de tweede klasse. Trainer Jasper Bouma, de opvolger van Henk Konings, moet samen met zijn assistent-trainer Niels Pot voor de terugkeer van FC Burgum naar de eerste klasse zorgen. 

Afbeelding
Open Dag: CSG Liudger Burgum neemt je mee op wereldreis! Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
ART LEEUWARDEN – de Wintereditie Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Anita Terpstra skriuwt Frysk Kadoboek 2023 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Ieder kiest haar eigen weg, met alle gevolgen van dien Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Alle dorpen in Tytsjerksteradiel krijgen glasvezelnetwerk van DELTA Netwerk Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
ROC Friese Poort Drachten haalt 2.253 euro op voor de Voedselbank Smallingerland Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Volop acro podiumplaatsen voor Gym Academy Dokkum Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Tytsjerksteradiel biedt hulp bij geldzorgen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Applaus publiek voor zwembadbesluit Smallingerland Algemeen 7 feb, 22:30
Afbeelding
BINGO!, monolooch oer grutskens en skamte yn Oerterp Algemeen 7 feb, 15:36
Afbeelding
(video) Stem van oorlogsslachtoffers Bosnië onderbelicht Algemeen 7 feb, 13:40
Afbeelding
Aangescherpte STAP-regeling herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 11:43
Afbeelding
Warten heeft inleverpunt luiers Algemeen 7 feb, 10:47