Apuls wenst MKB Fryslân een goede vakantie
Apuls wenst MKB Fryslân een goede vakantie

Apuls Cijfers en Advies in Burgum neemt Van der Bijl Administratie over

Algemeen Zakelijk

"Strategie is een duidelijke weg van hier naar daar"

BURGUM - Van der Bijl Administratie in Buitenpost wordt overgenomen door Apuls Cijfers & Advies in Burgum. Bijzonder is dat Van der Bijl zelf Apuls benaderde met de vraag of het Burgumse kantoor zich over zijn personeel en klanten wilde ontfermen. "Wij voelen het als een eer dat Dirk van der Bijl zoveel vertrouwen in ons heeft gesteld", zegt Jan de Vries, mede-eigenaar van Apuls en in de toekomst contactpersoon voor de klanten uit de overgenomen portefeuille. Twee bedrijven, één visie Er zijn veel overeenkomsten tussen Van der Bijl Administratie en Apuls Cijfers en Advies. "Beiden staan we dicht bij onze klanten", zegt Jan de Vries. "We werken laagdrempelig. Klanten voelen zich vrij bij ons binnen te stappen en kunnen rekenen op een persoonlijk contact. Klanten benaderen ons omdat ze een boekhouder zoeken, maar zijn verrast over de adviesrol die wij daarnaast blijken te hebben." "Van der Bijl Administratie kwam zélf naar ons toe" Veel expertise op één vestiging De overname van Van der Bijl vond plaats per 1 juli 2018. In september verhuizen de drie medewerkers naar het Apuls-kantoor in Burgum. "We blijven werken vanuit één vestiging", zegt De Vries. "Essentieel voor Apuls is namelijk dat wij een bedrijf zijn met vier eigenaren en achttien medewerkers die hun expertise bundelen voor de klant."  


"Strategie is een duidelijke weg van hier naar daar", las accountant Jan Tabak ergens. "Dát is waarmee wij ondernemers ondersteunen," zegt hij. "We hebben inmiddels tientallen klanten begeleid die rondliepen met vragen over hun bedrijfsstrategie, niet wetend wat ze het beste kunnen doen."

"Als wij de boekhouding en loonadministrartie van onze klanten verwerken, als wij de jaarrekeningen opmaken of de belastingaangifte in orde maken, vallen ons vaak dingen op. Vanuit onze ervaring stellen wij vragen die voor onze klanten verhelderend blijken te werken", vertelt Jan Tabak.

"Waarom koos je voor de huidige bedrijfsstructuur - een eenmanszaak, VOF of BV? Waar wil je bedrijfsmatig naar toe? Staat het doel je helder voor ogen? Vanuit onze expertise denken wij mee met onze klanten. Onze kennis over bedrijfsvoering, de fiscus, subsidies en bijvoorbeeld personeelszaken helpt hen vooruit," zegt de accountant van Apuls.

"Apuls is een partner waarmee de ondernemer kan sparren"

Tabak: "Natuurlijk bepalen ondernemers zelf wat hun doel is en wat hun beleid. Wij hebben een adviserende en fasciliterende rol. Juist dat is iets waar ondernemers behoefte hebben: een partner om mee te sparren."

Ook kleine ondernemer kan professionele financieringsaanvraag laten maken

Banken en andere geldverstrekkers eisen vaak een professioneel financieringsplan als onderbouwing bij de aanvraag van een lening. "Ook daar kunnen wij ondernemers bij helpen", zegt Martin Brandsma. Voor het opstellen van een financieringsplan gelden strikte regels. Ook als een lening of subsidie eenmaal is toegekend moet de ondernemer vaak aan allerlei verplichtingen blijven voldoen. Denk aan het doen van aflossingen of het maken van rapportages. "Zorg daarover kunnen wij onze klanten uit handen nemen. De mensen van Apuls Cijfers & Advies zorgen dat een aanvraag op tijd en volgens de geldende eisen de deur uitgaat en zij zorgen voor een correcte afwikkeling van het daar uit volgende proces."
Subsidie-aanvragen zijn vaak niet meer mogelijk als een project eenmaal in uitvoering is, maar dienen vooraf te worden aangevraagd. "Daarom adviseren wij altijd in een heel vroeg stadium de mogelijkheden te bespreken. Kunnen wij niets voor je doen, dan kost het je ook niets. Het is jammer als financieringsbronnen niet meer mogelijk zijn omdat je te laat bent met een aanvraag." Bespaar 50% op advieskosten Ook voor kleine ondernemers is het laten maken van een professioneel financieringplan nu haalbaar, omdat er een provinciale subsidie beschikbaar is. "Vijftig procent van de advieskosten voor het maken van een financieringsplan worden vergoed."  

Apuls biedt variatie aan dienstverlening

Het jaar is nog maar halverwege, maar bij Apuls Cijfers & Advies in Burgum zijn ze al tevreden over de bedrijfsactiviteiten in 2018. "Wat we eind vorig jaar bedachten, is gelukkig in de praktijk bevestigd", zegt Gerard van der Ploeg. Per 1 januari is Apuls Cijfers & Advies samengevoegd met Nort Bedrijfsadviseurs uit Drachten. "Het is heel goed uitgepakt. Gezien het aantal nieuwe klanten blijken wij te voorzien in een behoefte." De vier eigenaren - Jan de Vries, Jan Tabak, Gerard van der Ploeg en Nanne van der Veen - denken dat dit komt doordat Apuls Cijfers & Advies een kantoor is met een variatie aan kennis onder één dak. "Je kunt bij ons terecht voor zowel je boekhouding, het maken van jaarrekeningen als de loonadministratie," zegt Gerard van der Ploeg, "maar ook voor het doen van subsidieaanvragen en HRM-vraagstukken. Wij kunnen uitleg geven over fiscale zaken en denken mee met ondernemers om betere resultaten te behalen." De registerbelastingadviseurs en accountants van Apuls kunnen zowel de startende zzp-er als de middelgrote mkb'er met personeel van dienst zijn. "Voor allen adviseren we: kom bijtijds met je vraag. Neem bij een eerste idee al contact met ons op, zodat wij kunnen meedenken met de mogelijkheden. Zo voorkom je dat je achter het net vist omdat bepaalde wettelijke termijnen zijn verstreken, of het opbouwen van voldoende kapitaal niet meer mogelijk is." Klanten waarderen dit gevraagd en ongevraagd met hen meedenken, merken ze bij Apuls.

"Noem ons maar financieel regisseurs"

Je hebt een onderneming en die groeit. Daarmee groeit ook je risico. "Sparren met mensen die verstand hebben van zaken is op een bepaald moment prettig", zegt Nanne van der Veen, registerbelastingadviseur bij Apuls Cijfers & Advies. "Wat kun je als ondernemer doen om dat risico te beperken?" Voor hem is het een retorische vraag. Hij somt in één adem op waaraan je zou kunnen denken. "Ben je gestart als eenmanszaak of V.O.F. en is het inmiddels gezien de risico's of het fiscale voordeel aantrekkelijker om dit te veranderen in een BV? Wat gebeurt er als jou iets overkomt? Het lijken randzaken, maar het kunnen zomaar hoofdzaken worden. Hoe ben je verzekerd? Hoe is de vererving geregeld? Heb je een testament? Risicobeperking is belangrijk. "Wij kunnen vanuit onze expertise ondernemers hierbij adviseren", zegt Nanne van der Veen. Daarbij werkt Apuls samen met andere partijen mocht dat nodig zijn, denk aan notarissen, geldschieters of vastgoedhandelaren. "Voor veel ondernemers zijn wij een soort financieel regisseurs", aldus Van der Veen. Starters kunnen bijvoorbeeld worden begeleid met de Apuls-starters-app. Voor bedrijven met personeel kan risicobeperking betekenen dat het personeelsbeleid onder de loep wordt genomen. De kennis van de HRM-deskundige bij Apuls komt dan goed van pas. Ervaren ondernemers denken misschien aan bedrijfsovername. Hoe pak je dat aan? De mensen van Apuls hebben daar allerlei ideeën over.


 

Sinaasappels
Kassenrondleiding Tropische Kas Algemeen 13 uur geleden
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters Algemeen 15 uur geleden
Dam Jaarsma
Dam Jaarsma-kuier met volksverhalen in Eastermar Algemeen 15 uur geleden
In beslag genomen drugs en illegaal vuurwerk. De opbrengsten worden wellicht onder andere geïnvesteerd in vastgoed.
"Ook in Fryslân kan 'ondermijning' zich als langzame olievlek uitbreiden" Algemeen 17 mei, 17:17
Brandweerlieden bezig met het nablussen van de uitgebrande auto met caravan op de Wäldwei nabij Drachten.
File op Wâldwei door uitgebrande auto met caravan 112 17 mei, 16:43
Groove Factory in Iduna
Unieke jamsessies tijdens Groove Factory in Iduna Algemeen 17 mei, 16:28
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!'
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!' Algemeen 17 mei, 14:00
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum Algemeen 17 mei, 12:00
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne Algemeen 17 mei, 11:00
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met “Jazzpresje”
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met "Jazzpresje" Algemeen 17 mei, 10:00
Nomi $hanya
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Algemeen 17 mei, 08:30
Wat houdt de Europese parlementsverkiezing in?
Interactieve avond over Europese verkiezingen Algemeen 16 mei, 17:04
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland neemt in de herfst van 2024 afscheid. Acht personen hebben zin om hem op te volgen.
Acht kandidaten burgemeester Smallingerland Algemeen 16 mei, 15:31