Hoefsmid Jacob Raap organiseert het NK.
Hoefsmid Jacob Raap organiseert het NK. Foto: ingezonden

Nederlands kampioenschap hoefsmeden komt naar Paardendagen Driezum-Wâlterswâld

Algemeen

Het geluid van timmerende hamers op het aambeeld zal zaterdag 30 juli niet te missen zijn voor de bezoekers van de Paardendagen in Driezum-Wâlterswâld. Het hoofdterrein zal het decor zijn voor het Nederlands kampioenschap hoefsmeden. Een kampioenschap met volop spektakel voor zowel de deelnemers al het publiek. 

Ieder jaar organiseert de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden een nationaal kampioenschap. Dit jaar is het de eer aan Driezum-Wâlterswâld om gastheer te zijn van dit bijzondere evenement. Jacob Raap is hoefsmid en organisator van het NK hoefsmeden. Vijf jaar geleden koos hij voor dit bijzondere beroep en met z’n 24 jaar is Jacob één van de jongere smeden van ons land. Met het NK wil hij het ambacht opnieuw op de kaart zetten. 

Tussen de dieren en de mensen
“Mijn doel is om tijdens het NK te laten zien hoe prachtig ons beroep is”, vertelt Jacob. Wie denkt dat een hoefsmid een echte paardenliefhebber moet zijn, heeft deels gelijk. Inmiddels weet Jacob namelijk uit eigen ervaring dat je als smid ook liefhebber van mensen moet zijn. Hij is zelf niet zo verzot op de term ‘mensenmens’, maar het contact met de eigenaar is net zo belangrijk als het contact met het paard. “Ik sta de hele dag tussen de mensen en de dieren. Dat maakt dit beroep zo leuk.”

Schaarste aan smeden
Ieder jaar studeren er tien tot twintig nieuwe hoefsmeden af. Te weinig als het aan Jacob ligt. In de regio ziet hij hoe paardenliefhebbers op zoek zijn naar goede smeden. Reden dus om tijdens het NK flink wat promotie te maken. “Als we met het kampioenschap ook maar één iemand kunnen inspireren om onze nieuwe collega te worden, ben ik al blij”, lacht hij.

Kwalificatierondes
Het NK hoefsmeden zal plaatsvinden tijdens de Boerendag. Zowel leerling-smeden als ervaren collega’s moeten zich tijdens een aantal proeven kwalificeren voor de finale. Die selectie is cruciaal, legt Jacob uit. “We hebben simpelweg niet genoeg paarden die beslagen kunnen worden. Vandaar dat we het deelnemersveld eerst flink uitdunnen.”

Het echte vuurwerk
Tijdens het NK hoefsmeden vindt echt vuurwerk plaats. Letterlijk en figuurlijk, want de ovens op het festivalterrein worden flink opgestookt. “We kunnen van een ijzeren staaf een hoefijzer smeden dat naadloos past. Vergelijk het met schoenen die perfect zijn aangemeten op jouw voet. Maar dan voor paarden. Dat is iedere keer weer een uitdaging. Juist dat maakt ons vak zo mooi.”

Het NK hoefsmeden vindt plaats op zaterdag 30 juli tijdens de Paardendagen in Driezum-Wâlterswâld.

Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 4 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 5 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 6 uur geleden
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 7 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 8 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 10 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 11 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 13 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen gisteren
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 4 mei, 12:47