Ht nieuwe 'veld' in aanbouw op de voorgrond, het in werking zijnde deel op de achtergrond.
Ht nieuwe 'veld' in aanbouw op de voorgrond, het in werking zijnde deel op de achtergrond.

Open dag van de bouw in hoogspanningsstation Louwsmeer

Algemeen

Stroomtransportbedrijf Tennet en aannemersbedrijf SPIE hielden zaterdag 18 juni 2022 open dag op het hoogspanningsstation Louwsmeer aan de Rustenburgerweg net ten oosten van Leeuwarden. Het werd er niet razend druk, “maar het druppelt wel de hele dag wat door”, aldus een medewerker.

SPIE is het aannemersbedrijf dat de uitbreiding van het hoogspanningsstation bouwt met een extra veld. “Vergelijk het met thuis, als je in de elektriciteitsmeterkast een extra stop erbij krijgt. Maar dan in het heel groot”, aldus Maarten Scholten van Tennet. Hij is belast met omgevingsmanagement en was daarom betrokken bij de vergunningaanvraag voor de uitbreiding. De voorbereiding vergde een jaar, de bouw ook ongeveer een jaar. Eind 2022 moet deze klus geklaard zijn.

Transformator tussen beton

Het nieuwe deel bestaat niet alleen uit hoogspanningsmasten en - iets hogere - masten die als bliksemafleiders dienst doen, maar ook uit een grote, betonnen ‘bak’, omringd met drie betonnen wanden. “Daarin komt de transformator, waarmee de spanning heen en weer kan van hoog naar midden of andersom. Daarbij komt vrij veel warmte vrij. Daarom is er oliekoeling nodig. Om olielekkage naar de bodem te voorkomen, is er een grote, vloeistofdichte bak onder de vloer gebouwd”, wijst Scholten aan.

Hoog- en middenspanning

Het hoogspanningsstation is in feite een schakel tussen de hoogspanningsleidingen met 220.000 Volt van Tennet en de ‘tussenspanningsleidingen’ van 110.000 Volt van Liander. “Doordat we met z’n allen meer elektriciteit produceren en consumeren, is uitbreiding van dit station nodig. Het is één van de vele uitbreidingsprojecten in heel Noord-Nederland”, toont Scholten aan de hand van een kaart met een projectenoverzicht. “We hebben momenteel 17 projecten onder handen, 14 in de planning en zeven in onderzoek.”

Later wellicht groter

Over een jaar of vijf moet station Louwsmeer wellicht verder worden uitgebreid, verwacht Scholten. “Als dat doorgaat, dan waarschijnlijk aan de westkant van het huidige station.” Hij verwacht dat de geluidsoverlast van het station door vernieuwing uiteindelijk af zal nemen. “Het nieuwste materiaal en de nieuwste technieken geven minder geluid dan het oude materiaal met de oude techniek.”

Internationaal netwerk

De stroomkabelschema’s laten zien dat elektriciteit kan worden uitgevoerd naar en ingevoerd uit omliggende landen: Engeland, België, Duitsland, maar ook Denemarken en Noorwegen. “Door stroomverbruik en -productie zo secuur mogelijk 24 uur per dag en 365 dagen per jaar goed in de gaten te houden, kunnen we zorgen voor zo weinig mogelijk storingen, op lokaal, regionaal en Europees niveau”, vertelt Scholten.

Grond vrijgekomen

Het nieuwe ‘veld’ dat bij het station ‘Louwsmeer’ wordt bijgebouwd vergt niet alleen bouw ‘de lucht in’, maar vroeg ook om stevige funderingen. Daarom is er veel grond uitgegraven. Die is niet afgevoerd naar elders in Fryslân of Nederland, maar op het terrein zelf opzij gelegd, als ‘ecologische bulten’ in het landschap. “Het gaat om 17.000 kuub grond. Door het hier op te slaan, inclusief geschikte zaden in de grond, kunnen we de biodiversiteit op het terrein verbeteren”, legt Scholten uit.

Daarbij is ook rekening gehouden met broedende vogels in de bomen aan de zuidkant van het terrein. “Daar broedde onder andere een buizerd. Die heeft inmiddels twee jongen”, weet Scholten, “dus blijkt onze werkwijze goed uitgepakt te zijn voor dit nest.”

19 mei shanty,s en zeemansliederen in Earnewald
De Brêgesjongers zingen op 19 mei in Earnewald Algemeen 13 uur geleden
Spinsters bij De Sûkerei
Alde Maaie bij museum De Sûkerei Algemeen 13 uur geleden
Kinderboekenschrijvers on tour!
Kinderboekenschrijvers on tour! Algemeen 15 uur geleden
Fietsen uit vroegere tijden.
De historische Fietsgroep Noord Algemeen 16 uur geleden
Een plaatje van de mogelijke nieuwe 'hangarwoningen' op het noordelijk deel van het vliegveld van Drachten.
Nieuw bestuur Vliegveld Drachten "snel aan de slag" Algemeen 16 uur geleden
Samen wandelen in het groen zorgt voor verbinding met elkaar en de natuur.
Samen wandelen in het groen zorgt voor verbinding met elkaar en de natuur Algemeen 7 mei, 17:00
Maak kennis met de muziekverenigingen van Smallingerland
Muzikale fietsroute Smellingerlûd zet regionale muziekverenigingen in het zonnetje! Algemeen 7 mei, 16:02
100-jarige C.M.V. Excelsior Veenwoudsterwal viert 18 mei jubileumconcert.
100-jarige C.M.V. Excelsior Veenwoudsterwal viert 18 mei jubileumconcert Algemeen 7 mei, 15:00
Yllustraasje fan Luuk foar Riemkje haar 80e jierdei
Riemkje Pitstra 80 jier! Algemeen 7 mei, 14:02
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland weer gestart Algemeen 7 mei, 13:00
Burgemeester Jeroen Gebben, Aline Sprokkereef en Miriam Meijer
Het nieuwe Burgum Magazine is uit! Algemeen 7 mei, 12:31
De Kia is het meest geregistreerde merk electrische auto in april 2024
Verkoop elektrische auto's stijgt met 9,6% ondanks marktdaling van 3,8% Algemeen 7 mei, 11:36
Vaste planten: een musthave voor je tuin!.
Vaste planten: een musthave voor je tuin! Algemeen 7 mei, 11:30