Pluktuin Vreedebest onderdeel van winkeltjesroute.
Pluktuin Vreedebest onderdeel van winkeltjesroute. Foto: Ingezonden

Lekker sneupen tijdens Noord-Friese Winkeltjes- en fietsroute

Algemeen

Op zaterdag 25 juni vindt de volgende Noord-Friese Winkeltjesroute plaats. Tijdens de Noord-Friese Winkeltjesroute zijn alle aangesloten winkeliers en atelierhouders geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De routekaart is verkrijgbaar bij alle aangesloten winkeliers maar ook te downloaden via www.noordfriesewinkeltjesroute.nl

Als het weer het toelaat, is de winkeltjesroute een ideale fietsroute. Combineer de fietstocht langs de Noord-Friese Waddenkust met een bezoek aan de bijzondere plattelandswinkels en ateliers. Op de fiets is het nog meer genieten van de weidse landschappen van Noord-Friesland. Onderweg is er bij de diverse thee- en koffietuinen genoeg gelegenheid voor een koffiepauze met versnapering.

Waar men de route start maakt niet uit. Fietsers vanuit Dokkum komen als eerste langs Pluk- en Theetuin Vreedebest in Bornwird en Sneupzolder De Terp in Hiaure. Bij Vreedebest is nu weer volop vlierbloesemsiroop verkrijgbaar en bij Sneupzolder De Terp is deze maand al het glaswerk voor half geld. Winkelend publiek dat de route start vanaf Lauwersoog, zou kunnen starten in Oosternijkerk bij Anno 1832. Deze leuke shop met delicatessen en cadeaus is de nieuwste aanwinst van de winkeltjesroute. Anno 1832 heeft twee nieuwe merken, nl Streeck en The Big Gifts. 

Starters vanuit het westen van de gemeente worden van harte welkom geheten door Afke Atsma bij Kadowinkel Ter Stêd in Ferwert. Een prachtige zaak in een oude koeienstal waar deze maand nieuwe merken te bewonderen zijn; zeep van The English Soap Company en van Mijn Stijl. Of start bij Atelier Kleine-Lijn in Blije, waar deze maand een nieuwe expositie van bedrukt linnen te bewonderen is: Kleur van het Wad. Dit is slechts een greep uit het diverse aanbod van de winkeltjesroute. Ook de andere winkeltjes en ateliers zijn geopend voor publiek.

De Noord-Friese Winkeltjesroute staat garant voor 60 kilometer aan winkelplezier op het platteland, heerlijk voor een dagje uit op de fiets (op de E-bike is de complete route goed te fietsen) maar ook prima te volgen met de auto. De winkeltjesroute strekt zich uit langs de Noord-Friese Waddenzeekust en loopt van Hallum, Ferwert, Blije en Wierum via Oosternijkerk, Morra, Hiaure, Bornwird en Reitsum naar Burdaard. De Noord-Friese Winkeltjesroute maakt van winkelen een belevenis, waarbij shoppen wordt afgewisseld met sightseeing. De bezoeker maakt kennis met winkeltjes verscholen in het prachtige terpenlandschap, ateliers met vergezichten over het wad, gecombineerd met het vakmanschap van oude ambachten. 

Op de route kan men op verschillende plaatsen terecht voor koffie en thee, namelijk bij Eetcafé De Kalkman in Wierum (ook voor de lunch), Sathe 1772 in Morra, Anno 1832 in Oosternijkerk, Sneupzolder De Terp in Hiaure, Vreedebest in Bornwird, Terp-café Hegebeintum in Hegebeintum, Atelier Kleine-Lijn in Blije en Outdoor Mozaïek Gallery in Ferwert. Bij Cafetaria De Witte Olifant in Burdaard kan aan het einde van de tocht gesnackt worden.

Kijk voor de routekaart en adressen op www.noordfriesewinkeltjesroute.nl. Vergeet de stempelkaart niet. Bij elke winkel/atelier ontvangt de klant een stempel die bij een volle kaart een leuke attentie oplevert. De route kan ook elke donderdagmiddag en vrijdagmiddag gevolgd worden maar check dan wel de afzonderlijke openingstijden.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 5 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 7 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 8 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 8 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 9 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 10 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 10 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 11 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 13 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 14 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 15 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00