Mette Hageman en Mats Markovits, winnaars van Lauswolt Open 2022
Mette Hageman en Mats Markovits, winnaars van Lauswolt Open 2022 Foto: Bert van der Toorn

Mats Markovits wint Lauswolt Open en verdient wildcard Dutch Open

Algemeen

De 23-jarige Mats Markovits is zondag winnaar geworden van het Lauswolt Open in Beetsterzwaag. Met zijn overwinning verdiende hij niet alleen een cheque van 4000 euro, maar dwong hij ook deelname af aan het Dutch Open, van 26 tot en met 29 mei op Bernardus Golf in Cromvoirt.

“Hartstikke blij, natuurlijk”, reageerde Markovits meteen na zijn winnende putt, die hij vergezeld liet gaan van een gebalde vuist en een krachtige kreet: “Yes!”. Hij vervolgt: “Geweldig. Ik heb nooit eerder meegedaan aan het Dutch Open; dit wordt mijn debuut. Heel mooi.”

Markovits had voor de tweemaal 18 holes 136 slagen nodig, 10 onder par. De basis voor zijn overwinning legde hij op zaterdag, toen hij met 66 (-7) de laagste ronde van alle deelnemers noteerde. Zijn scorekaart vermeldde 7 birdies, 1 eagle en 2 bogeys. Op de zondag ging hij rond in 70 slagen, waardoor hij de runner-up, de 27-jarige Philip Bootsma uiteindelijk één slag voorbleef: 68-69.

Toch was het Lauswolt Open minder spannend dan de ‘close finish’ doet vermoeden. Op de zondag nam Markovits royaal afstand op de eerste negen. Hij was vijf onder voor de dag, waardoor zijn voorsprong op de naaste achtervolgers was gegroeid naar zes slagen.

Door matig putten van Markovits (twee drieputts) en drie birdies van Bootsma slonk de marge na de turn tot twee slagen, toen beide spelers de achttiende tee betraden. Bootsma pakte zijn driver en ging voor de green, maar zag zijn bal eindigen in een greenside bunker. “Toen wist ik dat ik mijn bal gewoon veilig in twee op de green moest leggen, en dat heb ik gedaan”, aldus Markovits. Dat hij toen nog drie putts nodig had, kon de vreugde niet bederven.

Achter Bootsma eindigden Dario Antonisse (68-73), Floris de Haas (71-70) en Rick Hessing (69-72) gedrieën als derde, op 141, vijf onder par. Met deze score was Hessing de beste amateur. De tweede amateur in de top 10 was Thom Hoetmer (71-74), net als Hessing een protegé van oud-pro Robert Jan Derksen.

Mette Hageman
Bij de dames ging de zege afgetekend naar Mette Hageman, die tweemaal een ronde par speelde: 73-73. De rest van het vrouwelijk deelnemersveld bestond uit amateurs, die niet met Hageman konden concurreren. Jammer, want het Lauswolt Open – “Een van de drukst bezochte toernooien op de PGA-kalender”, aldus PGA-preses Frank Kirsten – verdient ook een representatief vrouwelijk deelnemersveld.

Volgend jaar wordt traditiegetrouw het Lauswolt Open - de zesde editie - weer georganiseerd in het reserve-weekend van de NGF-competitie: 13 en 14 mei 2023. Het is te hopen dat het niet zoals dit jaar dan weer sneeuwt in april, zodat alle toppers klaar zijn met de NGF-competitie en mee kunnen doen aan het Lauswolt Open 2023.

Zet je moeder in het zonnetje!
Vier moederliefde met bloemen Algemeen 12 uur geleden
De week van de Stenen winkel is van 13 - 19 mei 2024.
Derde landelijke 'Week van de Stenen Winkel' Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Auto te water geraakt 112 14 uur geleden
Anita Terpstra
Schrijfster Anita Terpstra naar Drachten Algemeen 9 mei, 17:07
Diverse kramen met onder andere lekkernijen
150-jarige Christelijke Nationale school Wâlterswâld organiseert verkoping Algemeen 9 mei, 15:56
Libertas strijdt tegen de landskampioen
Libertas strijdt tegen de landskampioen om een plek in de finale NK futsal! Algemeen 9 mei, 15:02
De Oudkerkermolen in Oudkerk
Ga op ontdekkingstocht langs Friese molens! Algemeen 9 mei, 14:05
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Algemeen 9 mei, 12:31
Skieppegerf (duizendblad) van Knillis Brouwer uit Hallum
Groepsexpositie cursisten Hetty Combs t/m 27 juni in bibliotheek Dokkum Algemeen 9 mei, 10:23
Slach om 'e mar
Stichting Slach om 'e mar houdt op van bestaan Algemeen 8 mei, 16:56
Buurtkamer Kollum
Buurtkamer Kollum 5 jaar! Algemeen 8 mei, 15:08
Project BUSKRUIT
Drachtster jongeren maken blijvende kunstroute in Drachten: BUSKRUIT Algemeen 8 mei, 14:03
19 mei shanty,s en zeemansliederen in Earnewald
De Brêgesjongers zingen op 19 mei in Earnewald Algemeen 8 mei, 12:00