Folkert Wesseling tijdens de première van 'De wolf is back in town' - op de Veluwe bij Nunspeet, niet ver van een wolvenroedel.
Folkert Wesseling tijdens de première van 'De wolf is back in town' - op de Veluwe bij Nunspeet, niet ver van een wolvenroedel. Foto: Actief Media

Theatermaker Folkert Wesseling na twee jaar weer op het podium

Algemeen

Theatermaker Folkert Wesseling (27) uit De Tike heeft twee jaar niet op het podium gestaan. Om toch rond te kunnen komen, werd hij trekkerchauffeur bij een grondverzetbedrijf. Als zodanig reed hij heel Fryslân door. "Ik kin de trekker net mear misse, mar it téater lûkt wer!"

Hij eindigde zijn tournee in maart 2020 met de voorstelling 'De wolf, back in town'. Door de coronapandemie was Folkert  Wesseling twee jaar niet meer op het podium te zien. Maar hij komt terug, net als zijn solovoorstelling 'De Wolf, back in town',. 

'De Wolf, back in town'

De wolf is één van de meest gebruikte personages in sprookjes, mythen en fabels. Lang leek er voor het mystieke dier enkel nog een toekomst weggelegd in boeken en verhalen, maar niets is minder waar. 

De wolf is back in town. Sinds het jaar 2000 volgen natuurwetenschappers de bewegingen van de wolf in Duitsland en sinds enkele jaren ook in Nederland. Veel mensen zaten met smart te wachten. Anderen lieten het bos links liggen.

Met busjes er achteraan

Uiteindelijk werd in 2011 de eerste zwervende wolf in Duiven gespot. Tot aan 2018 kwamen er steeds meer waarnemingen binnen. De spanning steeg: zou de wolf terugkomen naar Nederland? Schapen werden het slachtoffer. Boeren verdrietig. Faunabeheerders blij. En de media actief. Journalisten gingen zelfs massaal met busjes vol camera’s achter de wolf aan.

Meerdere roedels

En anno 2022 is het zeker: de wolf is ‘back in town’ Ze zit tevreden op de Veluwe en waarschijnlijk ook in het Drents-Friese Wold bij Appelscha. Er is sprake van meerdere roedels wolven in Nederland. 

Reden voor theatermaker Folkert Wesseling om een voorstelling te maken over de wolf. Theatraal én informatief: Wie is het beest en waarom komt hij naar Nederland? Aan de hand van humoristische scènes laat Folkert Wesseling zien hoe je een wolf juist wel of niet tegenkomt.

Interactie met publiek

Door middel van interactie ontdekt hij hoe zijn publiek over de wolf denkt. En met anekdotes zorgt hij ervoor dat ze de wolf lief, maar tegelijkertijd angstaanjagend vinden.

Klussen met Herman van Veen

Folkert was voor de crisis te bewonderen in verschillende voorstellingen van Herman van Veen. Toen hij Herman vertelde over het idee om een voorstelling over de wolf te maken, was het antwoord; “Mooi, dan gaan we samen klussen aan de wolf”. 

Ze schreven samen het script, en Herman van Veen nam de regie op zich. Het werd een mooie samenwerking tussen een zeer ervaren theaterman, en een jonge Friese theatermaker.

Enthousiaste reacties 

Zijn solovoorstelling mocht al rekenen op enthousiaste reacties. "Hoe één blonde jonge Friese kerel het voor elkaar krijgt om drie kwartier boeiend en humoristisch over een wolf te redevoeren. Van begin tot eind amuserend met veel wisselingen in tempo, verrassende wendingen, aangename overdenkingen, interactie met het publiek. Talentvol neergezet door Folkert Wesseling met onmiskenbaar een heerlijk Herman van Veen-sausje eroverheen. Een aanrader!"

Twee voorstellingen

Te zien op 11 maart in café 'It reade Hynder' te Wommels. En 24 maart in Waddenherberg 'The Friezinn' te Westhoek. Beide voorstellingen beginnen om 20.00. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.folkertwesseling.nl 

Actueel

Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 12 minuten geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 1 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 2 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 2 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 3 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 4 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 19 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 20 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 21 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 22 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 23 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen gisteren
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen gisteren
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 08:30