Jan Dirk de Boer van Enerzjy Koöperaasje Feanwâlden (EKF) met op de achtergrond de schuur in Broeksterwâld waar het eerste zonnedak op gerealiseerd gaat worden.
Jan Dirk de Boer van Enerzjy Koöperaasje Feanwâlden (EKF) met op de achtergrond de schuur in Broeksterwâld waar het eerste zonnedak op gerealiseerd gaat worden. Foto: Ingezonden

Feanwâlden zoekt dak voor 250 zonnepanelen

Algemeen

De gloednieuwe Enerzjy Koöperaasje Feanwâlden haalde binnen drie weken meer dan genoeg deelnemers binnen voor de financiering van een zonnedak in Broeksterwâld. Gezien het enthousiasme in de regio zoekt de energiecoöperatie een tweede zonnedak. Er is op het stroomnet van Liander in deze omgeving voldoende ruimte voor een zonnedak. Bedrijven die hun dak voor 15 jaar willen verhuren kunnen zich aanmelden bij de coöperatie.

Enthousiasme over regionale energie
Bewoners van Feanwâlden en wijde omgeving konden zich vanaf eind december aanmelden voor 1 tot 10 obligaties voor het zonnedak in Broeksterwâld. Op 17 januari stond de teller al op meer dan 30 belangstellenden die in totaal 152 obligaties wilden afnemen. Deelnemers weten dat ze van deze belegging met een rente van 3 à 4 procent, niet rijk zullen worden. Het gaat ze vooral om het idee om in de eigen regio samen groene energie op te wekken. En dan “liever zonnedaken dan een zonneweide in dit mooie landschap”, zoals een van de deelnemers het formuleerde.

Enerzjy Koöperaasje Feanwâlden
De energietransitie van onderaf een zetje geven is precies het doel dat enkele mensen vorig jaar voor ogen hadden toen ze besloten om een coöperatie op te richten. Samen de regio Feanwâlden duurzamer maken door lokaal energie op te wekken. Dit zonnedak in Broeksterwâld is het eerste project. Eigenaren van obligaties zijn automatisch lid van de coöperatie. Maar ook zonder deelname in het zonnedak kan men lid worden. Samen beslissen ze over de volgende projecten die worden opgepakt.

Geschikte daken
In principe zijn daken op zuid, west en oost of platte daken geschikt voor een zonnedakproject. Wel moet er natuurlijk ruimte zijn voor 250 zonnepanelen. In Broeksterwâld combineert de eigenaar het dak de aanleg van de zonnepanelen met een asbestsanering. Hij verhuurt zijn dak voor 15 jaar aan de coöperatie. Bedrijven die belangstelling hebben voor een dergelijk zonnedakproject kunnen zich aanmelden bij de secretaris Robert Blanken door een e-mail te sturen naar: energiecooperatieveenwouden@gmail.com.

Afname stroom geen knelpunt
Veel belangstellenden voor obligaties vroegen zich af of Liander de afname van de stroom kan garanderen. Liander geeft op haar website elke twee weken een actueel overzicht van de knelpunten. Hieruit blijkt dat in de regio Burgum, Hurdegaryp, Feanwâlden, Broeksterwâld de capaciteit van het spanningsnet in het eerste kwartaal van 2022 wordt uitgebreid. Als de coöperatie vanaf zomer 2022 energie gaat produceren is er geen knelpunt meer.

In beslag genomen drugs en illegaal vuurwerk. De opbrengsten worden wellicht onder andere geïnvesteerd in vastgoed.
"Ook in Fryslân kan 'ondermijning' zich als langzame olievlek uitbreiden" Algemeen 19 uur geleden
Brandweerlieden bezig met het nablussen van de uitgebrande auto met caravan op de Wäldwei nabij Drachten.
File op Wâldwei door uitgebrande auto met caravan 112 19 uur geleden
Groove Factory in Iduna
Unieke jamsessies tijdens Groove Factory in Iduna Algemeen 19 uur geleden
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!'
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!' Algemeen 22 uur geleden
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum Algemeen gisteren
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne Algemeen gisteren
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met “Jazzpresje”
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met "Jazzpresje" Algemeen 17 mei, 10:00
Nomi $hanya
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Algemeen 17 mei, 08:30
Wat houdt de Europese parlementsverkiezing in?
Interactieve avond over Europese verkiezingen Algemeen 16 mei, 17:04
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland neemt in de herfst van 2024 afscheid. Acht personen hebben zin om hem op te volgen.
Acht kandidaten burgemeester Smallingerland Algemeen 16 mei, 15:31
Liesbeth Sijtsma
Tweede editie van de Noord-Friese Winkeltjesroute Algemeen 16 mei, 14:17
Van Bond van Oud Leerlingen naar Vrouwen van Nu
Vrouwen van Nu Fryslân 105 jaar! Algemeen 16 mei, 12:32
De priiswinners flnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint it Lyts Frysk Diktee 2024 Algemeen 16 mei, 11:04