Links het kaartje zoals gepresenteerd door BZK, rechts op basis van eigen berekeningen van Friese en Groningse gemeenten.
Links het kaartje zoals gepresenteerd door BZK, rechts op basis van eigen berekeningen van Friese en Groningse gemeenten. Foto: Ingezonden

“Herverdeling Gemeentefonds kost Noorden 45 miljoen extra”

Algemeen

De noordelijke gemeenten van Fryslân en Groningen luiden opnieuw de noodklok: de laatst gepresenteerde herverdeeleffecten van het Gemeentefonds zijn volgens hen niet juist. “Het verschil, in het nadeel van de noordelijke gemeenten, bedraagt opgeteld ongeveer 45 miljoen euro.”

De kaart van voor- en nadeel-gemeenten die in juli door het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) gepresenteerd is, geeft een vertekend beeld, volgens de noordelijke gemeenten. Volgens Jorrit Holwerda van de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG) komen er in Fryslân twee extra gemeenten in het rood: Smallingerland en Tytsjerksteradiel, naast Achtkarspelen, Opsterland en Ooststellingwerf. “En in de provincie Groningen zijn de effecten nog nadeliger.”

“Geen eerlijke weergave”

“De kaart geeft geen eerlijke weergave van de effecten van het nieuwe verdeelmodel. Gemeenten in Groningen, Fryslân en Drenthe komen er veel slechter vanaf dan door het ministerie gesuggereerd is”, constateren de noordelijke gemeenten na eigen doorrekeningen van de gemeenten van Fryslân en Groningen.

VNG-ledenvergadering uitgesteld

Omdat de bijzondere algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag 26 november vanwege het coronavirus is uitgesteld tot februari, missen de gemeenten een kans om via de VNG richting ‘Den Haag’ te lobbyën voor een beter verdeelmodel. Daarom hebben ze de publiciteit gezocht met een persbericht over de kwestie.

Nieuw kabinet besluit

Minister Kajsa Ollongren wil een eventueel besluit niet meer laten nemen door het huidige, demissionaire kabinet. De noordelijke gemeenten willen zo nodig een jaar uitstel (geen invoering in 2023, maar in 2024), om een transparant en eerlijk verdeelmodel te krijgen. De gemeenten zijn voor het overgrote deel van hun inkomsten afhankelijk van het Gemeentefonds.

Afbeelding
(video) Een Skatepark in Burgum? Dat moet toch lukken! Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Woonwagenkamp Drachtster Compagnie officieel geopend Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Vlasroute van start met speciale vlasdagen en activiteiten Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Bandfinale Kleine Prijs van Fryslân Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Onvergetelijke Alpe d'HuZes voor Team Matrix Lyceum Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Zesde FC Burgum net als FC Emmen met Easy Toys door naar finale Algemeen 5 jun., 17:04
Afbeelding
(video) Skûtsje 'Hendrika' krijgt opknapbeurt in Sluisfabriek Algemeen 5 jun., 15:35
Afbeelding
Altijd al saxofoon willen uitproberen? Algemeen 5 jun., 14:00
Afbeelding
Walter Bloembergen wordt jeugdtrainer Buitenpost JO14-1 Algemeen 5 jun., 12:30
Afbeelding
Wegensteunpunten Hurdegaryp en Scharnegoutum in de verkoop Algemeen 5 jun., 11:31
Afbeelding
Open tuin Passiflora zaterdag 17 juni Algemeen 5 jun., 10:30
Afbeelding
Herinrichting Harddraverspark wellicht miljoenen euro's duurder Algemeen 5 jun., 10:22
Afbeelding
De afscheidsfotografe legt vooral liefde vast Algemeen 5 jun., 08:30