Links het kaartje zoals gepresenteerd door BZK, rechts op basis van eigen berekeningen van Friese en Groningse gemeenten.
Links het kaartje zoals gepresenteerd door BZK, rechts op basis van eigen berekeningen van Friese en Groningse gemeenten. Foto: Ingezonden

“Herverdeling Gemeentefonds kost Noorden 45 miljoen extra”

Algemeen

De noordelijke gemeenten van Fryslân en Groningen luiden opnieuw de noodklok: de laatst gepresenteerde herverdeeleffecten van het Gemeentefonds zijn volgens hen niet juist. “Het verschil, in het nadeel van de noordelijke gemeenten, bedraagt opgeteld ongeveer 45 miljoen euro.”

De kaart van voor- en nadeel-gemeenten die in juli door het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) gepresenteerd is, geeft een vertekend beeld, volgens de noordelijke gemeenten. Volgens Jorrit Holwerda van de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG) komen er in Fryslân twee extra gemeenten in het rood: Smallingerland en Tytsjerksteradiel, naast Achtkarspelen, Opsterland en Ooststellingwerf. “En in de provincie Groningen zijn de effecten nog nadeliger.”

“Geen eerlijke weergave”

“De kaart geeft geen eerlijke weergave van de effecten van het nieuwe verdeelmodel. Gemeenten in Groningen, Fryslân en Drenthe komen er veel slechter vanaf dan door het ministerie gesuggereerd is”, constateren de noordelijke gemeenten na eigen doorrekeningen van de gemeenten van Fryslân en Groningen.

VNG-ledenvergadering uitgesteld

Omdat de bijzondere algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag 26 november vanwege het coronavirus is uitgesteld tot februari, missen de gemeenten een kans om via de VNG richting ‘Den Haag’ te lobbyën voor een beter verdeelmodel. Daarom hebben ze de publiciteit gezocht met een persbericht over de kwestie.

Nieuw kabinet besluit

Minister Kajsa Ollongren wil een eventueel besluit niet meer laten nemen door het huidige, demissionaire kabinet. De noordelijke gemeenten willen zo nodig een jaar uitstel (geen invoering in 2023, maar in 2024), om een transparant en eerlijk verdeelmodel te krijgen. De gemeenten zijn voor het overgrote deel van hun inkomsten afhankelijk van het Gemeentefonds.

Afbeelding
“Mei keallen by har memmen mear harmony” Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Halloween bij de Wrottersploech Algemeen 1 okt, 15:14
Afbeelding
Burgemeester Jan Rijpstra opent JIMMY’S Sportsclub in Drachten Algemeen 1 okt, 14:18
Afbeelding
Wâldsang informatieavond met concert Algemeen 1 okt, 13:00
Afbeelding
Bevolkingsonderzoek borstkanker: het onderzoekscentrum staat in Kollum Algemeen 1 okt, 09:43
Afbeelding
Burumse Wilma Mulder terug uit Oekraïne: “Snel meer hulp nodig” Algemeen 1 okt, 08:30
Afbeelding
Brandweer haalt jong katje uit woning bij keukenbrand Gerkesklooster Algemeen 30 sep, 20:45
Afbeelding
Basisschool It Skriuwboerd eerste ‘DrinkWater’-school in Achtkarspelen Politiek 30 sep, 15:47
Afbeelding
FUMO beschermt grondwater met op afstand bestuurbare boot Algemeen 30 sep, 15:00
Afbeelding
Harsta State in Hegebeintum binnenkort geopend voor publiek Cultuur 30 sep, 14:17
Afbeelding
Fotoshoot Friesian Horse kalender in Dokkum Algemeen 30 sep, 09:43
Afbeelding
‘Nieuw maaibeleid’ vergt 50.000 euro Algemeen 30 sep, 09:39
Afbeelding
Dertig miljoen euro voor nieuwbouw in Smallingerland? Algemeen 29 sep, 17:38