De ingepakte prijs gaat van Albert van der Ploeg naar Conny Bloemhoff.
De ingepakte prijs gaat van Albert van der Ploeg naar Conny Bloemhoff. Foto: Ingezonden / Noardlike Fryske Wâlden

Conny Bloemhoff ontvangt Douwe Hooglandprijs

Algemeen

Boerinne Conny Bloemhoff uit Surhuisterveen ontving donderdag 15 juli de Douwe Hooglandprijs uit handen van voorzitter Albert van der Ploeg van de Noardlike Fryske Wâlden. Zij kreeg de prijs voor diverse activiteiten die te maken hebben met het agrarisch landschapsbeheer in de Noardlike Fryske Wâlden. Aan de prijs is een bedrag van 250 euro verbonden waarvoor ze een nieuwe publieksactiviteit kan ontwikkelen. 

Conny Bloemhoff organiseert vele activiteiten op en rond het erf om kinderen en volwassen bij zowel het agrarisch bedrijf als het landschapsbeheer te betrekken. Zo heeft zij vorige zomer met een groep kinderen en de burgermeester van Achtkarpelen een bijenhotel gemaakt voor de bijenweide. Daarbij leerden de kinderen op speelse, actieve wijze over de biodiversiteit en waarom bijen en insecten zo belangrijk zijn.

Brommels!

Tijdens het Brommels! weekend had ze vorig jaar een route aangelegd langs de elzensingels waar bezoekers bramen mochten plukken. Ook was de boerderij een excursielocatie voor de Friese vrijwilligersdag Natuur. Zij gingen met groepen onder leiding van Karst Meijer, de bramenexpert, het veld in. Tijdens deze excursie ontdekte hij een nieuwe bramensoort. Al eerder ontdekte hij bij hen op het land ook de rubus frieslandicus.

Schoolklassen

Ook ontvangt Conny Bloemhoff ieder jaar een schoolklas die meedoet aan het educatieprogramma ‘Takomst foar in unyk lânskip’ dat de vereniging samen met Landschapsbeheer Friesland en de centra voor natuur- en milieu-educatie organiseert. Daarnaast draagt zij het landschap uit met deelname aan het VANLA-project ‘Boomwal als apotheek voor vee en bron van biodiversiteit’ en de aanleg van een bijenweide tijdens NL Doet. Ook heeft ze met kinderen ecologische dwarsverbindingen aangelegd in het kader van Versterking insectennetwerk Surhuisterveen.

De prijs is vernoemd naar Douwe Hoogland, die van 2006 tot en met 2014 voorzitter van de vereniging was en veel voor de ontwikkeling van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer heeft betekend. De prijsuitreiking vond plaats op het erf van het agrarisch bedrijf in Surhuisterveen.

Streekproduct

De familie Bloemhoff is ook onderdeel van ‘De buurtenboeren van Blauhûs’. Deze groep mensen heefgt een hectare grond tot haar beschikking die met oldtimers wordt bewerkt. De tarwe is gedorst met de Dors(t)vlegels uit de Drachtstercompagnie. De tarwe is vervolgens gemalen in de Feanstermoune op Koartwald. De gemalen tarwe wordt verwerkt tot brood en andere producten door Bakkerij A.J. van der Bijl uit Surhuisterveen. In december 2019 heeft Conny Bloemhoff meegedaan aan de cursus ‘Gastheren van het landschap’ en is zij officieel gastvrouw van de Noardlike Fryske Wâlden.

Jury

De jury 2020 bestond uit Douwe Hoogland, voorzitter van de jury en Nynke de Jong, bestuurslid afdeling VALD en Pier Jan Boersma, bestuurslid van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden. De Douwe Hooglandprijs wordt sinds 2015 uitgereikt en is bedoeld voor een persoon of organisatie die het draagvlak voor en de betrokkenheid bij het agrarisch natuurbeheer van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden stimuleert.

Zet je moeder in het zonnetje!
Vier moederliefde met bloemen Algemeen 17 uur geleden
De week van de Stenen winkel is van 13 - 19 mei 2024.
Derde landelijke 'Week van de Stenen Winkel' Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Auto te water geraakt 112 19 uur geleden
Anita Terpstra
Schrijfster Anita Terpstra naar Drachten Algemeen 9 mei, 17:07
Diverse kramen met onder andere lekkernijen
150-jarige Christelijke Nationale school Wâlterswâld organiseert verkoping Algemeen 9 mei, 15:56
Libertas strijdt tegen de landskampioen
Libertas strijdt tegen de landskampioen om een plek in de finale NK futsal! Algemeen 9 mei, 15:02
De Oudkerkermolen in Oudkerk
Ga op ontdekkingstocht langs Friese molens! Algemeen 9 mei, 14:05
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Algemeen 9 mei, 12:31
Skieppegerf (duizendblad) van Knillis Brouwer uit Hallum
Groepsexpositie cursisten Hetty Combs t/m 27 juni in bibliotheek Dokkum Algemeen 9 mei, 10:23
Slach om 'e mar
Stichting Slach om 'e mar houdt op van bestaan Algemeen 8 mei, 16:56
Buurtkamer Kollum
Buurtkamer Kollum 5 jaar! Algemeen 8 mei, 15:08
Project BUSKRUIT
Drachtster jongeren maken blijvende kunstroute in Drachten: BUSKRUIT Algemeen 8 mei, 14:03
19 mei shanty,s en zeemansliederen in Earnewald
De Brêgesjongers zingen op 19 mei in Earnewald Algemeen 8 mei, 12:00