Campus Fryslân van de RUG zetelt in het voormalige beursgebouw en voormalige bibliotheek van Leeuwarden.
Campus Fryslân van de RUG zetelt in het voormalige beursgebouw en voormalige bibliotheek van Leeuwarden. Foto: Actief Media

Campus Fryslân in Leeuwarden: groei bijgesteld

Algemeen

Campus Fryslân in Leeuwarden, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, telt momenteel ongeveer 250 studenten, de circa 35 van de ‘Extension School’ niet meegeteld. De verwachting dat het in het schooljaar 2025-2026 duizend studenten zullen zijn, is met twintig procent verlaagd, naar ongeveer 800 studenten (+ honderd op de ‘Extension School’). Minder studenten betekent ook: minder inkomsten.

Conclusie: Campus Fryslân heeft een langere aanlooptijd nodig dan aanvankelijk gedacht en dus ook langer subsidie van de provincie Fryslân (en wellicht ook de gemeente Leeuwarden). De ervaring van ‘University Colleges’ elders, zoals in Middelburg en Groningen, leert ook dat zo’n instituut drie tot vijf jaar nodig heeft om de aantrekkelijkheid voor potentiële studenten aan te tonen. Dat staat in de tussenevaluatie die eind 2020 is uitgevoerd en waarvan de samenvatting in week 14 van 2021 is gepubliceerd.

Twintig procent minder studenten leidt niet tot bijstelling van het budget met twintig procent, maar met 16,6 procent, blijkt uit de samenvatting van de genoemde tussenevaluatie. De vaste kosten voor de RUG CF zijn namelijk relatief hoger.

‘Academisch klimaat’

De aantallen studenten zijn (nog) vrij gering, maar toch heeft de RUG CF al bijgedragen aan het academisch klimaat in Leeuwarden en Fryslân, staat in de evaluatie. Dit dankzij de de samenwerking met de omgeving, zoals andere instellingen (zoals Tresoar), overheden en bedrijfsleven. De gemeente Leeuwarden stelde voor dat betere ‘academisch klimaat’ subsidie beschikbaar.

‘Data Science and Society’

De RUG wil vanaf september 2022 in Leeuwarden bij Campus Fryslân een tweede bachelor aan te bieden, de provincie Fryslân steunt dit voorstel. Het gaat om een driejarige opleiding ‘Data Science and Society’. Als alles volgens plan verloopt, dan kunnen scholieren zich vanaf komend najaar inschrijven. Met deze opleiding verdiepen studenten zich in de maatschappelijke gevolgen van het opzetten, gebruiken en beheren van grote databestanden. “Aan de nieuwe, brede opleiding is grote behoefte, volgens een landelijke commissie die de minister van Onderwijs adviseert over nieuwe opleidingen. De arbeidsmarktvooruitzichten voor afgestudeerden zijn goed”, volgens de provincie Fryslân.

Nu 250 studenten

Dit studiejaar zijn 153 studenten ingeschreven voor de bachelor ‘Global responsibilty& leadership’ (globale verantwoordelijkheid en leiderschap), 32 voor de master ‘Sustainable entrepeneurship’ (duurzaam ondernemerschap). Er zijn tien (master-)studenten ‘mulitilingualism’ (meertaligheid), negen bij ‘Tourism geography & planning’ (toerisme-geografie en planning) en zeven bij ‘Governance and law in digital society’ (bestuur en recht in de digitale maatschappij).

Dat zijn 211 studenten, waar blijkens de tussenevaluatie nog 39 promovendi bijgeteld moeten worden, dus in totaal 250. De studenten houden zich niet alleen bezig met studeren, maar ook met onderzoek. De onderzoeksterreinen zijn: cultuur, taal & technologie, bestuur, gezondheid en voedsel, duurzame economie en internationalisatie van onderwijs (alles in Engelse termen).

Yllustraasje fan Luuk foar Riemkje haar 80e jierdei
Riemkje Pitstra 80 jier! Algemeen 13 uur geleden
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland weer gestart Algemeen 14 uur geleden
Burgemeester Jeroen Gebben, Aline Sprokkereef en Miriam Meijer
Het nieuwe Burgum Magazine is uit! Algemeen 14 uur geleden
De Kia is het meest geregistreerde merk electrische auto in april 2024
Verkoop elektrische auto's stijgt met 9,6% ondanks marktdaling van 3,8% Algemeen 15 uur geleden
Vaste planten: een musthave voor je tuin!.
Vaste planten: een musthave voor je tuin! Algemeen 15 uur geleden
Eén miljoen overstappers bij autoverzekeraars. Foto ter illustratie.
Eén miljoen overstappers bij autoverzekeraars Algemeen 15 uur geleden
Douwe Kootstra (links) en Tsjerk Veenstra yn kafee't Roodhert yn Burgum, oer Tsjibbe Gearts van der Meulen.
Tsjibbe Gearts efkes tebek yn 't Roodhert op syn 200e jierdei Algemeen 16 uur geleden
Sweachster kunst naar Londen.
Sweachster kunst naar Londen Algemeen 17 uur geleden
Kees Kraayenoord spreekt op zondag 12 mei bij Mozaiek0512 in Drachten.
Kees Kraayenoord spreekt op zondag 12 mei bij Mozaiek0512 in Drachten Algemeen 18 uur geleden
Bevrijdingsfestival verzorgde concert voor Oekraïeners in de Klinze.
Bevrijdingsfestival verzorgde concert voor Oekraïeners in de Klinze Algemeen 6 mei, 17:00
Indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst Ferwert.
Indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst Algemeen 6 mei, 15:00
Waterbeestjesweek Drents-Friese Wold.
Waterbeestjesweek Drents-Friese Wold Algemeen 6 mei, 14:22
Onbeperkt muzikaal Een concert voor en door iedereen.
Onbeperkt muzikaal is concert voor en door iedereen Algemeen 6 mei, 13:00