Locatiemanager Astrid Bethlehem (links) met een deel van haar team.
Locatiemanager Astrid Bethlehem (links) met een deel van haar team. Foto: Actief Media

Wâldhôf in Opeinde denkt innovatief mee met families

Algemeen

OPEINDE - Crematorium Wâldhôf in Opeinde vierde vorig jaar het 15-jarig bestaan. “Zonder festiviteiten voor de buitenwereld vanwege corona”, vertelt locatiemanager Astrid Bethlehem. “Graag echter vestigen we wel de aandacht op ons crematorium. We zijn trots op de innovaties die bij Wâldhôf plaatsvinden.”

Gastvrijheid is voor Astrid Bethlehem en haar team belangrijk. “We zijn allemaal in dienst van Monuta, de eigenaar van dit crematorium en uitvaartcentrum. We hebben veel vrijheid in onze manier van werken. Dat zie je terug in onze dienstverlening met de Friese mentaliteit, de inrichting van het pand en de naamgeving van onze opbaarkamers en aula’s.”

Vijf opbaarkamers, twee aula’s
Wâldhôf heeft vijf opbaarkamers, waar families vrij in en uit kunnen lopen. Er is een aparte ingang en iedere familie krijgt een eigen sleutel van de kamer waar hun geliefde staat opgebaard. De kamers hebben herkenbare namen zoals ‘It Bûtenfjild’ en ‘Alde Feanen’.

Het crematorium in Opeinde beschikt over een grote aula en een kleine aula. Deze worden de ‘Wide Ie’ en de ‘Smelle Ie’ genoemd. De eerste is geschikt voor 160 gasten (nu, door corona, 50) en de tweede voor maximaal 25 gasten (nu, door corona, 15). De bijbehorende familiekamers zijn stijlvol ingericht. “Ook in de aula’s en familiekamers vinden voortdurend innovaties plaats”, vertelt Astrid Bethlehem. “Toen door coronamaatregelen de stoelen verder uit elkaar moesten staan, hebben we er tafeltjes tussen geplaatst met kaarsjes. Troostrijk.”

Moderne technologie en livestream
Begin mei wordt alle audiovisuele apparatuur vervangen. “Wâldhôf heeft nu al alle mogelijke audio- en visuele apparaten in huis, maar het systeem is stukje voor stukje opgebouwd in de loop der jaren. Over enkele weken wordt alles in één keer vervangen, en is de apparatuur perfect op elkaar afgestemd. Ook is het dan bijvoorbeeld mogelijk dat een familie een programma met muziek en filmpjes thuis programmeert. Er is nu de mogelijkheid voor een livestream-verbinding in de Wide Ie, maar vanaf mei kunnen we in de Smelle Ie ook livestream aanbieden. We krijgen bovendien zeer hoogwaardige HD-camera’s.”

Ruimte voor speciale wensen
Speciale wensen kunnen vaak worden ingewilligd bij De Wâldhôf. “Naast goede apparatuur voor beeld en geluid, beschikken we over een database met duizenden muzieknummers. We hebben bijvoorbeeld ook allerlei in huis voor de aankleding van een christelijke of katholieke afscheidsceremonie, en muziek voor Jehova-getuigen.”

Map ‘’Ik regel het zelf’
Nieuw is de map ‘Ik regel het zelf’, voor families die de uitvaart willen organiseren zonder een uitvaartondernemer. Daarin staat precies welke eisen en regels de overheid stelt aan een crematie en wordt antwoord gegeven op de meest uiteenlopende vragen die families zouden kunnen hebben.
Nabestaanden kunnen kiezen voor een complete afscheidsdienst met een uitgebreide koffietafel geserveerd in de familiekamer, maar ook voor een zogenaamde stille crematie. Hiervoor wordt bijvoorbeeld gekozen als na een afscheidsdienst in een kerk of op een persoonlijke locatie, de kist alleen maar bij het crematorium wordt gebracht voor de verbranding. “Bij sommige crematoria wordt dat een technische crematie genoemd. Dat vind ik zo’n nare term”, zegt Astrid Bethlehem. “Vandaar dat wij het een ‘stille crematie’ noemen.”

Overledene en nabestaanden staan centraal
“Een ‘luxe stille crematie’ is ook een optie. Dan sluit een klein groepje mensen de ceremonie af in bijvoorbeeld de Smelle Ie. Sommige families willen de kist tot de ovenruimte begeleiden en soms aanwezig zijn bij het invoeren van de kist. Dat kan bij ons allemaal. De Wide Ie en de Smelle Ie beschikken beide over een eigen familiekamer die wel of niet gereserveerd kan worden.”

“Onze medewerkers hospitality zorgen er voor dat de ontvangst tiptop in orde is. Sfeer vinden we belangrijk. We hebben bijvoorbeeld in het hele gebouw foto’s hangen van oud-Drachten en omgeving. Veel mensen vinden dat mooi. Het geeft gesprekstof en soms aanleiding om herinneringen op te halen.”

De as stijlvol overgedragen
Ook het ophalen van de as, vier weken na de crematie, gebeurt met persoonlijke aandacht. “We hebben daarvoor een aparte ruimte waar de urn stijlvol wordt overhandigd.”

Crematorium Wâldhôf | Rydwei 3 Opeinde | 0512 - 366360 | waldhof@monuta.nl | www.monuta.nl/vestiging/crematorium-waldhof

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 12 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 14 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 15 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 15 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 16 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 17 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 18 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 19 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 20 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 21 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 22 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00