Klaas van der Woude
Klaas van der Woude Foto: Ingezonden

Klaas van der Woude stopt als dirigent van De Bazuin Oenkerk

Algemeen


OENTSJERK - Dirigent Klaas van der Woude (1954) heeft zijn vertrek aangekondigd bij brassband De Bazuin Oenkerk. Na een succesvolle samenwerking van 35 jaar heeft Van der Woude aangekondigd dat dit zijn laatste seizoen is bij de kampioensdivisieband uit Oentsjerk.


De Bazuin Oenkerk is Klaas veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor de vereniging heeft betekend. Zijn vakkennis, passie, energie en creativiteit zijn de basis geweest voor alles wat het orkest in de laatste decennia heeft bereikt.
Sinds de aanstelling van Klaas van der Woude in 1986 klom De Bazuin Oenkerk op naar het hoogste amateurniveau in Nederland. Dit resulteerde in 1995 in het eerste Nederlands kampioenschap. Sindsdien wist hij het niveau van het orkest consequent op een hoog peil te houden.

Ook vandaag nog komt brassband De Bazuin Oenkerk uit in de concertafdeling. Het Nederlands kampioenschap is zesmaal veroverd en daarnaast waren er ook titels bij de Swiss Open, Euro Brass en Survento. Een onbetwist hoogtepunt was het bereiken van de tweede plaats bij het Europees kampioenschap van 1999.

In de slipstream van het stijgende niveau ontwikkelde ook de vereniging zich. Zo stond Van der Woude aan de basis van het jaarlijkse valentijnsconcert. Sinds 1986 bedenkt en arrangeert hij hiervoor het programma. Sinds het valentijnsconcert in 2009 is verhuisd naar theater De Lawei in Drachten, geldt het als best bezochte concert van een brassband in Nederland.

Onder leiding van Klaas van der Woude heeft De Bazuin Oenkerk succesvol samengewerkt met diverse regionale artiesten. Dit heeft onder andere geleid tot nummers die al jaren hoog in de Fryske top 100 staan: De Bugel fan Looft den Heer (Simmer 2000) en Gabriella’s Liet. Onder leiding van Klaas en met dank aan zijn arrangementen heeft De Bazuin Oenkerk vele cd-opnames gemaakt. Ook verscheen in 2004 de allereerste DVD van een Nederlandse brassband.

Voor zijn inspanningen om nieuwe impulsen te geven aan de amateurmuziek, bijvoorbeeld door jonge regionale talenten een podium te geven of door nieuwe en verrassende muzikale combinaties te bedenken, werd Van der Woude in 2008 gewaardeerd met de Buma Brass Award.

Klaas van der Woude is naast zijn werk als dirigent ook internationaal bekend door zijn vele arrangementen voor brassband, harmonie en fanfare. Daarnaast is hij werkzaam als hoofdvakdocent directie op het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Door de coronapandemie heeft De Bazuin Oenkerk sinds oktober niet meer als orkest gespeeld. Uiteraard hoopt iedereen bij de vereniging dat het mogelijk zal zijn om dit seizoen op een passende manier afscheid te kunnen nemen van Klaas.

Uitnodiging Paardenweegdag 20 april bij A7 Noord dierenartsen in Drachten
Heeft uw paard een gezond gewicht? Algemeen 2 uur geleden
De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 3 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 3 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 6 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 7 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 23 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 23 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 23 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen gisteren
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen gisteren
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 28 mrt, 15:00
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 28 mrt, 14:32