Piet Herder (links) en Dirk van der Woude in de nieuwe kantine in sporthal De Nije Westermar.
Piet Herder (links) en Dirk van der Woude in de nieuwe kantine in sporthal De Nije Westermar. (Foto: Actief Media)

Opening De Nije Westermar uitgesteld tot ...

BURGUM - De nieuwe sporthal De Nije Westermar in Burgum was op tijd klaar, binnen het gestelde budget. Daar was de meerderheid van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel ‘grutsk’ op. Maar de opening is om politieke én om ‘coronaredenen’ uitgesteld tot nader order.


“De sporthal wurdt sûnt in pear wike wol brûkt”, vertelt voorzitter Piet Herder van de initiatiefgroep, die de aanzet gaf tot de nieuwbouw. “Der wurdt sporten, foaral troch de skoalbern, mar fanwege it coronafirus no sûnder publyk.”

Ook de sportvelden worden ondanks corona nog wel gebruikt, met name door eigen voetbalteams van FC Burgum die oefenwedstrijden tegen elkaar spelen. Het nieuwe sportcafé, ook wel ‘hûskeamer’ genoemd, is weliswaar klaar voor gebruik, maar vooralsnog ongemeubileerd. De exploitatie- en drank- en horecavergunning wacht nog op instemming van de gemeente. De gemeenteraad wil het liefst wachten tot er een overeenkomst is tussen de niet-commerciële sporthoreca en de commerciële horecabedrijven in Tytsjerksteradiel.

Burgemeester Jeroen Gebben zei donderdag dat dat convenant nog wel twee tot drie maanden op zich laat wachten. Voorzitter Dirk van der Woude van FC Burgum vindt dat onbegrijpelijk. “Wy hawwe al in pear kear mei de horekabedriuwen om ‘e tafel sitten. Neffens ús folstiet noch ien fergadering en dan kin der tekene wurde”, is zijn inschatting.

Samen met Piet Herder leidt hij de Actief-verslaggever door het gloednieuwe gebouw. Er is een scheiding tussen de kleedruimtes voor de veldsporters en de ruimte voor de zaalsporters. “De kant fan de fjildsporters neame wy de smoarge kant.”

De sporthal heeft nu ook een klimwand. “Dy hiene wy noch net earder yn Burgum. Dy jout wol wat ekstra’s oan sa’n sporthal”, vindt een trotse Piet Herder.

Het is nu wachten op het convenant, de vergunning voor het sportcafé annex ‘hûskeamer’, én op het einde van het coronavirus. “Mar hoe lang oft dat duorret, wit net ien”, stelt FC Burgum-voorzitter Dirk van der Woude.

Meer berichten