Een beeld van een jeugdtraining in de hal van de tafeltennisvereniging aan de Marconistraat in Buitenpost.
Een beeld van een jeugdtraining in de hal van de tafeltennisvereniging aan de Marconistraat in Buitenpost. Foto: TTV Buitenpost

Dakloosheid dreigt voor tafeltennissers Buitenpost

Algemeen

BUITENPOST - De plannen zijn al lang klaar en de financiering is rond. Er is echter één heel groot probleem: er is geen stukje bouwgrond om de nieuwbouw van tafeltennisvereniging Buitenpost te kunnen realiseren. En dus dreigt voor de florerende club een vertrek naar elders, mogelijk buiten de gemeente Achtkarspelen.

De zoektocht naar een stuk grond duurt inmiddels al jaren. Alle inspanningen op dat vlak waren - tot nog toe - vergeefs. Gesprekken met onder andere vertegenwoordigers van de gemeente Achtkarspelen liepen evenmin op iets uit. "We hebben bijna alles geprobeerd, maar lopen overal vast”, verzuchten voorzitter Rolf van Essen en Jelle Bouwer van TTV Buitenpost. 

Sinds jaar en dag is de tafeltennisvereniging van Buitenpost gevestigd aan de Marconistraat tegenover het station van Buitenpost. Helaas is na 25 jaar een verhuizing noodzakelijk, zo vertelt Van Essen. "De eigenaar van het pand gaat zelf gebruik maken van de hal en medio 2021 moeten we een andere locatie betrekken.”

Om te anticiperen op de huisvesting in de periode na medio volgend jaar, riep het bestuur van de in 1986 opgerichte club een bouwcommissie in het leven. Deze commissie is de laatste drie jaar bezig geweest met plannen voor een bestendige toekomst, aldus Van Essen. "Een nieuw te bouwen hal was en is het advies van de bouwcommissie. De financiële middelen zijn er inmiddels, maar het grote probleem is het vinden van een stukje bouwgrond in Buitenpost.”

Als er een terrein gevonden wordt, kan er een mooie hal verrijzen die voldoet aan de landelijke wedstrijdeisen. TTV Buitenpost speelt op hoog niveau en is een gezellige bloeiende club, stelt Van Essen. Het eerste herenteam komt uit in de landelijke tweede divisie en heeft de ambitie om dit jaar de sprong te maken naar het op een na hoogste niveau.

Het damesteam is eveneens actief in de landelijke competitie. Datzelfde geldt voor het eerste jeugdteam dat z’n wedstrijden speelt op nationaal C-niveau. Diverse andere teams strijden in de hoogste klassen van afdeling Noord van tafeltennisbond NTTB. Daarnaast is er bij TTV Buitenpost ook volop ruimte voor breedtesport, zowel bij de senioren als bij de jeugd.

De Buitenposter tafeltennisclub telt ruim vijftig leden. In de afgelopen jaren is er qua ledental sprake van een stijgende lijn. De jeugdafdeling is eveneens bloeiend. Het bestuur van TTV Buitenpost hoopt vurig dat er in Buitenpost een mogelijkheid is om de nieuwbouwplannen te realiseren. "Het zou te gek voor woorden zijn wanneer we moeten verhuizen. De gemeente en de politiek hebben altijd de mond vol van welke grote rol sport in de samenleving vervult en hoe belangrijk het is om kinderen te laten bewegen. We hebben een mooie instroom van jeugdleden. Dat willen we niet verloren laten gaan.”

Het liefst zou de club een stukje grond in omgeving van het treinstation willen verwerven. "Maar dat is niet absoluut noodzakelijk”, aldus Van Essen en Bouwer. "Wie ons kan helpen: graag. Misschien hebben we iets over het hoofd gezien.”

TTV Buitenpost hoopt op een creatieve oplossing voor de club. Benodigd is een terrein van ongeveer duizend vierkante meter. "Daar kan dan de hal van vierhonderd vierkante meter worden gebouwd. Dat zou geweldig zijn om het voortbestaan van de club in Buitenpost te garanderen.”

Anita Terpstra
Schrijfster Anita Terpstra naar Drachten Algemeen 18 uur geleden
Diverse kramen met onder andere lekkernijen
150-jarige Christelijke Nationale school Wâlterswâld organiseert verkoping Algemeen 19 uur geleden
Libertas strijdt tegen de landskampioen
Libertas strijdt tegen de landskampioen om een plek in de finale NK futsal! Algemeen 20 uur geleden
De Oudkerkermolen in Oudkerk
Ga op ontdekkingstocht langs Friese molens! Algemeen 21 uur geleden
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Algemeen 22 uur geleden
Skieppegerf (duizendblad) van Knillis Brouwer uit Hallum
Groepsexpositie cursisten Hetty Combs t/m 27 juni in bibliotheek Dokkum Algemeen gisteren
Slach om 'e mar
Stichting Slach om 'e mar houdt op van bestaan Algemeen 8 mei, 16:56
Buurtkamer Kollum
Buurtkamer Kollum 5 jaar! Algemeen 8 mei, 15:08
Project BUSKRUIT
Drachtster jongeren maken blijvende kunstroute in Drachten: BUSKRUIT Algemeen 8 mei, 14:03
19 mei shanty,s en zeemansliederen in Earnewald
De Brêgesjongers zingen op 19 mei in Earnewald Algemeen 8 mei, 12:00
Spinsters bij De Sûkerei
Alde Maaie bij museum De Sûkerei Algemeen 8 mei, 11:10
Kinderboekenschrijvers on tour!
Kinderboekenschrijvers on tour! Algemeen 8 mei, 10:00
Fietsen uit vroegere tijden.
De historische Fietsgroep Noord Algemeen 8 mei, 09:02