Violist Dmitry Ivanov en pianist Frans Douwe Slot.
Violist Dmitry Ivanov en pianist Frans Douwe Slot. Foto: Sjoerd Hania

Uniek herfstconcert Kunstkring Hardegarijp In Suwâld

Algemeen

SUWALD - Vanwege het weer is het geplande openluchtbordesconcert van de Fogelsangh State verplaatst naar de schuur van de familie Stikker/Lindner in Suwâld. Deze familie was op zondag 6 september direct bereid om hun ruimte ter beschikking te stellen voor dit concert. Een concert door Kunstkring Hardegarijp georganiseerd, niet alleen uit voorliefde voor de klassieke muziek, maar ook om de kunstvertolkers, onze cultuurbrengers in deze periode een hart onder de riem te steken.

De schuur, ooit een boerenstal geweest, waar de koeien hebben gestaan en het hooi voor de winter bijna tot aan de nok toe opgeslagen stond. Nu, een overweldigend grote overkapping, waarvan de oorspronkelijke indeling van verdwenen is, waar je meteen tegen de spanten van het dak aan kijkt, die het riet dragen en de beetje uit het lood staande buitenmuren, het dak weer ondersteunen.

In deze omgeving wordt het herfstconcert gegeven door Dmitry Ivanov en Frans Douwe Slot. Dmitry, een begenadigd violist en Frans Douwe, een virtuoze pianist, hebben gekozen voor sonates van de drie B’s, Bach, Beethoven, Brahms.

Sonates, muziek geschreven voor solo-instrumenten en daardoor sowieso intiemer, dan een orkest, komen ook beter tot hun recht voor een beperkt publiek. De ongeveer 70 personen, die de moeite hadden genomen om te komen, werden niet teleurgesteld. Een viersnarig strijkinstrument, de viool, contra een met 88 toetsen uitgerust slaginstrument, die ongeveer 228 snaren bedienen, de concertvleugel.

Misschien wel mede door de ietwat droge akoestiek van de schuur, ging er geen noot verloren. De vertolking van Bach en Beethoven waren zonder meer aangenaam te beluisteren, het uitdagen, het volgen, het in harmonieën opgaan van violist en pianist, het was een lust voor het oor.

Klapstuk was de sonate van Brahms, het verdriet, het leed van een niet beantwoorde liefde, muziek op zijn mooist, want de emotie wordt vertaald in klanken en als dat bereikt wordt, dan heb je iets te vertellen, dan heb je een verhaal!

Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 15 uur geleden
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 19 uur geleden
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 21 uur geleden
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 22 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 23 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen gisteren
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen gisteren
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 mei, 08:30
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30