Arnoud Haitsma en Tineke Hoekstra van Dorpsbelang Holwerd zitten beiden in de werkgroep die zich sterk maakt voor een mooiere speeltuin in het dorp.
Arnoud Haitsma en Tineke Hoekstra van Dorpsbelang Holwerd zitten beiden in de werkgroep die zich sterk maakt voor een mooiere speeltuin in het dorp. Foto: Actief Media

Zaterdag speeltuin-flessenactie in Holwerd

Algemeen


HOLWERD - Aanstaande zaterdag is er een flessenactie in Holwerd. De opbrengst bepaalt het eindbedrag dat voor de nieuwe speeltuin beschikbaar is. "De speeltuin is openbaar toegankelijk, dus we hopen op een hoog bedrag en flessen vanuit de wijde omgeving", zegt Tineke Hoekstra, bestuurslid van Dorpsbelang. Uit het interview met haar en mede-bestuurslid, voorzitter Arnoud Haitsma, blijkt dat Holwerd een dorp is waar men groot durft te denken. Het woord 'samen' is er veel gebruikt.

Tien jaar geleden stonden er minstens zeventig huizen te koop in Holwerd. De plaats was jarenlang het grootste dorp van de gemeente Dongeradeel, maar de gemeentebestuurders gingen het steeds vaker een krimpdorp noemen. Tot de werkgroep Holwerd aan Zee ontstond. "De plannen voor een binnendijks meer bij Holwerd werden concreet. Er komt bovendien een sluis in de dijk, waardoor Holwerd een open vaarverbinding naar de Waddenzee krijgt", vertelt voorzitter van dorpsbelang Arnoud Haitsma. "Het duurt misschien nog wel vier jaar voor alles juridisch en financieel rond is en de eerste schop de grond in kan, maar vele betrokken organisaties, inclusief het provinciebestuur, zijn steevast van plan het project tot een goed einde te brengen."

Bij het project Holwerd aan Zee is Dorpsbelang Holwerd betrokken als het gaat om de gevolgen voor de inwoners. Het project maakt het dorp aantrekkelijk voor recreanten en het trekt ondernemers aan, van aanbieders van Bed & Brochjes tot restauranthouders. "Daardoor verandert Holwerd", zegt Tineke Hoekstra. Momenteel zijn er slechts drie huizen te koop. "Het is de reden dat we bij gemeente en provincie hameren op de behoefte aan bouwkavels. We willen af van het stempel krimpdorp en aantrekkelijk blijven voor jonge gezinnen zodat ook zij zich hier vestigen."

Tien jaar geleden vond er nog iets plaats dat grote gevolgen had voor Holwerd: een dorpsreünie. Tot de reünie was het voor veel dorpelingen vanzelfsprekend dat er twee dorpsfeestcommissies bestonden die ieder voor een deel van het dorp een dorpsfeest organiseerde. Ook waren er twee scholen, een christelijke en een openbare. De dorpsreünie voor iedereen gezamenlijk werd echter als enorm positief ervaren. Sindsdien is er jaarlijks één groot dorpsfeest en er is nu ook één school, een samenlevingsschool. "Er komt een nieuw schoolgebouw, naast het prachtige multifunctionele centrum dat we hier hebben."

Ook een aantrekkelijke dorpsspeeltuin zal de leefbaarheid van Holwerd gaan verbeteren. "We hebben een prachtig terrein. Groot, goed omheind, midden in een woonwijk. Maar er staan slechts drie speeltoestellen en een wipkip. De toestellen zijn ook nog eens alleen geschikt voor grotere kinderen."

De speeltuin een boost geven was niet gemakkelijk. De werkgroepsleden die hun schouders onder de plannen zetten, ontdekten al snel dat ook een relatief gewone speeltuin veel geld kost, vijftig tot zestigduizend euro. Ze schreven talloze subsidiebronnen en fondsen aan. Nu volgt er nog één dorpsactie en dat is de flessenactie. De Coop in Holwerd verdubbelt de opbrengst.

Na afloop van de flessenactie wordt de balans opgemaakt. Het bedrag dat in de pot zit, bepaalt welke toestellen kunnen worden besteld. Zodra dit is gedaan, gaat een groep vrijwilligers aan de slag met de voorbereidingen voor de herinrichting."

Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen 15 uur geleden
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 16 uur geleden
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 17 uur geleden
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding Algemeen 18 uur geleden
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey Algemeen 19 uur geleden
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld.
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld Algemeen 20 uur geleden
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen 21 uur geleden
Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 27 apr, 17:00
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 27 apr, 15:00
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 27 apr, 12:55
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 27 apr, 10:55
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 27 apr, 10:15
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 27 apr, 10:00