Een deel van de werkgroep Eastermar Frij, v.l.n.r. Ids Groenewoud, Atsie Boersma, Wijbe Postma en Piter Fennema, bij de brug in Schuilenburg, in april 1945 de enige intacte brug over het Prinses Margrietkanaal in de regio. Het café links op de achtergrond was een commandopost van de Duitsers. Otte Fennema, de vader van Piter Fennema, was groepscommandant van een verzetsgroep die de brug probeerde te bevrijden.
Een deel van de werkgroep Eastermar Frij, v.l.n.r. Ids Groenewoud, Atsie Boersma, Wijbe Postma en Piter Fennema, bij de brug in Schuilenburg, in april 1945 de enige intacte brug over het Prinses Margrietkanaal in de regio. Het café links op de achtergrond was een commandopost van de Duitsers. Otte Fennema, de vader van Piter Fennema, was groepscommandant van een verzetsgroep die de brug probeerde te bevrijden. Foto: Actief Media

Oorlogsmateriaal gevraagd voor tentoonstellingen

Algemeen

EASTERMAR/SUMAR - Komende weken zal er veel worden teruggekeken op de Tweede Wereldoorlog. Vooral de tijd van de bevrijding krijgt extra aandacht. Voor Fryslân gaat het dan om de aprildagen van 1945. De gemeente Tytsjerksteradiel heeft een financiële bijdrage beschikbaar gesteld aan haar inwoners om die bevrijdingstijd te benadrukken met zelfbedachte activiteiten. In onder andere Eastermar en Sumar zijn tentoonstellingen.

De Feriening foar Doarpsbelang in Eastermar stelde de werkgroep Eastermar Frij samen. Vanuit deze werkgroep ontstond het plan voor een tentoonstelling. Deze is op 18 april van 15.00 tot 19.00 uur in Hotel Meerzigt. Binnen die werkgroep zijn al verschillende verhalen, foto’s en tekeningen verzameld, maar de leden van de groep zijn ervan verzekerd dat er meer moet zijn. Zij denken daarbij ook aan voorwerpen, herdenkingszaken, en dergelijke. Daarom doen zij een oproep om spullen uit de genoemde periode beschikbaar te stellen, zodat de tentoonstelling ‘Eastermar Frij’ een echt beeld geeft van de laatste oorlogsmaanden in het dorp. Men kan de materialen melden bij Ids Groenewoud (0512-471675) of bij Wijbe Postma (0512-471615 of 06-22310712).

In Sumar verzamelt een aantal dorpsgenoten materiaal voor een expositie over de oorlogstijd en de bevrijding van Sumar. Deze vindt plaats van 4 tot en met 10 mei in dorpshuis De Kamp. Op de oproep om materiaal aan te leveren hebben al verschillende inwoners gereageerd. Zo zijn er onder andere diverse foto’s (vooral van de bevrijdingsfeesten), documenten, stam- en bonkaarten, kranten en gebruiksvoorwerpen uit de jaren ’40 van de vorige eeuw gebracht.

Als u nog foto’s, documenten, gebruiksvoorwerpen of andere zaken hebt, kunt u contact nemen met Ids Krol (0511-465491) of stuur een email (idseneeke@hotmail.nl). Ook zoekt de organisatie verhalen van inwoners van Sumar die de oorlog hebben meegemaakt. Deze verhalen zet men op papier, zodat ze bewaard blijven.

Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas.
Discutabele strafschop en geen plan B nekt ONT Algemeen 13 uur geleden
Jan Bandstra
Officieus over en uit voor Ropta Boys Algemeen 14 uur geleden
 Foto ter illustratie.
Voetbal Dokkum - Anjum Algemeen 14 uur geleden
Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 18 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 20 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 21 uur geleden
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 22 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 23 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen gisteren
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 5 mei, 10:02
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 5 mei, 08:45
All For One
Speciale bevrijdingsdienst in Kollumersweach Algemeen 5 mei, 08:26