Wilfred Oostra (rechts, groen-zwart tenue) en Wim Braam van KV Drachten  strijden gezamenlijk voor de rebound.
Wilfred Oostra (rechts, groen-zwart tenue) en Wim Braam van KV Drachten strijden gezamenlijk voor de rebound. Foto: Janko van der Kooi

Drachtster korfballers maken sprong op ranglijst

Algemeen

DRACHTEN - De korfballers van KV Drachten/Van der Wiel hebben zich snel aangepast aan het niveau van de overgangsklasse. In een direct duel werd DOS Kampen/Veltman 1 met een 24-18 nederlaag terug naar huis gestuurd. Daardoor werd DOS Kampen verwezen naar de voorlaatste plaats terwijl de Drachtsters nu tweede zijn in de zaalcompetitie, een punt achter koploper Mid Fryslân/Jansma Burdaard.

Door Jelle Jeensma

"We hebben meerdere scorende spelers, dat is wel onze kracht. Daardoor kan de tegenstander het niet belopen. Ook verdedigend zijn we sterk", zegt Ilse van der Meulen van de Drachtster korfbalformatie. Ze kan zaterdag voor eigen publiek terugzien op een prima wedstrijd, maar dat kan van alle spelers worden gezegd. In het filmpje dat via de ActiefPlus-app kan worden bekeken, blikt ze terug op de gewonnen wedstrijd, waarin ze een paar keer scoorde.

Nog belangrijker dan het scorend vermogen van individuele spelers is dat de Drachtster korfballers collectief sterk zijn en dat er veel beweging, variatie en energie in het spel zit. Als kijkspel scoorde de wedstrijd dan ook een ruime voldoende. DOS Kampen had een sterke start, maar kon niet lang de 0-2 voorsprong koesteren, want al snel was de stand weer gelijk.

DOS Kampen bleek een tegenstander van behoorlijk niveau, maar KV Drachten trok steeds meer het initiatief naar zich toe. Een 4-5 achterstand werd omgebogen naar een 10-6 voorsprong door rake schoten van Welmoed Bauer (2), Anouk de Boer, Siemen Jan Miedema (2) en Wilfred Oostra. Daarmee was eigenlijk al een beslissend gat geslagen, want de rust werd gehaald met een 11-6 voorsprong.

Wedstrijd onder controle

Daarna bracht DOS Kampen het verschil terug tot 11-8, maar de Drachtsters verslapten niet. Jenmar de Graaf 'wierp' de marge weer naar vier doelpunten en daarna ging het steeds beter lopen bij de Drachtsters, die de wedstrijd onder controle hadden. Regelmatig scorend werd de buit binnengehaald met 24-18. De scores kwam voor rekening van Siemen Jan Miedema 6, Jenmar de Graaf 4, Wim Braam 4, Welmoed Bauer 3, Ilse van der Meulen 3, Wilfred Oostra 2, Jennie Terpstra 1, Anouk de Boer 1.

Zaterdag speelt KV Drachten tegen Heerenveen. Dat is een gelijkwaardige tegenstander, zodat het resultaat zich moeilijk laat voorspellen.

KV Drachten is na een aantal wat mindere jaren terug op het niveau waarop de vereniging thuishoort, maar de progressie kan tot nog hogere doelen leiden. "We hebben een brede en goede selectie, die potentieel de hoofdklasse zou kunnen bereiken. Die ambitie hebben we wel, maar onze positieve ontwikkeling verloopt gestaag", zegt voorzitter Jon van Weperen.

Sportief heeft de vereniging de wind in de zeilen. "We doen veel aan onze jeugdopleiding, er zit groei in de instroom van jeugdleden. Daarnaast organiseren we veel activiteiten voor de jeugdspelers, dat is goed voor de teambuilding", aldus Van Weperen.

Drachtster korfbaltalenten die op een hoger niveau willen spelen worden bij KV Drachten gevormd en als ze willen verkassen, dan is dat hun keus, vindt Van Weperen. "Een Korfbal League vereniging als LDODK is een magneet voor talentvolle spelers, maar niet iedereen redt het op dat niveau. Dan kunnen ze altijd als betere spelers terugkeren naar KV Drachten".

dansende vissers uit Burma.
Expositie Henk Kloosterhuis in Berchhiem te Burgum. Algemeen 5 uur geleden
Doe mee aan de siezoenswandeling in het Drents-Fries Wold. Foto ter illustratie.
Doe mee aan de seizoenswandeling in het Drents-Friese Wold Algemeen 20 uur geleden
Studenten saxofoon van het Prins Claus Conservatorium.
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 22 uur geleden
Princessehof opent een nieuwe tentoonstelling Porseleinkoorts met gratis openingsfeest
Princessehof opent een nieuwe tentoonstelling Porseleinkoorts met gratis openingsfeest Algemeen 23 uur geleden
Expositie schilderijen Anton Feddema in Huys ter Swaach
Expositie schilderijen Anton Feddema in Huys ter Swaach te Beetsterzwaag Algemeen gisteren
Op 9 en 10 maart is er weer een Geluksroute in Leeuwarden
Geluksroute Leeuwarden Algemeen 24 feb, 14:00
Wooden Moons
Wooden Moons en DJ Foeke B. kennen wensen publiek Sixties Algemeen 24 feb, 12:15
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Algemeen 24 feb, 11:00
Afbeelding
Preektocht door de Dokkumer Wouden (Derde editie) Algemeen 24 feb, 10:00
Het gesprek van Johan Haantjes
Expositie van Johan Haantjes vanaf 24 februari t/m 28 maart 2024 Algemeen 23 feb, 19:00
Scènefoto BUSterbaarlik.
Een voorstelling in een rijdende bus: nieuwe "dienstregeling" Algemeen 23 feb, 15:00
Bikkelproject 2.0 uit de startblokken binnenkort!
Bikkelproject 2.0 uit de startblokken binnenkort! Algemeen 23 feb, 14:36
Een impressie van hoe het Raadhuisplein er uit komt te zien. Het beeld - van oude automotorkappen - is een idee van Marten Winters en Daan Soer.
Spelen en groen op het Raadhuisplein in Drachten Algemeen 23 feb, 12:58