Wilfred Oostra (rechts, groen-zwart tenue) en Wim Braam van KV Drachten  strijden gezamenlijk voor de rebound.
Wilfred Oostra (rechts, groen-zwart tenue) en Wim Braam van KV Drachten strijden gezamenlijk voor de rebound. Foto: Janko van der Kooi

Drachtster korfballers maken sprong op ranglijst

Algemeen

DRACHTEN - De korfballers van KV Drachten/Van der Wiel hebben zich snel aangepast aan het niveau van de overgangsklasse. In een direct duel werd DOS Kampen/Veltman 1 met een 24-18 nederlaag terug naar huis gestuurd. Daardoor werd DOS Kampen verwezen naar de voorlaatste plaats terwijl de Drachtsters nu tweede zijn in de zaalcompetitie, een punt achter koploper Mid Fryslân/Jansma Burdaard.

Door Jelle Jeensma

"We hebben meerdere scorende spelers, dat is wel onze kracht. Daardoor kan de tegenstander het niet belopen. Ook verdedigend zijn we sterk", zegt Ilse van der Meulen van de Drachtster korfbalformatie. Ze kan zaterdag voor eigen publiek terugzien op een prima wedstrijd, maar dat kan van alle spelers worden gezegd. In het filmpje dat via de ActiefPlus-app kan worden bekeken, blikt ze terug op de gewonnen wedstrijd, waarin ze een paar keer scoorde.

Nog belangrijker dan het scorend vermogen van individuele spelers is dat de Drachtster korfballers collectief sterk zijn en dat er veel beweging, variatie en energie in het spel zit. Als kijkspel scoorde de wedstrijd dan ook een ruime voldoende. DOS Kampen had een sterke start, maar kon niet lang de 0-2 voorsprong koesteren, want al snel was de stand weer gelijk.

DOS Kampen bleek een tegenstander van behoorlijk niveau, maar KV Drachten trok steeds meer het initiatief naar zich toe. Een 4-5 achterstand werd omgebogen naar een 10-6 voorsprong door rake schoten van Welmoed Bauer (2), Anouk de Boer, Siemen Jan Miedema (2) en Wilfred Oostra. Daarmee was eigenlijk al een beslissend gat geslagen, want de rust werd gehaald met een 11-6 voorsprong.

Wedstrijd onder controle

Daarna bracht DOS Kampen het verschil terug tot 11-8, maar de Drachtsters verslapten niet. Jenmar de Graaf 'wierp' de marge weer naar vier doelpunten en daarna ging het steeds beter lopen bij de Drachtsters, die de wedstrijd onder controle hadden. Regelmatig scorend werd de buit binnengehaald met 24-18. De scores kwam voor rekening van Siemen Jan Miedema 6, Jenmar de Graaf 4, Wim Braam 4, Welmoed Bauer 3, Ilse van der Meulen 3, Wilfred Oostra 2, Jennie Terpstra 1, Anouk de Boer 1.

Zaterdag speelt KV Drachten tegen Heerenveen. Dat is een gelijkwaardige tegenstander, zodat het resultaat zich moeilijk laat voorspellen.

KV Drachten is na een aantal wat mindere jaren terug op het niveau waarop de vereniging thuishoort, maar de progressie kan tot nog hogere doelen leiden. "We hebben een brede en goede selectie, die potentieel de hoofdklasse zou kunnen bereiken. Die ambitie hebben we wel, maar onze positieve ontwikkeling verloopt gestaag", zegt voorzitter Jon van Weperen.

Sportief heeft de vereniging de wind in de zeilen. "We doen veel aan onze jeugdopleiding, er zit groei in de instroom van jeugdleden. Daarnaast organiseren we veel activiteiten voor de jeugdspelers, dat is goed voor de teambuilding", aldus Van Weperen.

Drachtster korfbaltalenten die op een hoger niveau willen spelen worden bij KV Drachten gevormd en als ze willen verkassen, dan is dat hun keus, vindt Van Weperen. "Een Korfbal League vereniging als LDODK is een magneet voor talentvolle spelers, maar niet iedereen redt het op dat niveau. Dan kunnen ze altijd als betere spelers terugkeren naar KV Drachten".

So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 17 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 18 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 20 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 21 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 23 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 23 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen gisteren
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen gisteren
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12