De vrijwilligers van de ChristenUnie en begeleider Wilco Schreiber (boven links).
De vrijwilligers van de ChristenUnie en begeleider Wilco Schreiber (boven links). Foto: Actief Media

Present in De Wâlden zoekt meer vrijwilligers

Algemeen

Stichting koppelt vraag en aanbod bij échte nood

BOELENSLAAN - De gemeenteraadsfractie en wethouder Margreet Jonker van de ChristenUnie in Achtkarspelen hielp zaterdag een inwoner van Boelenslaan om zijn erf en woning weer wat op orde te krijgen. Deze hulpverlening kwam tot stand via de stichting Present De Wâlden, actief in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Coördinator Amo Draijer zou graag zien dat zich meer vrijwilligers melden.

Draijer: "Het bijzondere van stichting Present, met tientallen regionale stichtingen in heel Nederland, is dat wij beginnen met het noteren van wat de vrijwilligers willen doen. De één wil af en toe een tuin opknappen, zoals vandaag, de ander wil iemand bijstaan bij het beter leren lezen en schrijven, een derde wil schilderklusjes doen, bijvoorbeeld."

Vervolgens wordt dit aanbod gekoppeld aan de vraag, die vrijwel altijd afkomstig is van beroepsmatig werkzame hulpverleners. "Wij gaan er vanuit, dat die het beste zicht hebben op wie welke hulp het meest nodig heeft", legt Draijer uit. Met andere woorden: een particulier die graag hulp wil hebben bij het opruimen en schoonmaken van z'n huis, kan niet rechtstreeks bij Present terecht?
"Dat klopt. Want we gaan daar niet op in. We baseren ons op waar hulpverleners mee komen, als het gaat om de vraag naar hulp van vrijwilligers", zegt Draijer. "Bovendien schakelen we dan altijd minimaal twee vrijwilligers in."

In het geval van de bewoner in Boelenslaan was het begeleider Wilco Schreiber die namens zijn cliënt aanklopte bij Amo Draijer van Present De Wâlden. "Dizze kliënt wie de ôfrûne jierren net by steat om syn hûs en hiem te ûnderhâlden. Dêrom haw ik yn oerlis mei de kliënt Present ynskeakele. Sadwaande binne hjir no frijwilligers oan 't wurk, tafallich minsken fan de riedsfraksje fan de ChristenUnie yn Achtkarspelen."

Draijer licht toe: "Zo'n klus als deze is goed voor de teambuilding. Je doet eens wat anders met elkaar dan je normaal gesproken doet. Zo leer je elkaar ook op een andere manier kennen. Ook voor bedrijven en hun medewerkers kan dit een manier zijn om eens op een bijzondere manier aan 'teambuilding' te doen. Op die manier snijdt het mes aan meerdere kanten: de hulpvrager krijgt een zet in de goede richting en de vrijwilligers leren elkaar eens op een heel andere manier kennen."

In Boelenslaan wordt in de eerste plaats het erf aangepakt. Met een motorzaag, met handzagen en met een bosmaaier pakken de vrijwilligers van de ChristenUnie flink door. Zodra een aanhangwagen vol ligt met takken, wordt dit materiaal afgevoerd. De dames en heren zijn er van 's ochtends negen tot 's middags half drie druk mee.

"Het erf is nog lang niet klaar, maar er is een mooi begin gemaakt", constateert Amo Draijer. Ook hulpverlener Wilco Schreiber is ingenomen met de inzet van de vrijwilligers. Het streven is dat de cliënt zelf de draad weer oppakt. "Mochten er opnieuw vrijwilligers nodig zijn, dan kan opnieuw een aanvraag bij ons worden ingediend", aldus Amo Draijer.

Vrijwillgers kunnen zich melden via: https://presentdewalden.nl/aanmelden/

Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen 8 uur geleden
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 9 uur geleden
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 10 uur geleden
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding Algemeen 11 uur geleden
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey Algemeen 12 uur geleden
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld.
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld Algemeen 13 uur geleden
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen 14 uur geleden
Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 27 apr, 17:00
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 27 apr, 15:00
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 27 apr, 12:55
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 27 apr, 10:55
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 27 apr, 10:15
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 27 apr, 10:00