Hille Postma (Harkema-Opeinde) zet Marcel van der Meulen (VIOD, links) op het verkeerde been.
Hille Postma (Harkema-Opeinde) zet Marcel van der Meulen (VIOD, links) op het verkeerde been. Foto: Klaas Elzinga

VIOD Driezum ook in Harkema naar winst: 1-2

Algemeen

HARKEMA - Na drie competitiewedstrijden hebben de voetballers van VIOD Driezum de maximale winst behaald: drie gespeeld, negen punten. In een levendige wedstrijd met een goed niveau werd VV Harkema-Opeinde zaterdag met 1-2 verslagen.

Door Jelle Jeensma

VIOD Driezum is al jaren onderhevig aan het jojo-effect. Het lukt de Driezumers maar niet om een stabiele derdeklasser te worden en de ploeg wisselt seizoenen op dit niveau dan ook af met optredens in de vierde klasse. In die vierde klasse gaat VIOD dit seizoen een rol van betekenis spelen als de voortekenen niet bedriegen. "We moeten bij de eerste vijf kunnen eindigen. Promotie zou mooi zijn, maar we moeten niets. VIOD heeft een smalle selectie, maar er zitten goede jeugdspelers aan te komen, die op dit niveau meekunnen", vertelt trainer Theo de Vries.

Eigenlijk was het krachtsverschil tussen VIOD en Harkema-Opeinde klein. VIOD stond positioneel net wat beter, had de verdediging goed georganiseerd en was aanvallend gevaarlijker. Harkema-
Opeinde stopte veel energie in de wedstrijd, maar vaak ontbrak het aan de eindpass en eindigden de aanvallen op de rand van het strafschopgebied. Veel kansen wist de ploeg van trainer Jan van Dijk niet te creëren, hoewel de enige uitgespeelde treffer beslist een beauty was. Wytze Couperus, die zijn honderdste wedstrijd speelde voor de ploeg uit Harkema, kon zijn jubileum geen extra glans geven. VIOD was opbouwend beter en rustiger aan de bal dan Harkema-Opeinde. Ook was de ploeg uit Driezum gevaarlijk bij corners. Dat bleek toen René van der Veen teveel vrijheid kreeg en keeper André de Graaf van dichtbij met een kopbal kansloos liet: 0-1.

Na die openingstreffer ging Harkema-Opeinde op jacht naar de gelijkmaker, maar een kansenfestival leverde het bepaald niet op. Harkema-Opeinde was een paar keer dichtbij de 1-1, maar VIOD haalde de rust met een verdiende 0-1 voorsprong. Ook in de tweede helft kon het wat druistige Harkema-Opeinde, met Chris Alma als meest opvallende speler, geen doelpunt forceren. VIOD kreeg meer ruimte en benutte die uitstekend. Al vrij snel in de tweede helft scoorde Erik van der Veen na aangeven van Pieter Ele Kuitert met een goede actie 0-2.

Daarmee leek het pleit beslecht, maar Harkema-Opeinde gaf zich niet gewonnen. De geel-groene harten gingen sneller kloppen toen de Harrekieten plotseling wel met een splijtende pass de verdediging van VIOD ontregelden. Hille Postma legde de bal op de spreekwoordelijke stropdas van Daniël Postma en de laatste passeerde met een subtiele lob schitterend keeper Otte Visser van VIOD: 1-2. Het daarop volgende offensief van Harkema-Opeinde leverde niets op, omdat VIOD verdedigend vrij gemakkelijk overeind bleef.

Trainer Theo de Vries van VIOD had na de wedstrijd, een etmaal na Dierendag, een aardige beeldspraak in petto. "Harkema-Opein-
de was een hond die blafte, maar niet beet. Ze hebben weinig kansen gehad. In de eerste helft lieten ze ons opbouwen en daar hebben we gebruik van gemaakt. Onze verdediging stond daarna goed. Door onze kopkracht en onverzettelijkheid zijn we niet echt in de problemen geweest."
Voorzitter Albert Schievink van Harkema-Opeinde is ondanks het verlies van zijn ploeg tevreden over de ontwikkeling van zijn vereniging. Bekijk ook het filmpje via de ActiefPlus-app.

Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 4 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 4 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 5 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 6 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 21 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 22 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 23 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen gisteren
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen gisteren
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23