V.l.n.r.: directeur Kees Flikkema en drie leden van de reüniecommissie: Janneke Looijenga, Antsje Zeinstra en Anneke Kiers.
V.l.n.r.: directeur Kees Flikkema en drie leden van de reüniecommissie: Janneke Looijenga, Antsje Zeinstra en Anneke Kiers. Foto: Actief Media

Afscheid openbaar onderwijs Noardburgum

Algemeen

NOARDBURGUM - Volgend schooljaar gaan het openbaar en het christelijk onderwijs in Noardburgum samen onder één dak. vooreerst bij Immanuël aan Marijkepaed 2.

Daarmee komt een einde aan 155 jaar openbaar onderwijs in Noardburgum. Dit wordt zaterdagavond 22 juni afgesloten met een bijeenkomst in dorpshuis De Balstien en een expositie in de openbare basisschool De Oerstek aan de Pieter Hylkemastraat 6.

Nicolaas Ypeij zorgde ervoor dat de arme bevolking van de toenmalige Bergumerheide in het toenmalige armhuis ook onderwijs kon krijgen. In 1864 kwam de eerste echte openbare school. Die is in 1922 vervangen door het schoolgebouw aan de Rijksstraatweg, waarin nu De Beuk gevestigd is. Vele Noardburgumers hebben in deze oude school hun eerste onderwijs gevolgd.

In 1978 verhuisde de openbare lagere school naar het huidige gebouw De Oerstek. Op 26 oktober 1978 was het officiële openingsfeest. Toen is een koker met tekeningen in de grond gestopt, die is nog niet terug gevonden!

De ouderraad wil bij dit historisch moment stilstaan en is druk met het maken van een expositie van oud foto- en videomateriaal. Zaterdag 22 juni kunnen oud-dorpsgenoten, oud-leerlingen, oud-teamleden en huidige dorpsgenoten deze expositie bekijken in De Oerstek. 's Avonds er vanaf 19.00 uur in dorpshuis De Balstien gelegenheid om elkaar te ontmoeten en de officiële opening van de expositie bij te wonen. Deze is tot 21.00 uur te bezichtingen in de Oerstek. Daarna kan bijgepraat worden in de Balstien. "Dêr wurdt ek in film fertoand mei opnamen fan eardere films fan skoalle", vertelt Janneke Looijenga, moeder van een leerlinge van de school. (Voor de huidige leerlingen van De Oerstek wordt donderdag 27 juni de hele dag een sluitingsfeest gehouden).

Directeur Kees Flikkema van De Oerstek: "Spitich dat ús skoalle ticht moat, mar ik bin hiel goed te sprekken oer de gong fan saken fan de fúzje. In gruttere skoalle kin in hegere kwaliteit biede, al mankearret der neat oan ús kwaliteit!"

Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen 15 uur geleden
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 16 uur geleden
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 17 uur geleden
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding Algemeen 17 uur geleden
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey Algemeen 18 uur geleden
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld.
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld Algemeen 20 uur geleden
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen 21 uur geleden
Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 27 apr, 17:00
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 27 apr, 15:00
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 27 apr, 12:55
Lekker lang genieten van zomerbollen zoals dahlia's.
Zomergeluk met bloeiende zomerbollen Algemeen 27 apr, 10:55
Afbeelding
Gezellige vrijmarkt op koningsdag in Burgum Algemeen 27 apr, 10:15
Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 27 apr, 10:00