Bouwbedrijf Jan Hooghiemster heeft het dak van de familie Salverda uit Gytsjerk vakkundig geïsoleerd.
Bouwbedrijf Jan Hooghiemster heeft het dak van de familie Salverda uit Gytsjerk vakkundig geïsoleerd. Foto: Harm Westra

"Begin bij de basis: goed isoleren"

Algemeen

Bouwbedrijf Jan Hooghiemster adviseert woningbezitters slim te verduurzamen

ALDTSJERK - Het is dagelijks in het nieuws: een stijgende energierekening en de overheid die roept dat we duurzamer moeten zijn. We moeten van het gas af en een warmtepomp en zonnepanelen aanschaffen. Neem geen overhaaste beslissingen en investeer niet meteen in technische oplossingen, adviseren Jan en Wouter Hooghiemster van bouwbedrijf Jan Hooghiemster uit Aldtsjerk. "Begin bij de basis. Zorg voor een goed geïsoleerde woning." Twee huiseigenaren vertellen over hun ervaring met het bouwbedrijf.

Het verduurzamen van een huis begint bij goede isolatie. "Als aannemer hameren wij erop: investeer in maatregelen die direct rendement opleveren", aldus vader en zoon Hooghiemster. Isolatie levert meteen winst op. Door minder stookkosten valt de energierekening lager uit. Bovendien zorgt het voor meer wooncomfort. De woning wordt behaaglijker: lekker warm in de winter en heerlijk koel in de zomer. "Laat u niet zenuwachtig maken door de overheid en niet direct verleiden tot het investeren in installatiemaatregelen als een luchtwarmtepomp en zonnepanelen. Een verstandige eerste investering is dak-, gevel- en vloerisolatie en geïsoleerd glas. Daar moet het verduurzamen van een woning mee beginnen." Overigens neemt het bouwbedrijf direct een installateur mee in de plan van aanpak, zodat die mee kan denken over eventuele investeringen in technische installaties.

"Winst zit in lager
energiegebruik"

Gasrekening
Vorig jaar kocht de familie Salverda een vrijstaande woning op de Gytsjerksterhoeke te Gytsjerk. "Een degelijk huis uit 1965. Echt een lot uit de loterij", zegt Johan Salverda. Voordat hij en zijn vrouw een bod op het huis uitbrachten, hadden ze bouwkundig advies ingewonnen bij bouwbedrijf Jan Hooghiemster. Het advies was de dak- en muurisolatie aan te pakken. "Dat moest ook wel, want het huis staat vol op de wind. De gasrekening was meer dan twee keer zo hoog als wat wij gewend waren." Het dak is door de aannemer gestript en voorzien van een dubbele laag isolatie, waardoor er geen aanzettingen zijn. In combinatie met de juiste folies is de Rc-isolatiewaarde hoog. De spouwisolatie was oud en had een te lage isolatiewaarde. Een gespecialiseerd bedrijf heeft het oude isolatiemateriaal verwijderd. Daarna zijn er isolatieparels in de spouw aangebracht. Dat zijn kunststof korrels die met hars zijn verlijmd. Het bouwbedrijf heeft verder de voegen hier en daar verbeterd en de gevel is geïmpregneerd.

Zomaar warm
Het huis was al grotendeels voorzien van dubbelglas. Op enkele punten, zoals in de bijkeuken, is het enkelglas vervangen door HR++. Verder is de houten gevelbekleding vervangen en geïsoleerd en zijn er nieuwe dakpannen op het huis gekomen. "Mooi strak. Een heel ander aanzicht." Er wordt nog overwogen ook de kruipruimte te isoleren.
Salverda kan al goed merken dat de woning veel beter is geïsoleerd. "De warmte blijft erin. Jan Hooghiemster zegt wel eens dat je een goed geïsoleerd huis kunt verwarmen met enkele waxinelichtjes. Daar zit een kern van waarheid in. Met de lentezon is ons huis zomaar warm. In de zomer schijnt de zon niet rechtstreeks naar binnen, dus het
wordt niet te warm. Bovendien kunnen we goed ventileren." Hij geeft het bouwbedrijf een pluim voor de planning, goede adviezen en informatieverstrekking. "Bij het inschakelen van andere bedrijven wordt alles goed afgestemd. En we hebben deskundige vakmensen van bouwbedrijf Hooghiemster over de vloer gehad."

Vloerverwarming
Ook de familie Bakker heeft een flinke verbouwing achter de rug. Afgelopen december kocht het echtpaar een oude woning in Tergrêft bij Wânswert. Hun wens was het huis klaar te maken voor energielabel A. "We zijn daarover in gesprek gegaan met Wouter en Jan Hooghiemster. We hadden vertrouwen in Hooghiemster omdat hij met veel partijen samenwerkt en zo de beste mensen om zich heen verzamelt", aldus Bart Bakker. Uit een onderzoek bleek dat de bestaande heteluchtverwarming behoorlijk veel energie gebruikte. Die is nu vervangen door vloerverwarming. De uitdaging daarbij was dat de fundering de nieuwe vloer moest kunnen dragen. Dat is gelukt door een lichtgewicht geïsoleerde combinatievloer aan te brengen. Alles is inmiddels goed geïsoleerd, zowel de vloer, het dak als het glas. In de spouw zijn duurzame isolatieparels geblazen. De deuren in de woning zijn aangepast en voorzien van onder andere rubber tochtwering. "We zijn nu bijna klaar voor de volgende stap om het huis helemaal energieneutraal te krijgen met de aanschaf van een warmtepomp. Toch laten we de cv eerst nog zitten en wachten we de technische ontwikkelingen af voordat we daarin investeren." Bakker kijkt tevreden terug op alle werkzaamheden. "We zijn erg blij met het bouwbedrijf. Ze denken met ons mee, overleggen alles, kijken naar het rendement en letten op het budget."

"Je krijgt een aangenaam,
warm huis"

Kennis in huis
Bij bouwbedrijf Jan Hooghiemster staat een goed advies voorop, zo zeggen de eigenaars. "We denken met onze klanten mee. Dat geldt niet alleen voor nieuwbouw, verbouw of restauratie, maar ook voor vakkundig na-isoleren van bestaande woningen. Want isoleren is maatwerk", stellen Jan en Wouter Hooghiemster. "Wij hebben de kennis in huis." Bij het moderne familiebedrijf werken tien vakmensen die veel ervaring hebben met het verduurzamen van woningen. Voor specifieke projecten wordt er advies ingewonnen bij leveranciers. "Isolatiewaarden laten we doorrekenen door de installateur nadat we een project hebben afgerond. Dan kan hij bepalen wat er daadwerkelijk nog nodig is voor verdere energiebesparing. Hij weet dan hoeveel zonnepanelen er nodig zijn en of het verstandig is om in een warmtepomp te investeren. Er komt een goed doordacht gezamenlijk advies voor lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot." Hooghiemster benadrukt nogmaals dat een investering in isolatie zichzelf terugverdient. "Je krijgt direct een lagere energierekening en een aangenaam, warm huis."

Bouwbedrijf Jan Hooghiemster, Boerfinne 12, 9064 DG Aldtsjerk | 058-2561071 | info@janhooghiemster.nl | www.janhooghiemster.nl

De woning van de familie Bakker in Tergrêft heeft een lichtgewicht geïsoleerde combinatievloer gekregen en is voorzien van vloerverwarming.
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 3 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 4 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 19 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 20 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 20 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 21 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 22 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 23 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen gisteren
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken gisteren
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 24 apr, 09:40
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00