Vrije trappen leveren 't Fean'58 periodetitel op

Algemeen Sport

RYPTSJERK – Zachtzinnig ging het er zaterdagmiddag bepaald niet aan toe op het sportcomplex in Ryptsjerk. Koploper 't Fean'58 en VV Rijperkerk maakten er een emotioneel beladen slijtageslag van, met een maalstroom van overtredingen, opstootjes en gele kaarten. 't Fean'58 liet het betere voetbal zien en dat was genoeg voor de eerste periodetitel. VV Rijperkerk kwam in de slotfase nog terug tot 2-3, maar de aansluitingstreffer kwam te laat.

Door Jelle Jeensma

De ploegen hadden het beste en meest consistente voetbal bewaard voor de eerste helft. Daarna werd het spel rommelig en had de bepaald niet slecht fluitende scheidsrechter Lania de handen vol aan dit duel.

De meest opvallende man van het veld was André van der Molen, die dit seizoen in blakende vorm steekt. Hij scoorde in deze competitie al acht keer voor 't Fean'58, maar rammelde nu aan de poort van Rijperkerk met drie vrije trappen, die allemaal een doelpunt opleverden. De verdediging van Rijperkerk stond er even zovele keren niet goed op, tot ongenoegen van trainer Douwe Zondervan van Rijperkerk, die verbaal anderhalf uur in de weer was en zichtbaar niet blij was met de verdedigende prestaties van zijn ploeg. Het eerste doelpunt viel al na een paar minuten. 't Fean'58 kreeg een vrije trap. André van der Molen posteerde zich achter de bal en die verdween, enigszins van richting veranderd, in het doel van Rijperkerk: 0-1.

Rijperkerk probeerde iets terug te doen, maar keeper Jelmer van der Meer was attent en stopte de bal na een inzet van Johannes Meijer. 't Fean'58 had de betere spelopvatting, maar had opnieuw een vrije trap van André van der Molen nodig om op een grotere voorsprong te komen. De sterk spelende routinier Willem van Kammen was ongedekt gelaten en kon de bal inkoppen: 0-2. Rijperkerk had al snel een tegenzet klaar. De vrije trap van Diederik Andringa dwong keeper Jelmer van der Meer tot een reactie, maar een doelpunt leverde het niet op.

Even later zag de keeper van 't Fean'58 er minder goed uit toen hij de bal verspeelde en Mark Hendriks Diederik Andringa in staat stelde 1-2 te scoren. Jeffrey van der Galiën raakte daarna de paal, waardoor Rijperkerk niet op gelijke hoogte kwam. Voor rust sloeg 't Fean'58 de beslissende slag, opnieuw na een vrije trap van André van der Molen. Ditmaal kopte Jens Hamstra raak: 1-3.

De tweede helft oogde een stuk minder aantrekkelijk, maar aan incidenten was geen gebrek. Rijperkerk speelde te onsamenhangend om het 't Fean'58 echt moeilijk te maken en de gasten waren vooral uit op het consolideren van de voorsprong. De beste kans voor Rijperkerk ontstond toen Johannes Meijer zijn individuele kwaliteiten demonstreerde, de achterlijn haalde en Mark Hendriks vond, die met een volley uithaalde, zonder resultaat.

Hendriks bracht pal voor tijd wel de aansluitingstreffer op het scorebord, maar de 2-3 kwam te laat. Vervolgens kon 't Fean'58 feestvieren na de eerste periodetitel in de derde klasse. Promotie is nog ver weg in Surhuisterveen, maar de eerste stap is gezet. De spelers van Rijperkerk dropen af na de nederlaag. "Onze eerste helft was dramatisch, daarna liep het beter", reageerde Tijn Dijksma van Rijperkerk. "Het was een wedstrijd met veel overtredingen, maar de spelers van 't Fean gingen wel heel snel liggen", vond hij.

Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 18 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 18 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 21 uur geleden
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 uur geleden
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 23 uur geleden
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen gisteren
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen gisteren
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet.
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet Algemeen 21 apr, 21:17