Roy Eefting beste sprinter in Omloop Kompenije

Algemeen Sport

DRACHTSTERCOMPAGNIE – De Omloop van de Kompenije werd zaterdag in de eindsprint beslist. Wielertalent Hartthijs de Vries uit Kollum onderstreepte zijn goede vorm in de kopgroep, maar moest het afleggen tegen het sprintgeweld van het duo van het Vlasman Cycling Team, dat zowel op de baan als de weg excelleert. Roy Eefting uit Apeldoorn won de sprint voor Wim Stroetinga uit Nijkerk.

Door Jelle Jeensma

De Omloop van de Kompenije leverde de derde plaats op voor Hartthijs de Vries en daarmee was hij content. "Ik ben niet zo'n uitgesproken sprinter". Hij ziet dit criterium vooral als een goede voorbereiding op het Nederlands kampioen tijdrijden, vandaag in het Gelderse Montferland. "Ik heb mij daarop goed voorbereid en hoop het podium te halen bij de beloften", zei De Vries. De Omloop van de Kompenije was dit jaar sterk bezet en het deelnemersveld was imponerend groot bij de elite, beloften en amateurs die tachtig kilometer aflegden in de straten van Drachtstercompagnie.

De latere winnaar Roy Eefting was al snel in de koers actief. Met Johan Knol uit Bakkeveen nam hij een voorsprong op het peloton van meer dan twintig seconden. Die vroege ontsnapping werd in de kiem gesmoord en er ontstond een kopgroep van negen renners. Het peloton was toen al geklopt, want het tempo lag constant hoog.

In de finale bleven de sterkste vijf over en bleek dat Eefting voldoende over had om de wedstrijd te winnen. Rassprinter Stroetinga moest genoegen nemen met een tweede stek. Marc de Bruin uit Groningen onderscheidde zich namens Cycling Team Fryslân met een vierde plaats, achter de sprinters. "Ik hoopte stiekem op het podium, maar renners als Stroetinga en Eefting hebben het vermogen in de finale een gaatje te slaan en het verschil te maken. Het belangrijkste is dat we ons weer voorin hebben laten zien in de koers."

Henk Bos snel uit koers

De Burgumer Frank Wierstra, teamgenoot van De Bruin, eindigde in het peloton, maar achter de schermen gebruikt hij zijn connecties om het wielrennen in het noorden op de kaart te zetten. De Bruin: "Frank heeft eerder getraind in Gran Canaria en contacten met Spaanse wielrenners gelegd. Vijf Spaanse renners zullen meedoen aan de wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier, die op 25 juni begint. Ze komen naar Nederland met een begeleider. Het zijn liefhebbers die graag in Nederland willen koersen en van hetzelfde niveau zijn als de renners van onze ploeg."

Henk Bos uit Drachten, teamgenoot van De Bruin, baalde als een stekker. Hij werd al na de eerste ronde uit de koers gehaald nadat hij lek reed en terug wilde komen in het peloton. "Hij reed onreglementair achter de jurywagen aan", luidde het oordeel.

Winst Tessa Neefjes

De dames-elite, -beloften en -amateurs legden 65 kilometer af. Ook hier ontstond een kopgroep, die in de finale de dienst uitmaakte. Tessa Neefjes uit Wervershoof kwam als eerste over de finish aan de Tsjerkebuorren, Marielle Meijering uit Stadskanaal werd tweede en Judith Bloem uit Apeldoorn finishte als derde. Wendy Oosterwoud uit Ureterp werd negende.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 17 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 18 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 19 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 20 uur geleden
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 21 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 22 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 23 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30