Afbeelding

Concours hippique Drogeham trekt 6000 bezoekers

Sport Sport

De winnaar van de ‘Provinsje Fryslân Prijs’ voor eenspannen tuigpaarden Fries ras: de combinatie van Age Fokkema uit Siegerswoude met het paard Tsjalle 454. Foto: Klaas Rozema

Concours hippique Drogeham trekt 6000 bezoekers

DROGEHAM – “Een geweldig concours.’’ Zo luidde de conclusie van bezoekers, deelnemers en organisatie aan het Concours Hippique van Drogeham. Het paardenevenement werd afgelopen zaterdag voor de zevenendertigste keer gehouden en ook ditmaal bleek de gehele dag een daverend succes.

Zesduizend bezoekers genoten met volle teugen van paardensport, kinderactiviteiten en oude ambachten en tractoren. Als klap op de vuurpijl vierden vele muziek­liefhebbers ’s avonds feest in de twee muziektenten op het terrein. Talloze artiesten vermaakten de enthousiaste bezoekers met een gezellige avond, vol diverse soorten muziek.

Frank Roest-prijs
“Het was geweldig”, vond ook scheidend voorzitter Frank Roest van de organisatie. Roest was 25 jaar voorzitter en nam zaterdag afscheid. Dat deed hij niet geruisloos. De Drogehamster werd benoemd als erevoorzitter én een bijzondere rubriek krijgt zijn naam: de Frank Roest-prijs. Dat wordt vanaf heden de betiteling van de Grote Prijs van Drogeham. In die rubriek strijden de winnaars van diverse andere rubrieken tegen elkaar om de ware ‘hoofdprijs’ van de concoursdag. Dit jaar werden er liefst drie kampioenschappen verreden. De meest prestigieuze daarvan was het Nederlands kampioenschap voor Friese dekhengsten. Daarbij ging de titel naar Eise van de Stal Chardon uit Jorwert. Eise werd gereden door Jelmer Chardon.

Age Okkema uit Siegerswoude ging met de tweede prijs aan de haal. Hij kwam ten tonele met Tsjalle. Sybren Minkema uit Frieschepalen eindigde op de derde plaats. Minkema reed met Wylster. De vierde plaats in het NK voor Friese dekhengsten ging naar de hengst Mewes, gereden door Hendrik Eppinga uit Oudemirdum.

Nationale titels
De nationale titel bij de hackneys-tandems ging naar Lambertus Huckriede. Hij reed met Sunbeam Look at Me, Noddyvyse Star Step en Eagles Daylight naar het goud. De zilveren plak ging naar Baron’s Macho, Royal Fasika en Pocket Rocket. Zij werden gereden door Jan Jordans uit Landhorst. Jordans greep ook de Stijlprijs.

De titel bij de tandem tuigpaarden ging eveneens naar Jan Jordans. Hij reed met Ferro, Barend en Zavanno. Derk Jan Mekkes uit Doezum eindigde met Primeval Atlanta, Primeval Varanno en Primeval Bentley VDL op de tweede plaats. De bronzen plak ging naar Nico Calis uit Zwaagdijk Oost. Hij betrad het veld met Cognac, Bacardi en Emaire. Naast de gebruikelijke rubrieken werd ook de Grote Prijs van Drogeham verreden. Vanaf volgend jaar staat deze rubriek zoals eerder genoemd op het programma als de Frank Roest-Prijs. Afgelopen zaterdag greep Besterley Eribo de winst in deze rubriek.

Zet je moeder in het zonnetje!
Vier moederliefde met bloemen Algemeen 19 uur geleden
De week van de Stenen winkel is van 13 - 19 mei 2024.
Derde landelijke 'Week van de Stenen Winkel' Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Auto te water geraakt 112 20 uur geleden
Anita Terpstra
Schrijfster Anita Terpstra naar Drachten Algemeen 9 mei, 17:07
Diverse kramen met onder andere lekkernijen
150-jarige Christelijke Nationale school Wâlterswâld organiseert verkoping Algemeen 9 mei, 15:56
Libertas strijdt tegen de landskampioen
Libertas strijdt tegen de landskampioen om een plek in de finale NK futsal! Algemeen 9 mei, 15:02
De Oudkerkermolen in Oudkerk
Ga op ontdekkingstocht langs Friese molens! Algemeen 9 mei, 14:05
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Algemeen 9 mei, 12:31
Skieppegerf (duizendblad) van Knillis Brouwer uit Hallum
Groepsexpositie cursisten Hetty Combs t/m 27 juni in bibliotheek Dokkum Algemeen 9 mei, 10:23
Slach om 'e mar
Stichting Slach om 'e mar houdt op van bestaan Algemeen 8 mei, 16:56
Buurtkamer Kollum
Buurtkamer Kollum 5 jaar! Algemeen 8 mei, 15:08
Project BUSKRUIT
Drachtster jongeren maken blijvende kunstroute in Drachten: BUSKRUIT Algemeen 8 mei, 14:03
19 mei shanty,s en zeemansliederen in Earnewald
De Brêgesjongers zingen op 19 mei in Earnewald Algemeen 8 mei, 12:00