Sport Sport

Nivard Vrieling van SC Veenwouden maakt het Roel van der Meulen (links) en Hendrik Elzinga van BCV moeilijk. Op de achtergrond Mao Cheng Xiao van BCV en Stefan Jan Sijtsma en  Wytze Veenstra (links) van SC Veenwouden. (Foto: Klaas Rozema)

WEDSTRIJD VAN DE WEEK

Door Jelle Jeensma

BURGUM – SC Veenwouden staat nog steeds op een degradatieplaats in de eerste klasse, maar de ontsnappingsroute via de nacompetitie ligt open. Veenwouden komt na een reeks zwakke wedstrijden weer beter in vorm en speelde zaterdag tegen het zwaar tegenvallende BCV één van de beste wedstrijden van het seizoen.

Binnen vier minuten besliste SC Veenwouden de wedstrijd met drie doelpunten. De Feanwâldsters wonnen met 2-5. Na de slechte resultaten in de tweede competitiehelft was het hommeles bij de club uit Feanwâlden. Er werd afscheid genomen van hoofdtrainer Jelke Nijboer, waarna het interim-duo Bertran Smit en Lammert Jan Westerlaan de honneurs waarneemt in de resterende competitiewedstrijden. Blijkbaar heeft dat het beoogde schokeffect, want Veenwouden begint plotseling punten te pakken.

Voorzitter Anne Machiela van SC Veenwouden houdt zich als een volleerd diplomaat op de vlakte over de redenen van de breuk met Nijboer. “Dat houden we intern, maar ik kan wel zeggen dat de klik met de spelers ontbrak. Dat we zo laag staan op de ranglijst heeft natuurlijk ook met de kwaliteit

van de spelersgroep te maken.” BCV heeft zich inmiddels veilig gespeeld en was weinig geïnspireerd. Trainer Uilke Damstra, die volgend seizoen naar ONT gaat, zag het met lede ogen aan. Verdedigend was het ronduit zwak wat de Burgumers lieten zien. De aanvallers Wytze Veenstra en Erik de Vries van Veenwouden genoten opvallend veel vrijheid en kregen meerdere kansen. Erik de Vries was in de eerste helft de gevaarlijkste aanvaller bij Feanwâlden.  Hij was de verdediging van BCV een paar keer te snel af. Hij bracht met een kopbal zijn ploeg op voorsprong na een voorzet van Andries Hoekstra. Later trof hij nog de lat. BCV liet aanvallend weinig zien. De grootste kans was voor Jelte van der Wal, die keeper Coenraad van der Mark passeerde, maar vervolgens de bal voorlangs zag gaan.

Nadat drumband De Marko’s op deze Fryske Dei van BCV in de rust muzikale verstrooiing had gebracht begon de tweede helft meteen spectaculair, want binnen vier minuten was het drie keer raak voor Veenwouden. De verdediging van BCV had even een complete black-out en hield open huis. Eerst kopte Albertjan van Zwol raak na een voorzet. Vlak daarna had spits Wytze Veenstra een fraaie lob in petto en daarna was Stefan Jan Sijtsma doeltreffend. Het gedesoriënteerde BCV stond erbij en keek ernaar.

BCV begon na die 0-4 achterstand iets terug te doen, maar de wedstrijd was al geknipt en genaaid. Door een eigen doelpunt van Veenwouden en een treffer van Jelte van der Wal kwam BCV nog terug tot 2-4. Het had 3-4 kunnen worden, maar middenvelder Roel van der Meulen schoot op de paal. BCV had ook geen recht op meer, want Veenwouden was de ploeg die het meeste strijdlust en het betere voetbal liet zien. Wytze Veenstra maakte met zijn tweede doelpunt aan alle onzekerheid een einde: 2-5.
Aanvoerder Cor de Jong van BCV kwam met een logische verklaring voor de matige vertoning. “Het was het verschil tussen de stabiele ploeg die al veilig was en Veenwouden dat meer inzet had. We hadden het publiek iets willen bieden, maar we kwamen tekort en niet alleen verdedigend. BCV is een ploeg van uitersten. Tegen koploper Oranje Nassau hebben we ons betere spel laten zien.” BCV wil het geslaagde seizoen niet afsluiten met nederlagen. “In de komende wedstrijden moeten we iets rechtzetten”, vindt De Jong.

Met nog drie wedstrijden voor de boeg kan SC Veenwouden weer wat ruimer ademhalen met twee thuiswedstrijden voor de boeg. Vooral de wedstrijd tegen Groen Geel op 7 mei wordt belangrijk voor Veenwouden. Die ploeg staat onderaan. Zaterdag staat d’Olde Veste op het programma en de laatste competitiewedstrijd is tegen VV Buitenpost.

Zet je moeder in het zonnetje!
Vier moederliefde met bloemen Algemeen 14 uur geleden
De week van de Stenen winkel is van 13 - 19 mei 2024.
Derde landelijke 'Week van de Stenen Winkel' Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Auto te water geraakt 112 15 uur geleden
Anita Terpstra
Schrijfster Anita Terpstra naar Drachten Algemeen 9 mei, 17:07
Diverse kramen met onder andere lekkernijen
150-jarige Christelijke Nationale school Wâlterswâld organiseert verkoping Algemeen 9 mei, 15:56
Libertas strijdt tegen de landskampioen
Libertas strijdt tegen de landskampioen om een plek in de finale NK futsal! Algemeen 9 mei, 15:02
De Oudkerkermolen in Oudkerk
Ga op ontdekkingstocht langs Friese molens! Algemeen 9 mei, 14:05
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Algemeen 9 mei, 12:31
Skieppegerf (duizendblad) van Knillis Brouwer uit Hallum
Groepsexpositie cursisten Hetty Combs t/m 27 juni in bibliotheek Dokkum Algemeen 9 mei, 10:23
Slach om 'e mar
Stichting Slach om 'e mar houdt op van bestaan Algemeen 8 mei, 16:56
Buurtkamer Kollum
Buurtkamer Kollum 5 jaar! Algemeen 8 mei, 15:08
Project BUSKRUIT
Drachtster jongeren maken blijvende kunstroute in Drachten: BUSKRUIT Algemeen 8 mei, 14:03