Dennis Heins en Wytze Brandsma bij een project in Wiarda, Leeuwarden.
Dennis Heins en Wytze Brandsma bij een project in Wiarda, Leeuwarden. Foto: Actief Media

TOECK: Integrale aanpak nodig om uitdagingen woningmarkt hoofd te bieden

Algemeen Zakelijk

BURGUM - Concept- en planontwikkelaar TOECK heeft de afgelopen jaren sterk aan de weg getimmerd in Noord-Nederland. Na de eerste jaren in een tijdelijk pand in Drachten heeft TOECK zich sinds maart 2018 gevestigd in Burgum in het kantoorpand aan de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg. De directieleden Dennis Heins en Wytze Brandsma zijn tevreden: "Planontwikkeling vraagt om tijd en geduld", zegt Heins. "Toch kunnen we nu al bogen op een aanzienlijk aantal succesvol gerealiseerde woningbouwprojecten ondanks het feit dat we nog maar enkele jaren als ontwikkelaar actief zijn."

Ingegeven door de marktomstandigheden tijdens de eindjaren van de bouwcrisis, zijn de eerste projecten van TOECK vooral projecten met scherp geprijsde starterswoningen geweest, veelal op locaties van gemeenten. Inmiddels ontwikkelt TOECK woningbouwplannen voor alle doelgroepen. Hier zitten nog steeds plannen bij voor gemeenten, maar ook voor collectieven, particuliere grondeigenaren en beleggers. "Dat betekent overigens niet dat we de vraag naar goedkope starterswoningen hebben zien verdwijnen", zegt Heins. "Nog steeds heerst er in nagenoeg elke plaats een prangende vraag naar aanbod in dit segment". De keuze voor Burgum als vestigingsplaats is volgens hem heel vanzelfsprekend: "Als ontwikkelaar zijn wij met name gericht op Noord-Nederland. En wij voelen ons thuis in, en betrokken bij deze regio."

Grote kansen, maar ook uitdagingen
Terwijl de verstedelijking ook in de Noord-Nederlandse steden doorzet ziet TOECK als gevolg van verschillende maatschappelijke ontwikkelingen in toenemende mate grote kansen voor de dorpen in de regio. Om die kansen ruimte te kunnen geven moeten overigens wel de nodige uitdagingen het hoofd worden geboden. Zo levert de actuele marktvraag bijvoorbeeld grote spanningen op bij de lokale overheden, legt Brandsma uit. "Lokale overheden dienen - onder regie van de centrale overheid, gebaseerd op lange termijnvisies - uiterst behoudend beleid te voeren ten aanzien van de groei van de dorpen. Ook de opgave voor de verduurzaming van de grote hoeveelheid oudere bestaande woningen, de veranderende woningbehoefte en de toenemende zorgvraag aan huis, zijn voorbeelden die voldoende stof tot nadenken geven en vragen op niet al te lange termijn om een adequaat plan."

De uitdagingen moeten volgens TOECK integraal worden benaderd. "Gemeenten en de corporaties spreken vanzelfsprekend een belangrijke rol maar hierbij kunnen volgens ons ook commerciële partijen gespecialiseerd op het gebied van de projectontwikkeling, woningbouw en of conceptontwikkeling zoals TOECK, een grote inhoudelijke bijdrage leveren."

Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg 8 | 9251 GA Burgum | 0512-744030 | www.toeck.nl

Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 2 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 3 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 4 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 19 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 21 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 22 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 22 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 23 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen gisteren
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen gisteren
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 25 apr, 11:46
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 25 apr, 10:00
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35