De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw. Foto: Actief Media

“Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen”

Algemeen

In de gemeente Tytsjerksteradiel is de vraag naar woningen nog steeds groter dan het aanbod. Dat speelt vooral in de dorpen Oentsjerk en Tytsjerk. “Als zich mogelijkheden voordoen, zullen we ons met nieuwe woningbouwplannen in de eerste plaats richten op die beide dorpen”, zegt Anja Woortman van de gemeente.

Wellicht het oudste plan, Aldtsjerk Foarút, loopt al sinds ongeveer 2012, op initiatief van inwoners van Aldtsjerk. “De jongeren die toen vroegen om nieuwbouw, hebben inmiddels zelf kinderen!” merkte één van de politici donderdagavond op.

Aldtsjerk Foarút

Volgens Johan Timmermans van de gemeente is de huidige verwachting voor dit plan, dat in 2025 de schop de grond in kan. “Der binne meardere sjenwizen yntsjinne en der is noch diskusje mei de provinsje oer in nije ûntslutingswei en de ferdieling fan de kosten dêrfan”, legde Timmermans de reden van de nieuwste vertraging uit.

Hij en zijn collega Anja Woortman presenteerden donderdagavond 11 april 2024 de huidige stand van zaken met recentelijk gerealiseerde en dit of volgend jaar te verwachten woningbouw in de gemeente. “De afspraak is dat we tussen 2022 en 2030 circa 690 woningen bouwen. Als je alles optelt wat nu in zicht is, dan zitten we op koers”, aldus Woortman.

Hurdegaryp: meeste locaties

Voor alle dorpen in de gemeente zijn er nieuwbouwplannen, meer of minder concreet. De bouwlocaties werden en worden in Hurdegaryp gevonden. In het stationsgebied wordt momenteel gebouwd aan 16 koop- en 16 huurappartementen. “It wurdt in bysûndere entree fan it doarp”, verwacht Timmermans.

Ook de oude Rabobank in Hurdegaryp, een gebouw dat al jaren leeg staat, lijkt plaats te kunnen maken voor nieuwbouwwoningen. “Fjirtjin sosjale hierwenningen wurdt oan tocht”, aldus Timmermans.

It Súd fase 3, aan de oostkant van Hurdegaryp, krijgt er in de loop van 2025 55 woningen bij. Bij MFC It Maskelyn staan zeven ‘betaalbare woningen’ in beeld, op de plek van de voormalige Algraschool, c.q. voormalige tijdelijke locatie van het Tjalling Koopmanscollege.

Voetbalvelden Burgum

Op de vroegere voetbalvelden in Burgum zijn 101 woningen in de verkoop. Een nieuw plan aan de noordwestkant van de Elingsloane kan nu worden ontwikkeld. De ontwikkeling van het plan voor 16 nieuwe woningen in Earnewâld gaat moeizaam, maar Timmermans heeft goede hoop dat dit plan (op initiatief van inwoners van het dorp) toch van de grond komt.

In Eastermar zijn 25 woningen in beeld achter het terrein van bouwbedrijf Swart. In Garyp zijn aan de Master Lubwei 19 woningen van de woningbouwvereniging gesloopt, daar kwamen 22 nieuwe woningen voor in de plaats.

In Jistrum zijn vermoedelijk zes nieuwe woningen mogelijk op De Geasten, plus ongeveer tweemaal tien op twee plekken waar nu nog basisscholen staan.

Grondexploitatie Noardburgum

Noardburgum krijgt er 25 woningen bij, althans als de gemeente de grondexploitatie rond krijgt. In Ryptsjerk gaat het om negen woningen aan De Tunen. De problemen met elektriciteitskabels worden hier wellicht in de tweede helft van dit jaar opgelost, waarna het bouwrijp maken kan beginnen.

In Suwâld is nog een klein nieuwbouwplan in beeld, het ‘participatieproces’ loopt daar nog. Dit in tegenstelling tot Sumar, waar in de tweede fase van De Finne inmiddels acht woningen gebouwd zijn.

Schoollocaties

In negen dorpen komen wellicht de komende jaren schoollocaties beschikbaar, als nieuwbouw van scholen gerealiseerd is. De grond van die locaties is in handen van de gemeente Tytsjerksteradiel. “Wy binne yn oerlis mei in wenningbouferiening om te sjen wat dêr skielk mooglik is. Wy hawwe no earst in rûge skatting makke, dat foar elk fan dy skoalllokaasjes tsien nije wenningen mooglik binne.” Opgeteld gaat het dan om ruwweg 120 woningen.

‘Burgum 2040’ kan aan de slag

Inmiddels heeft de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel 18 april 2024 unaniem ingestemd met het voorstel om een proef te doen met een ‘honderd dagen-scan’ door de initiatiefgroep Burgum 2040: die gaat op zoek naar locaties in Burgum voor de bouw van 50 extra woningen die voor (jonge) starters op de woningmarkt betaalbaar zijn. Dan gaat het om een koopprijs van maximaal 248.000 euro en om een kale huurprijs van maximaal 710 euro per maand. De gemeente trekt hier 20.000 euro voor uit en stelt daarmee ook een contactambtenaar beschikbaar die maximaal twintig uur beschikbaar is om de initiatiefgroep zo nodig bij te staan.

Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 16 uur geleden
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 18 uur geleden
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 20 uur geleden
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 21 uur geleden
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 22 uur geleden
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03
Afbeelding
Op reis? Vergeet niet om je reisverzekering te regelen! Zaken 30 apr, 14:55
Afbeelding
Lingerie: Een bijzonder stuk kleding Zaken 30 apr, 14:54
Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 30 apr, 13:02
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 30 apr, 12:00
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 30 apr, 11:00
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 30 apr, 10:30
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 30 apr, 09:34