Afbeelding

Folkert Kelderman actief op ICNN

Sport Sport

Folkert Kelderman neemt een hindernis met Heechhiem’s Zorado. (Foto: Klaas Rozema)

Folkert Kelderman actief op ICNN

DRACHTEN – Het Internationaal Concours Noord Nederland (ICNN) in Drachten heeft een sterk internationaal deelnemersveld. Springruiter Folkert Kelderman uit Rinsumageast kwam met zijn paard Heechhiem’s Zorado in actie in verschillende rubrieken. Kelderman is een ervaren springruiter, die op hoog niveau al tal van prijzen heeft gewonnen.

Vrijdagmiddag staat Kelderman aan de start van de Anemone Horse Trucks Prijs, een internationale tweesterren wedstrijd in de big tour. De hoogte van de hindernissen is 1,45 meter en er is een barrage. Er komt een groot internationaal deelnemersveld in de arena. De bekende springruiter Albert Zoer uit het Drentse Echten, herstellend van een tia, bijt het spits af. Hij haalt de barrage niet.
De Nederlandse springruiters doen het prima, want Ruben Romp, Angelique Hoorn en Bjorn Egberink rijden een foutloos parcours en halen de barrage, waarin ook een Zweedse en Egyptische springruiter meestrijden om de hoofdprijzen. Angelique Hoorn uit Wanneperveen wint met Zascal de barrage door foutloos de hindernissen te nemen in de snelste tijd van 27,34 seconden.

Folkert Kelderman rijdt graag op het Drachtster concours, dat zondag wordt afgesloten. “Het is een topaccommodatie, met een inspringring en een ruimte om los te rijden.” Kelderman haalt de barrage niet in de Anemone Horse Trucks Prijs, een subtoprubriek. Zijn paard Heechhiems’s Zorado tikt twee keer een balk eraf en een tijdsoverschrijding levert een extra strafpunt op. Kelderman is ondanks de negen strafpunten tevreden, want de tienjarige ruin kan ook een hoger niveau aan, vindt zijn berijder. “Andere combinaties hebben meer ervaring in deze categorie. Tot nu toe waren de hindernissen die Heechhiem’s Zorado nam 1,35 meter hoog, maar het paard moet 1,50 meter aankunnen.”

Het door Kelderman bereden paard is eigendom van Foppe van der Meer en wordt getraind door zijn zuster Joukje van der Meer uit Burgum. “De eigenaar is benieuwd hoever zijn paard kan komen. Heechhiem’s Zorado is toe aan een stap hoger. Hij heeft nog niet eerder op dit niveau gesprongen”, zegt Kelderman. “Heechhiem’s Zorado is een eerlijk paard, dat snel mijn vertrouwen heeft gewonnen.” Elk springpaard heeft zijn specifieke eigenschappen, weet Kelderman. “Je moet een paard niet iets laten doen wat hij niet kan. Als de ruiter naar de afzet rijdt, moet de ruimte voor de hindernis goed zijn. Timing is belangrijk voor de sprong. Een goed springpaard heeft een goede instelling, het vermogen hoog te kunnen springen en het moet voorzichtig zijn. Door trainingen kun je die kwaliteiten verfijnen.”

De tweeënveertigjarige Folkert Kelderman, lid van PSV Trynwâlden uit Oentsjerk, heeft een springstal in Rinsumageast met twaalf paarden. Hij is sinds zijn jeugd met paarden bezig. “Toen ik veertien jaar was reed ik mijn eerste wedstrijd op een Z-paard. Springen vind ik uitdagender dan dressuur, de sportieve regels zijn duidelijker. Bij dressuur ben je afhankelijk van het oordeel van juryleden en dat blijft mensenwerk.”

Kelderman rijdt veel landelijke wedstrijden op zeer zwaar (ZZ) niveau, meestal in het Noorden van het land. In zijn carrière heeft hij veel prijzen gewonnen. “In mijn trainingsstal leid ik paarden op tot ZZ-niveau. Als het paard goed genoeg is voor dat niveau, wordt het vaak verkocht aan een andere eigenaar. Toppaarden zijn nog steeds veel geld waard, maar voor de categorie daaronder is de waarde flink gedaald. Ik rijd met mijn springpaarden ook wedstrijden in lagere klassen, om ze naar een hoger niveau te brengen. Jonge paarden beginnen op B-niveau, als ze vijf jaar worden zijn ze klaar voor het middenniveau en als zesjarige kunnen ze wedstrijden gaan rijden in Z- en ZZ. Springpaarden moeten niet te jong op een hoog wedstrijdniveau worden ingezet.”

De drie oorlogsgraven op het kerkhof waar bloemen en een krans worden gelegd.
Deadenbetinking Doarpstsjerke Rottefalle Algemeen 4 uur geleden
Geef je spullen een tweede kans.
Repair Café Dokkum weer open op zaterdag 4 mei Algemeen 5 uur geleden
Vaar naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven'
Met een sloep varen naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven' in Nationaal Park de Alde Feanen Algemeen 6 uur geleden
Doe ook mee met de excursie van IVN Natuureducatie!
Rondje Bolwerken Dokkum Algemeen 7 uur geleden
Nederland, Oentsjerk, 25-04-2024. Presentatie van het boekje met Doarpskuierkes.
Feestelijke presentatie nieuwe editie Doarpskuierkes Algemeen 22 uur geleden
Dodenherdenking en kranslegging in Drachten
4 mei dodenherdenking Drachten Algemeen 23 uur geleden
Voorstelling Ik ben Wil in theater Sense Dokkum 5 juni
Derde symposium van Ik ben Wil over dementie op 5 juni met voorstelling 'De Klosdochter' Algemeen gisteren
Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 1 mei, 13:45
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 1 mei, 12:04
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 1 mei, 10:30
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 1 mei, 09:23
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 1 mei, 08:27
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03