Afbeelding

Gymtoernooi versterkt internationale banden

Nieuws

Sylvia van der Veen van OBQ/DFS in actie, ze werd derde bij Hope B. (Foto: Klaas Rozema)

Gymtoernooi versterkt internationale banden

BURGUM – Het internationale toernooi Ritmische Gymnastiek in sporthal De Westermar in Burgum, De Fryslân Cup, trok zaterdag honderdvijftien deelnemers en daarmee werd het deelnemersaantal van vorig jaar overtroffen.

Met delegaties uit België, Luxemburg, Duitsland, Polen, Rusland en Nederland was het internationale toernooi, waarmee het seizoen voor de ritmisch gymnasten wordt afgetrapt, uitstekend bezet.
De buitenlandse deelnemers eisten de meeste ereplaatsen voor zich op in de verschillende categorieën. Ook de Nederlandse clubs en de organiserende verenigingen OBQ en DFS (Leeuwarden/Burgum) behaalden goede resultaten. De jongste categorie, de mini’s, manifesteerden zich ook. “Kinderen krijgen hierdoor al op jonge leeftijd hun eerste internationale ervaring”, zegt trainer Sjanie Hellema van OBQ/DFS. Deelnemers geboren in 2007 en jonger deden mee in de mini’s. Sommigen waren nog maar vijf jaar oud.

De gespannen politieke verhoudingen tussen Rusland en Nederland spelen geen rol bij het internationale toernooi waarin de vriendschappen, uitwisselingen en sportieve prestaties voorop staan. “Politiek en sport moet je niet door elkaar halen”, vindt Hellema. In het Nederland-Rusland jaar in 2013 ontstonden de contacten en vaardigden de Russen een delegatie af naar Burgum.

“Dit jaar deden voor het eerst deelnemers uit het Russische Kazan mee. De contacten werden door Sjanie Hellema, die uitmuntend Russisch spreekt, gelegd op een toernooi in Luxemburg. “De Russen gebruikten Nederlandse muziek voor hun oefening.” Er waren veel Russische juryleden meegekomen naar Burgum. De Russische ritmische gymnasten waren van hoog niveau, maar dat geldt ook voor de Belgische clubs. De buitenlandse deelnemers verbleven onder andere in gastgezinnen, zoals in Burgum en Drachten.

OBQ/DFS draait landelijk mee in de top en ook tijdens dit toernooi werden weer veel ereplaatsen behaald. Dat lukte niet bij bij de sterk bezette junioren B, waar twee deelneemsters uit Kazan op de beide hoogste ereplaatsen eindigden. In deze categorie was Jente Bouma van OBZ/DFS zesde, met een puntenachterstand van bijna vijf punten op de winnares. Een zeer verdienstelijke prestatie, want ze werd de beste Nederlandse.

De dertiende plaats voor de veertienjarige Eline Jousma van OBQ/DFS was goed voor de middenmoot. De gymnaste uit Burgum liet in de eerste oefening een knots vallen. “Dat heeft te maken met spanning en concentratie”, analyseerde Sjanie Hellema. De oefening met de hoepel werd expressief, technisch fraai en met uitstraling uitgevoerd. “Vorig seizoen stond ik in de halve finale van het Nederlands kampioenschap, volgend jaar ga ik naar de senioren. Het is moeilijk je te kwalificeren voor het Europese kampioenschap, maar we doen in buitenlandse toernooien veel ervaring op”, zegt Eline Jousma.

De gymlanden zijn aangesloten bij de internationale Gymnastiek Federatie (FIG). “De gymnastische oefeningen van de Russen zijn moeilijker omdat ze meer mogelijkheden hebben en vaker trainen. De kleine gymnastische elementen voor Nederland zijn landelijk aangepast aan ons kunnen”, aldus wedstrijdcoördinator Alida Folkerts uit Goutum.

Belangrijkste uitslagen: OBQ/DFS Senioren A: tweede Emmy Hartog, Mini’s B: tweede Annika Hess, derde Yalena Klijnsma, Senioren C: Nadine Hoitinga, derde. Junioren C: Kristen de Weerd, tweede. Mini’s C, Martha Prins, derde. Hope B, Nijah de Boer, tweede, Sylia van der Veen, derde. Hope C, Femke Leupen, tweede. Girls C: Victoria Safarizadeh, tweede.

Voor onderhoud van oevers van bepaalde vaarwegen in Fryslân is onderhoudssubsidie beschikbaar.
Subsidieregelingen Fries oeverbeheer geopend Algemeen 15 uur geleden
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels Algemeen 16 uur geleden
De drie oorlogsgraven op het kerkhof waar bloemen en een krans worden gelegd.
Deadenbetinking Doarpstsjerke Rottefalle Algemeen 17 uur geleden
Geef je spullen een tweede kans.
Repair Café Dokkum weer open op zaterdag 4 mei Algemeen 18 uur geleden
Vaar naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven'
Met een sloep varen naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven' in Nationaal Park de Alde Feanen Algemeen 19 uur geleden
Doe ook mee met de excursie van IVN Natuureducatie!
Rondje Bolwerken Dokkum Algemeen 20 uur geleden
Nederland, Oentsjerk, 25-04-2024. Presentatie van het boekje met Doarpskuierkes.
Feestelijke presentatie nieuwe editie Doarpskuierkes Algemeen 1 mei, 17:00
Dodenherdenking en kranslegging in Drachten
4 mei dodenherdenking Drachten Algemeen 1 mei, 16:03
Voorstelling Ik ben Wil in theater Sense Dokkum 5 juni
Derde symposium van Ik ben Wil over dementie op 5 juni met voorstelling 'De Klosdochter' Algemeen 1 mei, 15:00
Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 1 mei, 13:45
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 1 mei, 12:04
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 1 mei, 10:30
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 1 mei, 09:23