Antwoord op je zorgvraag bij zorgpraktijk ULCO

Friesland Zakelijk

LEEUWARDEN - Vanaf het parkeerterrein wandel je eenvoudig door de grote draaideur van Crystalic. Het markante glazen businesscenter aan de noordkant van Leeuwarden biedt - onder meer - onderdak aan de kleinschalige zorgpraktijk ULCO. Een team van twaalf deskundigen geeft er hulp, coaching en begeleiding aan kinderen en jongeren.
 

Langdurig inzetbaar

Zorgpraktijk ULCO richt zich op korte én langdurige begeleidingstrajecten. Dat is bijzonder in hulpverleningsland, want meestal bestaat het aanbod uit een afgebakend behandelingsproces. "Maar niet iedereen heeft een probleem dat met acht sessies is opgelost", zegt sociaal-pedagogisch hulpverlener Ulco de Boer. "Een verstandelijke beperking poets je niet weg. Net zo min als autisme. Iedere levensfase kan opnieuw voor problemen zorgen. Bij ons kun je met één telefoontje hulp (opnieuw) inschakelen. Was je er al eerder, dan krijg je hulp van de mensen die het kind en de gezinssituatie al kennen."

Laagdrempelig en betrokken

Laagdrempeligheid is een tweede kenmerk van de kleinschalige zorgpraktijk. "Wij staan naast onze cliënten. We zijn vierentwintig uur per dag bereikbaar. Je mag altijd appen", zegt Ulco de Boer. Hij toont betrokkenheid. "We werken niet met problemen, maar met mensen die iets voelen."

"We werken niet met problemen, maar met mensen die iets voelen"

Problemen wil je oplossen

Een praktijkruimte in een gebouw als Crystalic heeft het voordeel dat je er relatief anoniem naar binnen kunt. "Er zijn hier zoveel verschillende bedrijven die een kantoor huren. Niemand kan weten waarvoor jij er moet zijn", zegt Ulco de Boer met begrip voor mensen die een drempel ervaren bij het vragen van hulp. Een vriendelijke portier beneden in de hal wijst op verzoek probleemloos de route naar de praktijkruimte.
Daar aangekomen staat in de ontvangstkamer een witte tafel met kleurige stoelen. Er ligt wat leesmateriaal. 'Pak er gerust één' staat geschreven bovenaan een standaard met inspiratiekaartjes.

Maatwerk

Jaren geleden had Ulco de Boer een managementfunctie bij Tjallingahiem in Leeuwarden, de hulpverleningsinstelling die nu Reik heet en zich richt op kinderen met een verstandelijke beperking. Hij miste het contact met de jeugd. Bovendien zag Ulco hoe sommige ouders worstelden. "Er zijn mensen met een chronische hulpvraag. Een verstandelijke beperking, ad(h)d of autisme draag je je hele leven mee." Hetzelfde geldt voor de gevolgen van bijvoorbeeld mishandeling, verwaarlozing of niet-aangeboren hersenletsel.

De hulp die bij praktijk Ulco wordt geboden is divers. Het kan bestaan uit kennisoverdracht, begeleiding, traumaverwerking, jobcoaching, studiecoaching of bijvoorbeeld ambulante hulptrajecten.

Niet iedereen is gebaat bij een gesprek eens per week, is de visie. "Bij sommige cliënten gebeurt er wekenlang weinig opvallends, en dan ineens is er een crisis. Op dat moment is hulp nodig. Bij ons kun je dan terecht. We kunnen daarover vooraf afspraken maken".

Ouders mogen Ulco de Boer altijd bellen, jongeren zelf mogen ook de telefoon pakken. "We gaan eerst in een gesprek kijken wat het probleem is. Soms kunnen dingen heel praktisch worden opgelost. Soms is er extra onderzoek nodig."

Team van deskundigen

Ulco de Boer is omringd met een team van zelfstandig gevestigde hulpverleners. Zij zijn stuk voor stuk gespecialiseerd in een bepaald onderwerp waarvoor ze een enorme passie hebben. Binnen het team van deskundigen wordt gekeken wie de meest aangewezen persoon is om een bepaalde hulpvraag te begeleiden. De hulpverleners wisselen onderling hun kennis en ervaring uit. "We hebben hier bijvoorbeeld iemand die gespecialiseerd is in het onderwerp 'kinderen in een echtscheidingssituatie'. Is dat aan de orde, dan gaat deze persoon dit kind begeleiden. Soms gebeurt het ook dat in de loop van het begeleidingstraject blijkt dat een echtscheiding van een paar jaar eerder ten grondslag ligt aan de problemen van nu. Dan betrekken we Tjitske alsnog bij de hulpvraag", vertelt Ulco. "De vaste begeleider van het gezin blijft echter verantwoordelijk voor het gehele traject. Eén gezin, één hulpverlener is een belangrijk uitgangspunt."

Ieder teamlid heeft zijn eigen specialisatie. In complexe situaties, bijvoorbeeld als sprake is van drugs- en verslavingsproblemen, wordt Sander ingezet. Ineke is gespecialiseerd in het begeleiden van tienermoeders. En zo heeft het team ook de beschikking over een studiecoach, jobcoaches en sociaal pedagogische hulpverleners gespecialiseerd in gezinsbegeleiding of ouderbegeleiding. Er is een specialist in traumaverwerking, een mediator en er zijn woonbegeleiders.

"Gezamenlijk leveren wij maatwerk. Zwangere meisjes van 17 jaar laten we niet rondlopen met zo nu en dan een gesprekje", zegt Ulco de Boer. "Wij kijken naar het meisje en haar leefomgeving. Wat heeft ze als jonge moeder nodig? Wat kan ze zelf en wat vindt ze moeilijk? Daarvoor maken we een begeleidingsplan."

"Wat heb jij nodig? Daarvoor maken we een begeleidingsplan"

Voorkomen is beter

De werkwijze is altijd laagdrempelig en betrokken. "Door dichtbij te zijn, kun je escalaties voorkomen. Laatst bijvoorbeeld was een cliënt haar huissleutel kwijt. Door direct op het appberichtje te reageren is er helemaal geen probleem ontstaan." Als een belasting ervaart Ulco de Boer dit niet. "We willen betrokken zijn. Daarvoor ben je hulpverlener geworden."

Beschermde werkplekken

Zijn betrokkenheid blijkt ook uit zijn inzet voor de stichting Op Stap, in zijn woonplaats Feanwâlden. Deze stichting wil een dagbestedingslocatie realiseren voor mensen met een Wajong-uitkering die niet aarden in een regulier bedrijf. "De politieke doelstellingen zijn mooi: mensen met een beperking moeten terecht kunnen in het gewone bedrijfsleven. In onze praktijk komen we echter mensen tegen die dat niet kunnen. Ze zijn aangewezen op meer beschermende werkplekken. Andersom kennen we ze trouwens ook: mensen die volgens de regels geen recht hebben op een Wajong-uitkering, maar in het dagelijks leven vastlopen omdat ze een reguliere baan niet aankunnen."
Ulco de Boer maakt zich sterk zodat voor deze doelgroep dagbesteding mogelijk blijft of wordt.

Van rood naar groen

Veel cliënten van Ulco worden aangemeld via scholen, huisartsen, gebieds- of wijkteams. "Vaak staan op dat moment alle alarmbellen in een gezin op rood door boosheid en frustratie. Daar geven we eerst ruimte aan. Je kunt pas met begeleiding beginnen als er balans is. 'Terug naar groen', noemen we dat."

Netwerk ingeschakeld

Indien mogelijk wordt het gehele netwerk rondom de jeugdige cliënt betrokken bij het oplossen van de problemen. "Ouders, grootouders, broers en zussen: iedereen met een mantelzorgfunctie speelt bij ons een rol."

Positieve insteek

Soms leidt psycho-educatie, gezinsbegeleiding of ouderbegeleiding naar een oplossing. Soms is jongerenbegeleiding de aangewezen vorm van hulp. "We kiezen altijd de positieve insteek. Neem een autistisch kind. Vaak is snel duidelijk wat hij of zij niet kan. We zoeken echter naar gebieden waarin wel kansen op ontwikkeling zijn."

Contact

Wil je meer informatie over of contact opnemen met kleinschalige zorgpraktijk ULCO? Dat kan. Kijk op www.ulcodeboer.nl voor meer informatie of bel 058-2010032 voor het maken van een afspraak.

De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 3 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 4 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 18 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 20 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 22 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen gisteren
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00