Sari en Pieter Tjeerdsma in hun nieuwe showroom aan de doorgaande weg in Opeinde.
Sari en Pieter Tjeerdsma in hun nieuwe showroom aan de doorgaande weg in Opeinde. (Foto: Klaas Rozema)
Zakelijk

Verantwoord stoken met Tjeerdsma sfeerhaarden

  Bedrijven

OPEINDE - Een nieuwe, ruimtelijke en gezellige showroom, met veel sfeer en daglicht aan de doorgaande weg; Tjeerdsma sfeerhaarden is verhuisd van Boornbergum naar Opeinde. Okergele accenten zorgen voor warmte en kleur. Tjeerdsma sfeerhaarden is klaar om haar klanten te ontvangen. "We zitten hier nog altijd vlakbij Drachten, voor iedereen makkelijk bereikbaar", aldus Sari Tjeerdsma. Samen met haar echtgenoot Pieter startte ze
Tjeerdsma sfeerhaarden in 2004 in Boornbergum.

Door Grietje de Jong-Taekema

Gashaarden, houtkachels, pelletkachels, elektrische haarden en hout-cv-haarden, Tjeerdsma heeft ze allemaal. Op de afdeling gashaarden kan gekozen worden voor een vrijstaande of een inbouwvariant. Voor die laatste ontwerpt Pieter Tjeerdsma desgewenst een unieke ombouw, geheel afgestemd op de wensen van de klant. "Dit kan een compleet wandmeubel worden, met een verlichte nis, een plek voor de televisie, een bankje en lichtspotjes!"

"Altijd komen we eerst bij de klant thuis zodat we de haard optimaal in de woonkamer kunnen integreren. Daarbij houden we rekening met de locatie van de zithoek, want vanaf daar wil men vaak naar drie dingen kunnen kijken: naar de haard, naar de televisie en naar buiten. Desgewenst verzorgen wij het totaalplaatje: de gastechnische installatie, een ombouw met brandwerend materiaal, het stuken en schilderen."Een app voor een levendig vlambe
eld"Gashaarden van onze merken Faber en Dru kunnen tegenwoordig worden bediend met de zogenaamde ict-module: een app die de gebruiker helpt het vuur mooi en efficiënt te laten branden. Met de app heb je minutieuze controle over de warmte-afgifte en zorg je snel en simpel voor een levendig vlambeeld."

Ook houtkachels zijn er in diverse varianten: inbouw en vrijstaand, en kunnen voorzien worden van een fraaie ombouw, bijvoorbeeld van natuursteen. Voor een houtkachel is wel een rookkanaal nodig, dat, als het nog niet in de woning aanwezig is, door Tjeerdsma aangelegd kan worden. "Wij hebben houtkachels van de merken Nordic Fire, Spartherm, Skantherm en Dik Geurts."

Schone uitstoot

Pelletkachels zijn immens populair, mede vanwege de subsidie die men ervoor krijgt. Maar de kachels hebben meer voordelen: ze hebben een heel hoog rendement en een schone uitstoot. "Daarbij geldt wel dat je moet kiezen voor kwalitatief goede pellets, met keurmerken DINplus en ENplus. Die bevatten minder stof en geen lijm, dat voorkomt problemen met de uitstoot. Bestellen hiervan kan via ons."

Tegenwoordig kan een pelletkachel ook als stralingskachel aangeschaft worden. Dit is een pelletkachel zonder ventilator. En met een afstandsbediening is de kachel simpel te bedienen en in te stellen: wil je het 's ochtends direct lekker warm hebben? Of thuiskomen in een verwarmd huis? Dat is eenvoudig te regelen.

Elektrische haard

Nieuwbouwwoningen zijn vaak zo duurzaam ontworpen dat er geen gasaansluiting meer aanwezig is en zo goed geïsoleerd dat je er maar weinig warmte in kwijt kunt. "Een goede optie bij nieuwbouw is een elektrische haard. De Opti-myst van Faber bijvoorbeeld, werkt met waterdamp, vraagt maar heel weinig onderhoud en er is geen schoorsteen of afvoerkanaal nodig.

Daarnaast zijn er nog de hout-cv-haarden, houtkachels die kunnen worden aangesloten op de cv-ketel. Staat de houtkachel aan, dan wordt er geen gas verbruikt. Hierbij zijn de thermostaten van Evohome een uitkomst: die meten de warmte per kamer. Dat voorkomt het probleem van een kachel die niet aanslaat als de houtkachel in dezelfde ruimte als de thermostaat staat."

Tjeerdsma organiseert stookavonden

Stoken kun je leren

"Volgend jaar moet er bij al onze producten een label staan dat aangeeft hoe milieubelastend ze zijn. Wij besteden al vanaf het begin erg veel aandacht aan verantwoord stoken. Iedereen die bij ons een kachel koopt, nodigen we uit voor een stookavond. Tijdens zo'n avond vertellen we eerst over verantwoord en efficiënt stoken, en daarna laten we zien hoe het werkt. Erg leerzaam voor iedereen die nog weinig ervaring heeft met haarden. Wij streven met deze aandacht voor verantwoord stoken naar een positiever geluid over houtkachels. Immers, ook aan het gebruik van gas kleven nadelen en de warmte van een houtkachel is erg fijn.

Samen met de vereniging het Sfeerverwarmingsgilde (SVG), waar wij bij zijn aangesloten, gaan wij voor vakmanschap, verantwoordelijkheid en veiligheid. Het SVG overlegt met de overheid over het beperken van de uitstoot van schadelijke stoffen." Daarnaast beschikt Tjeerdsma over een DE-erkenning (Duurzame Energie), wat aangeeft dat het bedrijf vakkundig te werk gaat.

Open dagen

Sari en Pieter Tjeerdsma streven ernaar een goede band met hun klanten te onderhouden. "Dat betekent dat elke klant persoonlijke aandacht krijgt, en een passend advies. We maken onszelf, heel bewust, verantwoordelijk voor het hele traject: van oriëntatie, tot aanschaf en van installatie tot onderhoud. Daarom komen wij ook altijd bij de klanten thuis om gedegen advies te kunnen geven. Ook maken we al jaren gebruik van dezelfde monteurs die vakkundig voor ons de haarden en kachels installeren, het gas of een haardkanaal aanleggen."

Nieuwsgierig geworden naar welke haard bij u en uw woning past? Kom langs tijdens de open dagen. Op 27 en 28 oktober wacht de bezoekers een warm welkom: de rode loper wordt uitgerold, met aan beide kanten een terraswarmer. "We nodigen iedereen uit om de sfeer in onze nieuwe showroom te komen proeven en de warmte van het haardvuur te komen ervaren."

Meer informatie? Kijk op Facebook, op www.tjeerdsmasfeerhaarden.nl of bel 0512-383862.

Meer berichten