Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan. Foto: Envato

Samen streven naar een pestvrije samenleving

Algemeen

Pesten, iedereen kent het begrip, velen van ons zijn ermee bekend en meestal niet op een positieve manier. Pesten kan onschuldig lijken, maar kan veel schade toebrengen bij de slachtoffers. Op 19 april is het de Dag tegen het Pesten.

Op school, op het werk, in sportclubs en tegenwoordig ook online; pesten vindt overal plaats. Het varieert van verbaal misbruik en intimidatie tot uitsluiting en zelfs fysiek geweld. De pestkoppen hebben misschien niet door wat zij aanrichten, maar slachtoffers kunnen angst ervaren, depressief worden, een laag zelfbeeld creëren en in sommige gevallen suïcidale gedachten krijgen.

Scholen

Of het nu een basisschool, een middelbare school of een universiteit is, er wordt op scholen veel gepest. Fancy Hoekstra, clusterdirecteur van de vier Fierkracht-scholen uit de Trynwâlden legt uit hoe deze scholen hiermee omgaan. “We proberen natuurlijk zoveel mogelijk preventief hiermee om te gaan en dat start aan het begin van het schooljaar. De eerste tien weken (ook wel gouden weken genoemd) leren de leerlingen en de leerkrachten elkaar (opnieuw) kennen. Dit doen we onder andere door allerlei activiteiten te organiseren. Ook worden de regels besproken in de groepen en daar bouw je op voort.”

KiVa-programma en Kanjertraining

Op dit moment zijn de vier scholen (OBS Sinnehonk, OBS Thrimwalda, OBS De Opstap en OBS ’t Kruirêd) aan het oriënteren met welke methode ze willen werken. Het gaat om het KiVa-programma en de Kanjertraining. “We willen dat de kinderen van alle groepen dezelfde taal spreken op het gebied van het sociaal-emotioneel leren.”

Dag tegen het Pesten

Tijdens de Dag tegen het Pesten wordt stilgestaan bij de slachtoffers, maar ook bij de pestkoppen. Waarom doen zij het? En hoe gaan anderen ermee om? Vaak zie je dat er groepsgedrag ontstaat en het pesten erger wordt. Het doel is de bewustwording te vergroten en een positieve verandering te stimuleren. Verschillende scholen en organisaties kunnen met elkaar ideeën delen om samen een einde te maken aan pesten, want ingrijpen is van groot belang.

Iedereen moet het fijn hebben op school

“Als we merken dat er gepest wordt gaan we met de pester en het pestslachtoffer in gesprek en zo nodig ook met hun ouders. Er worden afspraken gemaakt en dan kijken we een paar weken later hoe het gaat. Sommige voorvallen worden klassikaal besproken, want we moeten het met z’n allen doen om ervoor te zorgen dat iedereen het fijn heeft in de klas”, aldus Fancy.

Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 11 uur geleden
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 13 uur geleden
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 14 uur geleden
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 14 uur geleden
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 15 uur geleden
De lege plek op de klassenfoto
Theater Na de Dam met De lege plek op de klassenfoto op 4 en 5 mei Algemeen 16 uur geleden
De Friese Rijders hebben al 1 miljoen mensen geholpen
Friese Rijders willen meer impact maken en rollen concept landelijk uit Algemeen 29 apr, 17:04
4 mei herdenking Burgum
Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid - Burgum Algemeen 29 apr, 15:56
Generaal Onno Eichelsheim:
Generaal Onno Eichelsheim: "Al 75 jaar NAVO-bloed door onze aderen" Algemeen 29 apr, 15:00
V.l.n.r. Feankeninginne 2023 Aaltjse Hoekstra, skûtsjeschipper van Earnewâld Sieberen van Terwisga, blommefamke Liselot Toering en de nieuwe Feankeninginne Boukje Westerdijk.
Nieuwe Feankeninginne Earnewâld Algemeen 29 apr, 14:02
Module gebied
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Algemeen 29 apr, 13:15
Jan Loman
Duo-expositie over Jan Loman in Beetsterzwaag en Gorredijk Algemeen 29 apr, 11:48
Openluchtmuseum “De Spitkeet”
Voorjaars wandeltocht Algemeen 29 apr, 10:45