Modelbouwer en organisator Modelbouwdag Hurdegaryp René Nouta, bezig aan een project.
Modelbouwer en organisator Modelbouwdag Hurdegaryp René Nouta, bezig aan een project. Foto: Actief Media

Modelbouwdag Hurdegaryp brengt bouwers en liefhebbers bij elkaar

Algemeen

De Modelbouwdag in Hurdegaryp in de Maskelyn op zaterdag 4 november staat inmiddels vast omcirkeld in de agenda van veel bouwers in Noord-Nederland. Maar ook elders in Nederland weten ze Hurdegaryp inmiddels te vinden. Het is bijna een soort jaarlijkse reünie waarbij modelbouwers elkaar bijpraten, hun bouwkunsten laten zien en als afsluiting van de dag samen gaan eten. “Het is voor veel van ons ook een sociaal gebeuren omdat we elkaar door het jaar heen alleen online op forums voor modelbouwers spreken”, legt mede-organisator René Nouta uit Hurdegaryp uit.

Het in elkaar zetten van schaalmodellen van vliegtuigen, treinen en legeritems is voor veel mannen een boeiende hobby en tijdverdrijf. Zelf kwam René als 10-jarig jongetje in aanraking met de modelbouw. Later verdwenen die gebouwde vliegtuigjes, meestal in de schaal van 1 op 72, met een vuurpijl de lucht in. Toen hij ouder werd kwam de interesse voor het bouwen van helikopters op schaal terug. Dit had te maken met het feit dat de Hurdegarypster in het leger bij een helikoptergroep zat. Nadat hij een keertje zelf was meegevlogen met een Grasshopper wilde hij dit model graag zelf nabouwen. Inmiddels is René al weer ruim 25 jaar een fanatiek schaalmodel bouwer.

Zien bouwen doet bouwen

René: “In 2010 zaten we voor het eerst als modelbouwers bij elkaar in de Schalmei. Drie jaar later waren we het eerste evenement in It Maskelyn, dus alweer wat jaartjes een begrip in modelbouwwereld en Hurdegaryp. Er zijn weer flink wat modelbouwers aanwezig om de leuke hobby te laten zien. Inmiddels heb ik zo’n 45 inschrijvingen binnen. Zien bouwen, doet bouwen. De modelbouwers zitten gedurende de dag te bouwen aan de projecten waar ze nu mee bezig zijn en op de showtafels zullen diverse diarama’s en modellen te zien zijn. Voornamelijk luchtvaart, tanks en voertuigen (auto’s en vrachtwagens). Zo stimuleren we niet alleen elkaar maar hopen ook dat het modelbouwvuurtje weer wordt aangewakkerd bij de bezoekers. Want bijna iedereen heeft vroeger toch ook wel eens een bouwpakketje gemaakt?”

Diorama met verhaal

Zelf bouwde René onlangs een paar tanks op schaal. Eén Leopardtank met de kleuren van Oekraïne en een tweede van Russische afkomst met bijpassende vlag “Ik ben altijd geïnteresseerd in het verhaal achter een bepaald model. Daar maak ik een klein diorama van waarbij Russische en Oekraïense militairen elkaar symbolisch de hand schudden als teken van het einde van deze oorlog. Daarbij vermeld ik de begindatum van de oorlog en laat ik de einddatum open.” 

Entree is gratis

René verwacht dat er dit jaar naast de bouwers ook weer veel belangstellenden langs komen. Zelf heeft hij die dag de rol van gastheer en beantwoordt hij graag de vragen van bezoekers. Iedereen is van harte welkom op zaterdag 4 november van 12:00 uur tot 17:00 in de Maskelyn te Hurdegaryp om deze leuke vorm van (statische) modelbouw te bekijken. De entree is gratis. Schroom niet om de bouwers aan te spreken als je wat wilt weten. Ze willen graag hun ervaringen met belangstellenden delen.

Anjum verliest duel om des keizers baard van runner up Noordbergum.
Anjum verliest duel om des keizers baard van runner up Noordbergum Algemeen 2 uur geleden
Kian Visser maakt op aangeven van Rik Weening de winnende treffer.
Ondanks winst is Buitenpost veroordeeld tot nacompetitie Algemeen 3 uur geleden
ONT speelt zich naar vrije eerste ronde in nacompetitie. Foto ter illustratie
ONT speelt zich naar vrije eerste ronde nacompetitie Algemeen 3 uur geleden
ONS Sneek pakt in de 102 minuut kampioenschap bij Broekster Boys
ONS Sneek pakt in de 102e minuut kampioenschap bij Broekster Boys Algemeen 3 uur geleden
Goud voor gymnasten GV Maas.
Goud voor gymnasten GV Maas Algemeen 3 uur geleden
De Autocross Sumar altijd een gegarandeerd spektakel.
Elke editie van Autocross Sumar een spektakel Algemeen 3 uur geleden
Expositie Keti Koti in Bibliotheek Drachten.
Expositie Keti Koti in Bibliotheek Drachten Algemeen 7 uur geleden
Restauratie poldermolen De Gans te Iezumasyl
Restauratie 'De Gans' bij Iezumasyl voltooid Algemeen 9 uur geleden
The Bluesbones
Opwindende en vernieuwende bluesrockers Algemeen 12 uur geleden
Kom ook naar de rommelmarkt!
Rommelmarkt / Sneupersmarkt bij Oudheidskamer Drachtster Compagnie Algemeen 13 uur geleden
Proef & Beleef de Noardlike Fryske Wâlden.
(video) Proef & Beleef de Noardlike Fryske Wâlden Algemeen 15 uur geleden
Techniek Tastbaar bij OSG Singelland VHS.
Onderwijs en bedrijfsleven organiseren doe- en beleefevent Techniek Tastbaar op Singelland VHS Algemeen 25 mei, 19:00
Offersteen bij het Groningse Wirdum
Lezing 'Ferburgen Frisia' door Willem Schoorstra bij Terp Hegebeintum: een reis door mythe, magie en religie Algemeen 25 mei, 16:00