Het toekomstige terrein voor vijf campers, een speelvijver en overige voorzieningen voor 'camperaars'. Op de achtergrond het Sander Israëlsplein in Drachten, waar ook een Action-winkel staat.
Het toekomstige terrein voor vijf campers, een speelvijver en overige voorzieningen voor 'camperaars'. Op de achtergrond het Sander Israëlsplein in Drachten, waar ook een Action-winkel staat. Foto: Actief Media

Drachten krijgt er wellicht 15 camperplaatsen bij

Algemeen

In Drachten komen wellicht vijftien extra camperplaatsen: vijf daarvan zijn gepland tussen de passantenhaven en het Sander Israëlsplein, dichtbij het centrum van Drachten. “Dit pas naadloos in de centrumvisie”, volgens b. en w. van Smallingerland. Het bestemmingsplan moet dan nog wel gewijzigd worden, en er moeten meer voorzieningen komen voor ‘camperaars’.

Er zijn tien nieuwe camperplaatsen iets verder van het centrum af bedacht: meer naar het westen, aan de nieuwe Parkhaven, pal westelijk van de Zuiderhogeweg en pal zuidelijk van de Drachtstervaart.

Veel vraag naar camperplaatsen

Er is volgens wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier (ruimtelijke ordening) veel vraag naar camperplaatsen in Drachten en omgeving. Momenteel zijn er vijf tot acht camperplaatsen pal naast het voetbalterrein van VV Drachten, parallel aan de Gauke Boelensstraat. Ook in de vernieuwde jachthaven van Oudega is ruimte gereserveerd voor nieuwe camperplaatsen.

B. en w. van Smallingerland hopen op en verwachten nog groei in het aantal toeristen dat in de gemeente op bezoek komt en hier overnacht. Dit jaar is voor het eerst toeristenbelasting van kracht. De opbrengst gaat – minus de administratiekosten – volledig terug naar het toeristisch-recreatief platform Gastvrij Smallingerland, dat onlangs een nieuw activiteitenplan heeft gepresenteerd aan de gemeente.

Activiteitenplan Platform

Kernwoorden daarin zijn: verbinden, ontwikkelen en vermarkten. Activiteiten betreffen onder andere ‘Smullingerland’ (de horeca in de gemeente promoten) en ‘Reuring op het water’ (meer activiteiten om varende toeristen naar Drachten, dan wel Smallingerland te lokken).

De gemeente Smallingerland schiet de onkosten – vooreerst tweemaal 50.000 euro – dit jaar voor. “Dit wurdt folgjend jier ferrekkene mei de opbringsten fan de toeristebelesting. By it fêststellen dêrfan troch de gemeenteried waard – út ‘e holle – útgien fan in jierlikse opbringst fan sa’n 140.000 euro”, zegt wethouder Sipke Hoekstra (VVD, financiën en o.a. toerisme).

Actueel

Afbeelding
Energiebank en voedselbanken in Friesland geven gratis ledlampen weg Algemeen 7 minuten geleden
Afbeelding
Kritiek op vergisterplan Sonac, raad nu aan zet Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
(video) Indringende documentaire 'Hunting Jack' over het leven van journalist Jack Kooistra Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuwjaarsfeest in De Lawei dit jaar gratis Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Louter blije gezichten bij Licht op Drachten Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
PC Probaat viert feest Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Goud voor Yn'e Ringen bij Turn on Tour Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Drukte in december, de bieb biedt ontspanning Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
(video) Oekraïne luidt noodklok deze winter! Friese Rijders komen met nieuwe actie Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert zaterdag 16 december in het MFA in Holwert Algemeen gisteren
Afbeelding
It's beginning to look like Christmas Algemeen 4 dec., 08:30
Afbeelding
Libertas toont veerkracht tegen Middelburg! Algemeen 3 dec., 19:17
Afbeelding
Bowlsvereniging Smallingerland laat zich ook landelijk van haar beste kant zien Algemeen 3 dec., 17:47
Afbeelding
Prijsuitreiking NIC's Damwâld Algemeen 3 dec., 17:38
Afbeelding
Brandweer Dokkum zoekt nieuwe collega's Algemeen 3 dec., 17:20
Afbeelding
'Rottevalle': tegengestelden vinden elkaar in drietalig theater Algemeen 3 dec., 12:10