Deelnemers aan een eerder editie van de Bonifatiusloop
Deelnemers aan een eerder editie van de Bonifatiusloop Foto: Ingezonden

Olympiër Andrea Deelstra doet mee aan 21e editie Bonifatiusloop Dokkum

Algemeen

Nog een paar dagen en dan vindt de 21e editie van Bonifatiusloop Dokkum plaats. Komende zaterdag 22 april gaat weer de mooiste loop van het noorden van start. Wandelaars en hardlopers kunnen genieten van prachtige routes en hebben geweldig lenteweer in het vooruitzicht. De organisatie is er helemaal klaar voor en heeft er heel veel zin in.

Bonifatiusloop Dokkum is de mooiste loop van het Noorden. Voor elke hardloper is er voor iedereen een favoriete afstand. Ga je voor de 5 kilometer, de 10 kilometer of de halve marathon? Welke route je ook kiest, je kunt genieten van alles wat dit loopevenement in de streek zo bijzonder maakt: de omgeving van de mooie historische stad Dokkum met zijn molens, bolwerken en een blik op het keerpunt van de schaats Elfstedentocht. Of met de halve marathon Dokkum uit lopen langs het Dokkumer Grutdjip richting Ee en weer terug naar Dokkum via de Hogedijken, Tolhuispark en na het Damwâldsterreedsje komt de finish dan weer in zicht. Voor deze 21 editie starten alle afstanden gelijk en wel om 13.30 uur. Het startschot wordt gegeven door wethouder Sport Noard-East Fryslân Rebecca Slijver.Het belooft een spannende strijd te worden bij de heren en dames op alle afstanden. Eén van de 2 goede doelen dit jaar is KIKA KINDERKANKERVRIJ. Initiatiefnemer Jochem van der Woude “Prachtig mooi ook dat de organisatie van de Bonifatiusloop er voor heeft gekozen mijn actie voor KiKa ook te ondersteunen. Ik ben ze hier erg dankbaar voor!”

Olympiër Andrea Deelstra één van de favorieten overall

Eén van de favorieten aan de Intersport Dokkum-Drachten en Lopen met Hugo hardloopwedstrijd is Andrea Deelstra. Deze hardloop- en marathontopper nam twee keer deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 en in Tokyo in 2021. Zij is meervoudig Nederlands kampioen op de baan, weg en veldloop. Haar PR op de marathon 2.26.46 en op de halve marathon 21,1 km 1.13.10. Spannend of de heren aan de halve marathon voor Deelstra kunnen eindigen.

14e editie Sionsberg Wandeltocht

Voor de 14e editie van de Sionsbergwandeltocht tijdens de Bonifatiusloop Dokkum zijn er dit jaar vijf wandel-afstanden uitgezet. Namelijk een route van 35 km, 25 km, 15km, 10 km en een route van 5 km. De wandelaarsstarten als vanouds vanuit de Bonifatiuskapel. Hier krijgt men ook de startkaart en de beschreven route uitgereikt.De wandelaars kunnen genieten van de omgeving en het open landschap en zien met eigen ogen wat de Fryske Wâlden aan ‘wandel’ natuur te bieden heeft! Bijna alle deelnemers lopen ook dit jaar weer over - voor sommige wandelaars - onbekende historische wandelpaden. Hier liggen de zandgronden met coulisselandschappen, waarin houtwallen en elzensingels het landschap een intiem en bosrijk karakter geven met daarin het prachtige natuurgebied ‘De Houtwielen’. Dankzij medewerking van het openluchtmuseum ‘De Sûkerei’ , Doarpshûs de Pipegael , Restauratie ‘De Ferbining’ en Sportkantine Broeksterboys zijn alle wandelaars welkom. En kan men op deze locaties (op eigen kosten) iets kan nuttigen. De finish is in het restaurant van Sionsberg Dokkum, waar men als deelnemer een fraaie herinnering ontvangt. Om 08.30 uur gaat al de langste afstand 35 km van start. Daarna volgen de andere 4 afstanden.

Lopen met Hugo Kidsrun 

Ook in 2023 staat er tijdens Bonifatiusloop Dokkum voor de kinderen van de groepen 1 t/m 8 van de basisscholen een prachtige belevenis op de hardloopkalender. Komende zaterdag 22 april klinkt het startschot van de LopenmetHugo Kidsrun bij de Bonifatiuskapel door Ilse Leffring, want zij is kinderburgemeester van Noard East Fryslân en doet zelf ook mee aan de Kidsrun. Honderden enthousiaste kinderen zullen dan weer rennen voor het goede doel. Deze keer zal het inschrijfbedrag grotendeels wederom ten goede komen aan Jeugdfonds Sport- en Cultuur Noord Oost Friesland. Alle kids krijgen na afloop van de LOPENmetHUGO Kidsrun naast het bestelde T-shirt een gezonde versnapering en een mooie medaille.

Enerverende en plezierige wandel- en loopervaring geven

”Wij als bestuur en organisatie kunnen niet wachten en hebben er ontzettend veel zin in om alle deelnemers en publiek weer te mogen begroeten komende zaterdag bij de Bonifatiuskapel in Dokkum” vertelt Jacob van der Ploeg, voorzitter van Stichting Sportevenementen Noordoost-Friesland, de organisator achter Bonifatiusloop Dokkum. “Wij zijn er klaar voor om de deelnemers weer een enerverende en plezierige wandel- of hardloopervaring te geven. Het weer lijkt goed te worden en dat is bepalend voor het welslagen van het evenement in Dokkum.”

Online inschrijven 

De online inschrijving kan nog steeds voor deze 21e editie Bonifatiusloop Dokkum voor het hardlopen, wandelen en Kidsrun t/m donderdag 20 april 24.00 uur en verloopt via www.bonifatiusloop.nl. Kijk hiervoor op de inschrijfpagina’s van deze website. Bij de inschrijving kunnen deelnemers dit jaar een donatie doen aan 2 goede doelen, namelijk aan KIKA KINDERKANKERVRIJ en het Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Oost Friesland.

Programma start- en finishtijden Bonifatiusloop Dokkum zaterdag 22 april 2023

Sionsberg Wandelen - De starttijden van de verschillende wandelafstanden zijn als volgt: 8.30 – 9.00 uur start 35 km en 25 km 10.00 – 11.00 uur start 5 km, 10 km en 15 km. De finish van alle wandelafstanden is bij de Sionsberg. In het restaurant van de Sionsberg kan een ieder bijkomen en genieten van een heerlijk bakje koffie.Let op: De sluitingstijd bij de Sionsberg voor de wandelaars op zaterdag 22 april is 16.30 uur. Alle informatie over het wandelen is te vinden op https://bonifatiusloop.nl/wandelen/
Lopen met Hugo Kidsrun - De start en de finish van de Kidsrun zijn net als bij de ‘grote’ wedstrijd bij de Bonifatiuskapel in Dokkum. De starttijden van de verschillende Kidsrunafstanden zijn als volgt:12.45 uur: groep 7 en 8 lopen 1500 meter, 3 rondes van 500 meter 13.00 uur: groep 4, 5 en 6 lopen 1000 meter, 2 rondes van 500 meter 13.15 uur: groep 1, 2 en 3 lopen 500 meter, 1 ronde van 500 meter. Het startschot wordt ook dit jaar weer gegeven door Ilse Leffring kinderburgemeester van Noard East Fryslân en zij doet zelf ook mee aan de Kidsrun. Alle informatie over de kidsrun is te vinden op https://bonifatiusloop.nl/kidsrun/
Intersport Dokkum-Drachten en Lopen met Hugo hardlopen - De start en de finish van de hardloopwedstrijden zijn bij de Bonifatiuskapel in Dokkum.13.30 uur start 5 km, 10 km en halve marathon 21,1 km. Het startschot wordt voor alle afstanden gelost door wethouder Sport Noard-East Fryslân Rebecca Slijver. Alle informatie over de hardloopwedstrijden zijn te vinden op https://bonifatiusloop.nl/hardlopen/

Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 4 uur geleden
Herdenkingsbijeenkomst Ferwert-Hegebeintum.
Dodenherdenking Ferwert Algemeen 20 uur geleden
In Nederland stemmen we nog immer met het rode potlood en tellen we de stembiljetten met de hand.
Smallingerland: "Help mee in een stembureau" Algemeen 21 uur geleden
Een reekalf gespot met de drone.
Topdrukte voor droneteams bij voorkomen maaislachtoffers Algemeen 21 uur geleden
Voor onderhoud van oevers van bepaalde vaarwegen in Fryslân is onderhoudssubsidie beschikbaar.
Subsidieregelingen Fries oeverbeheer geopend Algemeen 23 uur geleden
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels Algemeen gisteren
De drie oorlogsgraven op het kerkhof waar bloemen en een krans worden gelegd.
Deadenbetinking Doarpstsjerke Rottefalle Algemeen gisteren
Geef je spullen een tweede kans.
Repair Café Dokkum weer open op zaterdag 4 mei Algemeen 2 mei, 10:34
Vaar naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven'
Met een sloep varen naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven' in Nationaal Park de Alde Feanen Algemeen 2 mei, 09:34
Doe ook mee met de excursie van IVN Natuureducatie!
Rondje Bolwerken Dokkum Algemeen 2 mei, 08:22
Nederland, Oentsjerk, 25-04-2024. Presentatie van het boekje met Doarpskuierkes.
Feestelijke presentatie nieuwe editie Doarpskuierkes Algemeen 1 mei, 17:00
Dodenherdenking en kranslegging in Drachten
4 mei dodenherdenking Drachten Algemeen 1 mei, 16:03
Voorstelling Ik ben Wil in theater Sense Dokkum 5 juni
Derde symposium van Ik ben Wil over dementie op 5 juni met voorstelling 'De Klosdochter' Algemeen 1 mei, 15:00