Lelylijn opgenomen in TEN-T netwerk.
Lelylijn opgenomen in TEN-T netwerk. Foto: Freepik.com

Participatietraject Lelylijn begint maandag 6 februari

Algemeen

Het participatietraject voor de Lelylijn begint maandag 6 februari 2023. De Lelylijn is de naam van de nog te plannen spoorlijn van Amsterdam naar Groningen via - wellicht - Lelystad, Emmeloord, Joure, Heerenveen en Drachten.

Inwoners van (Noord-)Nederland kunnen vanaf maandag online hun voorkeuren en waarden voor de Lelylijn doorgeven aan de overheid. Dat doen ze door een Participatieve Waarde Evaluatie (PWE) in te vullen. Dat is een nieuwe methode om burgers te raadplegen over vraagstukken en dilemma’s van bestuurders. De raadpleging staat open van maandag 6 februari tot 31 maart. Voor de zomer worden de eerste resultaten verwacht. Die zullen worden gebruikt bij het nemen van beslissingen over de Lelylijn.

Drie miljard euro gereserveerd

Het kabinet heeft in het coalitieakkoord 3 miljard euro gereserveerd om, met medefinanciering van de regio en Europese fondsen, de Lelylijn aan te leggen. De plannen voor de Lelylijn moeten nog verder worden uitgewerkt. Het Rijk en de provincies Groningen, Fryslân, Drenthe, Flevoland, gemeenten Leeuwarden, Groningen, Assen en Emmen hebben afgesproken dat inwoners al direct vanaf het begin betrokken worden bij het maken van die plannen. Dat is bijzonder, omdat het de eerste keer is dat inwoners op deze manier in de onderzoeksfase van een groot infrastructureel project betrokken worden.

Op 6 februari zullen staatssecretaris Vivianne Heijnen en Niek Mouter (wetenschappelijk directeur van Populytics) op ROC Friese Poort in Emmeloord een gastles geven aan studenten over burgerparticipatie en over de plannen voor de Lelylijn. De staatssecretaris zal samen met de studenten de raadpleging doorlopen, maandag tussen 12:45 en 14:00 uur.

Betrokkenheid blijft

Het participatietraject stopt niet bij de PWE. Gedurende de hele looptijd van het onderzoek naar de Lelylijn zullen inwoners betrokken worden, belooft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het eerstvolgende moment zijn de schetsontwerpsessies, waarin inwoners kunnen meedenken over verschillende varianten van de Lelylijn.

De verwachte sprekers in het gebouw van ROC Friese Poort in Emmeloord zijn: Vivianne Heijnen (staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat); Roger de Groot (burgemeester Noordoostpolder); Niek Mouter (wetenschappelijk directeur Populytics); Stijn Lechner (directeur projectorganisatie Lelylijn) en Avine Fokkens (gedeputeerde provincie Fryslân). 

Afbeelding
(video) Zijn dit de toekomstige bruggenbouwers, bouwvakkers of automonteurs van Friesland? Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Dubbelconcert door vocal groups Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Quatrebras van donderdag 30 maart 09.00 uur tot en met zondag 2 april 17.00 uur afgesloten Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Museum Dokkum viert 60-jarig jubileum in Admiraliteitshuis Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Fiets mee over Friese klinkerwegen Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Fondsenforum voor de Friese Mienskip Algemeen 29 mrt., 09:30
Afbeelding
(video) Het Veenhoop Festival is een feest voor alle generaties Algemeen 29 mrt., 08:30
Afbeelding
(video) In klassieke vervoering: muzieklezing Rachmaninov Algemeen 29 mrt., 07:30
Afbeelding
College van Dantumadiel stelt voor energietoeslag uit te breiden Algemeen 28 mrt., 19:19
Afbeelding
Open Huis met Grote Opruiming in Hallum Algemeen 28 mrt., 16:00
Afbeelding
Bij nieuwe opleiding Sustainable Hospitality Management in Drachten draait alles om duurzaamheid! Algemeen 28 mrt., 15:43
Afbeelding
Beauty in British music Algemeen 28 mrt., 15:00
Afbeelding
Houd inbrekers buiten met veilige sloten van DHZ Hoekstra Algemeen 28 mrt., 14:00