Desiree van Nieuwenhoven, auteur van 'Stilgeboren, uit liefde geschreven voor Tom en Tim'.
Desiree van Nieuwenhoven, auteur van 'Stilgeboren, uit liefde geschreven voor Tom en Tim'. Foto: Desiree van Nieuwenhoven

Groningse schreef boek en begon podcast over stilgeboorte

Algemeen

Desirée van Nieuwenhoven (50) uit Groningen verloor in 2006 en 2007 tijdens twee zwangerschappen haar zoontjes Tom en Tim. Ze leed aan het levensgevaarlijke Hellpsyndroom, ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd. Ze balanceerde op het randje van de dood.

De Groningse Van Nieuwenhoven, genomineerd voor Vrouw in de Media 2022, transformeerde haar diepste verdriet om in een levende missie om moeders en vaders verder te helpen die hetzelfde is overkomen en schreef een aangrijpend boek: ‘Stilgeboren’.

Ook als luisterboek

Het boek is ook - in een door haarzelf ingesproken – als luisterboek verkrijgbaar om lotgenoten die niet kunnen lezen handvatten te geven om ook erkenning te krijgen. Alleen wil ze meer informatie bieden aan lotgenoten en hun omgeving.

Wekelijkse podcast

Om het taboe de wereld uit te krijgen en kracht bij te zetten door meer bewustwording te creëren, is ze een podcast gestart. Wekelijks verschijnen op de podcast Stilgeborenbaby op Spotify en Youtube items die te maken hebben met allerlei facetten van stilgeboorte.

Ouders die te maken hebben gehad met een stilgeboren baby, krijgen niet alleen te maken met verdriet, maar ook met een rouwproces. Het is voor de ouders een ontzettend ingrijpende gebeurtenis, maar ook voor de mensen in de directe omgeving, die vaak niet weten hoe ze ermee moeten omgaan.

Inzicht bieden

Sommige goedbedoelde reacties kunnen pijn doen. Dat kan leiden tot onbegrip. Korte berichten over alles waar je tegen aanloopt als je dit overkomt, geven inzicht en handvatten.

“Je blijft ouder van een kind”

Behalve de publicatie van het boek, is ze gestart met haar missie om alles rondom stilgeboorte uit de taboesfeer halen. “Over het verlies van een kindje, het verdriet dat ermee gepaard gaat, zou iedereen ‘gewoon’ moeten kunnen praten. “Dit geldt zowel voor ouders als de mensen in de omgeving, Zonder dat dit tot irritaties leidt”, vertelt Desirée van Nieuwenhoven. “Want ook na een stilgeboren baby word je ouder, ben én blijf je voor altijd ouder van een kind.”

Schorsing in de raad van Tytsjerksteradiel over versnelling van woningbouw in Burgum. Op de voorgrond v.l.n.r. staan Douwe Hooijenga (CU), Sjaak Hoekstra (VVD) en Gert van der Meijden (CDA). Op de achtergrond 'daartussen' FNP-raadsleden Emmie Soepboer en Jan Pieter van der Velde.
Snellere aanpak woningbouw in Burgum: raad en college vooreerst op één lijn Algemeen 14 uur geleden
Kaartverkoop Oranjewoud Festival 2024 start 1 maart
2024 Kaartverkoop Oranjewoud Festival 2024 start 1 maart Algemeen 15 uur geleden
Bij de Regiopoli in Drachten kun je voor steeds meer specialistische zorg terecht
Regiopoli breidt gynaecologische zorg fors uit Algemeen 15 uur geleden
Luister jij graag naar klassieke muziek?
Wie wil bij muziekluisterclub? Algemeen 16 uur geleden
Je, Anne
Een stukje geschiedenis en legendarische muziek in De Lawei Algemeen 16 uur geleden
De brug bij Skûlenboarch wordt gerepareerd. Verkeer kan er vooreerst niet overheen en een tijdelijke pont voor fietsers en voetgangers acht Rijkswaterstaat te onveilig.
Geen tijdelijke pont bij Skûlenboarch: "Te ûnfeilich" Algemeen 16 uur geleden
De grinding deathcoreband Kletus
Voorronde Metal Battle in Iduna Algemeen 17 uur geleden
Het gemeentehuis in Damwâld, met links op de begane grond de raadszaal.
Dantumadiel wil achterstanden wegwerken en organisatie doorontwikkelen Algemeen 19 uur geleden
Funderingsschade.
Funderingsloket Fryslân 1 maart open Algemeen 20 uur geleden
Melissa
Start ynskriuwing Liet foar finale 2024 Algemeen 29 feb, 17:30
De Fanfarepodcast vanaf 29 februari online
Tryater presenteert intieme podcast over fanfare Algemeen 29 feb, 15:30
Beammen foar Elkenien krijgt hulp van studenten en medewerkers Hotel Management School Leeuwarden en NHL Stenden
Beammen foar Elkenien krijgt hulp van studenten en medewerkers Hotel Management School Leeuwarden en NHL Stenden Hospitality Group Algemeen 29 feb, 15:00
Swingkoor Burgum in Dronryp.
Concert door Swingkoor Burgum, 10 maart in de Alde Wite Algemeen 29 feb, 14:02