Desiree van Nieuwenhoven, auteur van 'Stilgeboren, uit liefde geschreven voor Tom en Tim'.
Desiree van Nieuwenhoven, auteur van 'Stilgeboren, uit liefde geschreven voor Tom en Tim'. Foto: Desiree van Nieuwenhoven

Groningse schreef boek en begon podcast over stilgeboorte

Algemeen

Desirée van Nieuwenhoven (50) uit Groningen verloor in 2006 en 2007 tijdens twee zwangerschappen haar zoontjes Tom en Tim. Ze leed aan het levensgevaarlijke Hellpsyndroom, ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd. Ze balanceerde op het randje van de dood.

De Groningse Van Nieuwenhoven, genomineerd voor Vrouw in de Media 2022, transformeerde haar diepste verdriet om in een levende missie om moeders en vaders verder te helpen die hetzelfde is overkomen en schreef een aangrijpend boek: ‘Stilgeboren’.

Ook als luisterboek

Het boek is ook - in een door haarzelf ingesproken – als luisterboek verkrijgbaar om lotgenoten die niet kunnen lezen handvatten te geven om ook erkenning te krijgen. Alleen wil ze meer informatie bieden aan lotgenoten en hun omgeving.

Wekelijkse podcast

Om het taboe de wereld uit te krijgen en kracht bij te zetten door meer bewustwording te creëren, is ze een podcast gestart. Wekelijks verschijnen op de podcast Stilgeborenbaby op Spotify en Youtube items die te maken hebben met allerlei facetten van stilgeboorte.

Ouders die te maken hebben gehad met een stilgeboren baby, krijgen niet alleen te maken met verdriet, maar ook met een rouwproces. Het is voor de ouders een ontzettend ingrijpende gebeurtenis, maar ook voor de mensen in de directe omgeving, die vaak niet weten hoe ze ermee moeten omgaan.

Inzicht bieden

Sommige goedbedoelde reacties kunnen pijn doen. Dat kan leiden tot onbegrip. Korte berichten over alles waar je tegen aanloopt als je dit overkomt, geven inzicht en handvatten.

“Je blijft ouder van een kind”

Behalve de publicatie van het boek, is ze gestart met haar missie om alles rondom stilgeboorte uit de taboesfeer halen. “Over het verlies van een kindje, het verdriet dat ermee gepaard gaat, zou iedereen ‘gewoon’ moeten kunnen praten. “Dit geldt zowel voor ouders als de mensen in de omgeving, Zonder dat dit tot irritaties leidt”, vertelt Desirée van Nieuwenhoven. “Want ook na een stilgeboren baby word je ouder, ben én blijf je voor altijd ouder van een kind.”

Afbeelding
(video) Zijn dit de toekomstige bruggenbouwers, bouwvakkers of automonteurs van Friesland? Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Dubbelconcert door vocal groups Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Quatrebras van donderdag 30 maart 09.00 uur tot en met zondag 2 april 17.00 uur afgesloten Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Museum Dokkum viert 60-jarig jubileum in Admiraliteitshuis Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Fiets mee over Friese klinkerwegen Algemeen gisteren
Afbeelding
Fondsenforum voor de Friese Mienskip Algemeen 29 mrt., 09:30
Afbeelding
(video) Het Veenhoop Festival is een feest voor alle generaties Algemeen 29 mrt., 08:30
Afbeelding
(video) In klassieke vervoering: muzieklezing Rachmaninov Algemeen 29 mrt., 07:30
Afbeelding
College van Dantumadiel stelt voor energietoeslag uit te breiden Algemeen 28 mrt., 19:19
Afbeelding
Open Huis met Grote Opruiming in Hallum Algemeen 28 mrt., 16:00
Afbeelding
Bij nieuwe opleiding Sustainable Hospitality Management in Drachten draait alles om duurzaamheid! Algemeen 28 mrt., 15:43
Afbeelding
Beauty in British music Algemeen 28 mrt., 15:00
Afbeelding
Houd inbrekers buiten met veilige sloten van DHZ Hoekstra Algemeen 28 mrt., 14:00