Alena (links) met haar vriendin Celestine in het AZC te Drachten.
Alena (links) met haar vriendin Celestine in het AZC te Drachten. Foto: Screenshot video facebook

(video) Russisch LHBTI-asielzoekster Alena in hongerstaking in AZC Drachten

Algemeen

Video - Op maandag 15 augustus is Alena, Russisch lhbti asielzoekster, na een week van vreedzaam protest, in het Asielzoekerscentrum in Drachten in hongerstaking gegaan. Samen met haar partner Celestine heeft zij elf maanden geleden in Nederland asiel aangevraagd, maar wordt ze niet gehoord door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND), ondanks dat dit binnen zes maanden moet plaatsvinden. 


De redenen voor Alena om in hongerstaking te gaan, heeft dan ook tevens met het feit te maken dat zij en haar partner regelmatig in hun azc gediscrimineerd worden en zelfs daarbuiten waardoor ze zich beiden onveilig voelen.

Schrijnend

De stichting LGBT Asylum Support uit Groningen heeft via haar facebook kanaal aandacht gezocht voor deze schrijnende situatie. “Binnen het azc is het wel toegestaan om een persoonlijke protestactie te houden. Een hongerstaking wordt vanuit de Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) echter afgeraden omdat dit een soort politiek drukmiddel is”, laat Sandro Kortekaas als voorzitter van LGBT Asylum Support weten. Volgens de voorzitter worden er wel vaker hongerstakingen gehouden binnen de azc’s in Nederland maar komen die meestal niet in de publiciteit.

Zinloze routine

Behalve dat de advocaat van de twee asielzoeksters in Drachten niet reageert op hun verzoeken, kunnen ze ook geen vrijwilligerswerk verrichten. Hun leven - net als vele andere asielzoekers - staat daardoor volledig stil en bestaat sindsdien enkel nog uit zinloos wachten. Ze kunnen niet inburgeren hoe graag ze ook zouden willen en krijgen geen BSN nummer. Elke dag kijken ze bij de infobalie van hun azc of hun interview door de IND gepland staat, maar elke dag blijkt deze routine tevergeefs. Nog erger is hun onveiligheid in hun azc als ook daarbuiten waar ze tot in het centrum van hun gemeente waar ze gehuisvest zijn, opgejaagd werden door groepen van jongeren op fietsen die het kennelijk op lhbti-asielzoekers gemunt hebben. 

Hongerstaking

Het COA adviseerde hun vervolgens geen hongerstaking als middel in te zetten, maar ’fun’ te hebben in hun azc. In een online video of facebook geeft Alena samen met haar vriendin Celestine aan waarom Alena ondanks haar broze gezondheid, toch in hongerstaking gaat. Deze week volgt nogmaals een brief door LGBT Asylum Support aan premier Mark Rutte met nogmaals de vraag met dit koppel als voorbeeld, waar de menselijke maat is. Zeker voor kwetsbare lhbti-asielzoekers die trauma op trauma ervaren terwijl ze nog steeds op de vlucht zijn, onzeker van hun verblijfsstatus in Nederland. 

Door middel van het verhaal van Alena en Celestine wil LGBT Asylum Support aandacht vragen voor deze groep asielzoekers. Sandro Kortekaas: “Wij behartigen als stichting zo’n zevenhonderd personen die in Nederland asiel hebben aangevraagd. Sommige vluchtelingen in Ter Apel zijn na twee jaar nog niet gehoord. We willen hiermee ook aandacht vragen voor het personeel van het COA die op dit ogenblik onder grote druk moet werken.”

De redactie benaderde drie verschillende woordvoerders van het COA maar die waren dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Afbeelding
Zeilvereniging Eendracht Maakt Macht Earnewâld viert 150-jarig jubileum Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Haarknippen voor beginners in Feanwâlden Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
(video) Meld je nu in Tytsjerksteradiel aan voor Gigasnel glasvezel Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Drachten winnen prijs beste design scholenchallenge Algemeen 26 sep, 19:00
Afbeelding
Mede wegens hoge gasprijs, al het groen uit de Verkooptuin van De Kruidhof met 50% korting. Algemeen 26 sep, 16:58
Afbeelding
Dicky de Haan wint met één punt verschil Iepen Kampioenskip Ielrikjen Earnewâld Algemeen 26 sep, 11:36
Afbeelding
Notaris trekt nieuwe lotnummers voor komende voorstellingen in theater De Colle Algemeen 26 sep, 11:31
Afbeelding
Honderden belangstellenden bij opening Mienskipshûs De Kjellingen en Gezondheidsmarkt Vitamine Ea in Eastermar Algemeen 26 sep, 10:43
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 26 sep, 09:29
Afbeelding
Deze blauwe banen schieten in Friesland als ‘padelstoelen’ uit de grond Algemeen 25 sep, 19:15
Afbeelding
Nipt verlies Broekster Boys bij Pelikaan S: 3-2 Algemeen 25 sep, 19:07
Afbeelding
Voetballers van VV Kollum starten competitie met zege op Zuidhorn Algemeen 25 sep, 19:00
Afbeelding
Eindsprint van korfballers KV De Granaet net niet genoeg Algemeen 25 sep, 18:50