Wergea op een oude kaart.
Wergea op een oude kaart. Foto: Ingezonden

Wergea viert uitgebreid 600-jarig bestaan

Algemeen

‘Werraga’ is de naam die in 1422 voor het eerst opduikt in Middeleeuwse geschriften. Voor het dorp Wergea aanleiding om 600 jaar later een uitgebreid jubileumfeest te organiseren. Van vrijdag 19 tot en met zondag 28 augustus 2022 staat het dorp in het teken van Wergea 600 met op 20 augustus een dorpsrëunie ‘Wergea toen en nu’.

Al eerder werd er een boek uitgegeven over het dorp Wergea, vertelt voorzitter Jelle Dijkstra van de werkgroep Wergea 600.  ”We zijn in 2016 al begonnen met de eerste voorbereidingen voor het 600-jarig bestaan. Met name een boek schrijf je niet zo even. Het boek met de titel ‘Ien en oar  út de skiednis van Wergea’ gaat vooral over het jaar 1422 en hoe de wereld er toen bij lag in en rondom Wergea”, legt Dijkstra uit. 

Programma

De werkgroep heeft met name het laatste jaar, samen met deelcommissies en veel vrijwilligers, gewerkt aan het uitgebreide en diverse feestprogramma van Wergea 600. Tien dagen lang duurt het jubileumfeest met op het programma muziek, wandelingen, (film)voorstellingen, kaatsen, eten, spelletjes en activiteiten voor de jeugd, een ouderensoos, een touwtrektoernooi, jeu de bouleswedstrijden, rondvaarten op een melkboot en doorlopende exposities. Op de website www.wergea600.nl is het hele programma te vinden.

Rëunie

Eén van de hoogtepunten is de dorpsrëunie ‘Wergea toen en nu’, aldus voorzitter Dijkstra. ,”Inwoners en oud-inwoners van Wergea zijn dan welkom. De reünie wordt georganiseerd in samenwerking met Warber (zakelijk) Wergea. De bedrijven presenteren zich en er zijn rondvaarten door Wergea en mensen kunnen de historische wandeltocht lopen door het dorp. Met behulp van de MeAR Fryslân route app wordt de digitale wandelroute een hele historische belevenis, waarbij door augmented reality historische personen als Minne Hoekstra, de winnaar van de eerste 11-stedentocht, tot ‘leven’ komen.”  Op dinsdag 23 augustus is er bovendien een speciale Frico reünie voor alle oud-werknemers van de zuivelfabriek, die in 1994 de deuren sloot.

Doorlopend

Het 50-jarig bestaan van de Wergeaster biljartclub en het 100-jarige bestaan van VV Warga maken ook onderdeel uit van het programma. Verder zijn er diverse doorlopende activiteiten, zoals een expositie over Wergea in kaarten en prenten, de rondvaarten, een tentoonstelling met oude foto’s en posters, attributen  en allerhande voorwerpen van voorbije Iepenloftspelen, de Sint Martinuskerk is te bezichtigen en op de ‘leugenbank’ – de havensbank - liggen geborduurde kussens met daarop bekende Wergeasters.

 ,,Er is dus voor iedereen van jong tot oud wat te beleven. Het hele programma ligt klaar en we zijn er nu ook echt aan toe om met z’n allen het 600-jarige jubileumfeest van Wergea te gaan vieren”, sluit voorzitter Dijkstra af.

Afbeelding
Feest! Heropening Pearle Opticiens Burgum Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Noardeast-Fryslân vraagt weer subsidie woningbouw Prins-locatie Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Swalkstiennen permanent te zien bij Observeum in Burgum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Botanische tulp is bloembol van het jaar Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Enerzjyke Meitinkers van start! Algemeen 23 sep, 19:30
Afbeelding
Startsein voor Friese campagne ‘modder op de weg’ Algemeen 23 sep, 17:00
Afbeelding
Geldfit.nl nu ook beschikbaar in Noardeast-Fryslân Algemeen 23 sep, 16:08
Afbeelding
Nieuwe verbinding naar Ameland? Dertien alternatieven Algemeen 23 sep, 14:44
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 23 sep, 13:13
Afbeelding
Historische filmdag in Fries Landbouwmuseum op 1 oktober Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Soad belangstelling foar Nij Talint Orkest Tytsjerksteradiel Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Dantumadiel en Noardeast-Fryslân genomineerd voor ‘gouden prokkel’ Algemeen 22 sep, 17:27
Afbeelding
Doch mar mei ‘Priuwerij’ in Húskeamer Wergea Algemeen 22 sep, 16:09