De ME in Kollumerzwaag tijdens de jaarwisseling. De ME was al in actie voor de brandweer was gearriveerd, aldus regionale brandweerbaas Albert Dantuma.
De ME in Kollumerzwaag tijdens de jaarwisseling. De ME was al in actie voor de brandweer was gearriveerd, aldus regionale brandweerbaas Albert Dantuma. Foto: Noordernieuws

Evaluatie-onderzoek jaarwisseling Noardeast-Fryslân

Algemeen

Er komt een evaluatie-onderzoek naar het verloop van de jaarwisseling in de gemeente Noardeast-Fryslân. Dit heeft de lokale gezagsdriehoek na overleg op woensdag 5 januari besloten: de gemeente, het Openbaar Ministerie en de politie. Het onderzoek moet zich richten op de gebeurtenissen van 30 december, 31 december en 1 januari jongstleden.

In het nog uit te voeren evaluatieonderzoek staat het handelen in zowel de voorbereiding als gedurende de jaarwisseling centraal. De politie zal de beschikbare informatie aanreiken aan het bevoegd gezag. Burgemeester Johannes Kramer: “It ûnrêstige ferrin op in tal plakken yn ús gemeente lit de ynwenners, de gemeenteried, mar ek mysels net ûnoantaaste. Ik wol dêrom witte wat der krekt bard is. Dêr kinne wy as gemeente, helptsjinsten en ynwenners mooglik wat fan leare.”

“Grondige voorbereiding”

Het optreden voorafgaand en tijdens de jaarwisseling van de politie was grondig voorbereid in de lokale gezagsdriehoek. Daarbij zijn ook de tolerantiegrenzen en prioriteiten vastgesteld, meldt de gemeente. In vijf dorpen binnen de gemeente Noardeast-Fryslân – te weten Ferwert, Anjum, Kollumerzwaag, Marrum en Burdaard – hebben zich onveilige situaties en ongeregeldheden voorgedaan. Hierbij is ook de Mobiele Eenheid (ME) van de politie ingezet en werd “waar nodig” geweld toegepast, aldus een persbericht van de gemeente.

“Politiegeweld altijd geëvalueerd”

Teamchef basisteam Noordoost Fryslân Marjan de Ruiter-Abma: “Het optreden van de politie wordt altijd door de politie geëvalueerd. Wanneer wij geweld toepassen, wordt dit nadien getoetst door een onafhankelijke Commissie Geweldsaanwending. De uitkomsten zullen als input dienen in het evaluatieonderzoek.”

De officier van justitie Pieter van Rest, die namens het Openbaar Ministerie in de driehoek is vertegenwoordigd, ziet de uitkomsten van het evaluatieonderzoek met vertrouwen tegemoet. “Het is goed dat het onderzoek door een onafhankelijke partij wordt uitgevoerd. Het is van belang dat er straks een helder feitenrelaas op tafel ligt.”

Aanleiding is wellicht de berichtgeving, dat de ME hier en daar al in actie kwam, voordat politie en/of brandweer ter plekke waren. Dit zou onder andere in Burdaard en Kollumerzwaag het geval zijn geweest. Wanneer en wie het evaluatieonderzoek gaat uitvoeren, is nog een punt van bespreking voor het lokale gezag.

In Nederland stemmen we nog immer met het rode potlood en tellen we de stembiljetten met de hand.
Smallingerland: "Help mee in een stembureau" Algemeen 18 uur geleden
Een reekalf gespot met de drone.
Topdrukte voor droneteams bij voorkomen maaislachtoffers Algemeen 19 uur geleden
Voor onderhoud van oevers van bepaalde vaarwegen in Fryslân is onderhoudssubsidie beschikbaar.
Subsidieregelingen Fries oeverbeheer geopend Algemeen 20 uur geleden
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels Algemeen 21 uur geleden
De drie oorlogsgraven op het kerkhof waar bloemen en een krans worden gelegd.
Deadenbetinking Doarpstsjerke Rottefalle Algemeen 23 uur geleden
Geef je spullen een tweede kans.
Repair Café Dokkum weer open op zaterdag 4 mei Algemeen gisteren
Vaar naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven'
Met een sloep varen naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven' in Nationaal Park de Alde Feanen Algemeen gisteren
Doe ook mee met de excursie van IVN Natuureducatie!
Rondje Bolwerken Dokkum Algemeen 2 mei, 08:22
Nederland, Oentsjerk, 25-04-2024. Presentatie van het boekje met Doarpskuierkes.
Feestelijke presentatie nieuwe editie Doarpskuierkes Algemeen 1 mei, 17:00
Dodenherdenking en kranslegging in Drachten
4 mei dodenherdenking Drachten Algemeen 1 mei, 16:03
Voorstelling Ik ben Wil in theater Sense Dokkum 5 juni
Derde symposium van Ik ben Wil over dementie op 5 juni met voorstelling 'De Klosdochter' Algemeen 1 mei, 15:00
Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 1 mei, 13:45
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 1 mei, 12:04