Afbeelding
Foto: Ingezonden

Bibliotheken zetten zich in voor digitale inclusie

Algemeen

De samenleving wordt steeds digitaler, in Nederland zijn er veel mensen die moeite hebben om deze ontwikkelingen bij te benen. De Friese bibliotheken zetten zich daarom samen met partners in voor digitale inclusie. In Smallingerland werken Stichting Wijzer, Bibliotheek Drachten, Sûnenz, SeniorWeb en Stjoer samen. Donderdag 9 december tekenden ze, tijdens een digitaal startschot, een samenwerkingsconvenant om hun krachten te bundelen. In de gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel organiseert dBieb wekelijks op diverse locaties digi-spreekuren.

Omgaan met een computer, tablet en smartphone wordt steeds belangrijker. Allerlei dagelijkse handelingen, van internetbankieren tot een afspraak maken bij de kapper, gaan tegenwoordig online. De noodzaak om zaken online te regelen is het afgelopen jaar alleen maar groter geworden. Denk alleen al aan het installeren van de CoronaCheckApp en gebruik van WhatsApp. Om bij te blijven én om mee te komen bieden de bibliotheken en haar partners laagdrempelige hulp.

Los van elkaar werken Stichting Wijzer, Bibliotheek Drachten, Sûnenz, SeniorWeb en Stjoer al langer aan het digitaal vaardiger maken van de inwoners van Smallingerland. Door de komende periode intensiever samen te werken, gezamenlijke activiteiten te organiseren, kennis uit te wisselen en naar elkaars diensten door te verwijzen, hopen zij meer te kunnen bereiken. Marcel Schuurmans, beleidsmedewerker Onderwijs (OAB/VVE en Laaggeletterdheid) bij Gemeente Smallingerland is blij met de samenwerking tussen de partijen. “De gemeente Smallingerland vindt het belangrijk dat inwoners digitaal mee kunnen doen en ondersteunt de samenwerking naar digitale inclusie dan ook van harte.” Iedere week houdt SeniorWeb gratis digitale spreekuren in de bibliotheek in Drachten. Zie voor meer informatie op: https://bibliotheekdrachten.op-shop.nl/

Ook in de locaties van dBieb zijn er gratis spreekuren. Deze zijn op inloop te bezoeken. Aanmelden is niet nodig. Tijdens schoolvakanties zijn er geen spreekuren. Meer weten? Kijk ook op dbieb.nl/leren of bel 058-234 77 77.

Afbeelding
Nieuwe vrachtwagen voor RDC Friesland Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Eerste Oerbosk fan de Takomst in Twijzelerheide Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Maak met Trendkeukens de keuken het gezellige middelpunt van je huis Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Voormalig wereldkampioen kickboksen Robin Ciric is te zien in House of Glory Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Bij jubilerend ESS Woman in Burgum is het de hele week modefeest Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Maartenskerkconcert met de bekende blokfluitist Erik Bosgraaf Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Pjutte- opfang 'De Springplank' Earnewâld ferlinget it sertifikaat foar twatalich wurkjen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Orgelconcert en expositie 'De Schepping' Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
(video) Silent Waters van Friese filmmaker Brent Bosker wint award Nederlands Filmfestival Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Adri de Boer zingt Stef Bos in het Fries Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Friese muziekverenigingen samen 225 jaar Algemeen gisteren
Afbeelding
Europese wedstrijd voor jeugdtriathleten AV Impala Algemeen gisteren
Afbeelding
Broekster Boys zeer effectief tegen d' Olde Veste: 5-1 Algemeen 25 sep., 15:00