Tryntsje Rekker laat de zonnegroet zien, ook leuk om te doen met kinderen in de vakantieperiode.
Tryntsje Rekker laat de zonnegroet zien, ook leuk om te doen met kinderen in de vakantieperiode. Foto: Ingezonden

“Yoga helpt lichaam en geest in balans te brengen”

Algemeen


DOKKUM - In beweging zijn is belangrijk om je geestelijk en lichamelijk goed te blijven voelen. Hoe doe je dat in coronatijd? Yoga is één van de ‘sporten’ die prima thuis kan worden beoefenend. Het verbetert je conditie, versterkt je spierkracht en maakt je lichaam soepeler.

Yoga verbindt lichaam en ziel, het brengt je in het nu. “Ik voel me de hele dag beter als ik ‘s ochtends een kwartiertje yoga heb gedaan”, zegt Tryntsje Rekker uit Dokkum. Als kinderyoga-docent van Yogamatties weet ze dat yoga ook een positief effect kan hebben op het geestelijk welzijn van kinderen.

“Yoga kan je helpen om beter om te gaan met negatieve gevoelens”, vertelt Tryntsje. Diverse scholen in de regio hebben haar de afgelopen maanden ingeschakeld om yoga- en mindfullnesslessen te geven. Bij yoga rek en strek je je lichaam, waardoor je leniger en ontspannener wordt, maar ook sterker.

Hoe kan yoga helpen geestelijk en lichamelijk in balans te blijven of te komen? Tryntsje Rekker: “Door dagelijkse yoga-oefeningen heb ik meer energie, kan ik me beter concentreren en beter omgaan met stress.”
Bij de yogalessen die ze zelf volgt, leerde ze te letten op haar ademhaling en waar te nemen wat de oefeningen doen in het lichaam. “Als je ademhaalt tot diep in je buik, word je rustiger. De focus op je buikademhaling leidt bovendien af van de malende gedachten in je hoofd.”

Jong geleerd, oud gedaan
Tryntsje vindt het heerlijk dit soort dingen ook aan kinderen te leren. “Als je jong hebt geleerd waar te nemen hoe je je voelt, heb je daar je hele leven wat aan. Hetzelfde geldt voor het op jonge leeftijd leren hoe je stress kunt verminderen met een goede ademhalingstechniek. Hoe fijn is deze kennis als je je voorbereidt op een spannende spreekbeurt of een lockdown-periode moet doorkomen.”
Bij de yogalessen die ze geeft aan kinderen gaat het niet alleen om het doen van lichamelijke oefeningen. Ze leert kinderen ook zich bewust te worden van gedachten en emoties.

Ze leert kinderen bijvoorbeeld ook dat je ‘boos voelen’ helemaal okee is. Niemand voelt zich de hele dag blij, ‘chill’ en relaxed. Stress, onzekerheid en schaamte horen er bij, net als boosheid, liefde en enthousiasme. “Zoals het weer iedere dag anders is, zo veranderen je gevoelens ook van minuut tot minuut. En zoals je tegen de regen beschutting zoekt of beschermende kleding aantrekt, wil je ook weten hoe je met (onaangename) gevoelens kunt omgaan.”

Yoga, een oeroude traditie
Yoga is gebaseerd op een oeroude traditie die vijfduizend jaar geleden ontstond in India. Hindoestaanse monniken mediteerden in de natuur en gingen fysiek nadoen wat ze daar waarnamen.

Doel was net zo sterk en flexibel te worden als de natuur zelf en de dieren die daar leefden zodat ze langer konden mediteren. “Veel yoga-houdingen hebben nog steeds namen als ‘de duif’, ‘de hond’ en ‘de boom’.”
2500 jaar geleden werden deze yoga-houdingen opgeschreven door Pantanjali in de zogenaamde Yoga Sutra’s. Hierin beschreef hij ook de bijbehorende leefregels, normen en waarden, de filosofie en spiritualiteit die er volgens hem bij hoorden. Door de eeuwen heen zijn er tientallen vormen van yoga ontstaan. Bij een aantal daarvan is nog maar weinig terug te vinden van de oorspronkelijke filosofie. De eerste yogaschool in Nederland werd in 1922 opgericht in Amsterdam onder de naam Hatha Yoga Zelfgeneesinrichting.

Hedendaagse vormen variëren van poweryoga - gericht op kracht en uithoudingsvermogen - tot yin-yoga, dat met stilstaande houdingen is bedoeld voor het soepeler maken van bindweefsel.
Mensen die niet lekker in hun vel zitten, kunnen veel baat hebben bij het uitvoeren van dagelijkse yoga-oefeningen. “Wat je op de mat beleeft, zegt ook iets over je leven buiten de mat. De oefening ‘de boom’ bijvoorbeeld, waarbij je een tijdje op één been staat, kan je de ene dag heel gemakkelijk af gaan, terwijl het de andere dag maar niet wil lukken. Je lijf vertelt je zoveel. Als je daar naar leert luisteren, kom je geestelijk ook meer in balans.”

Leuk om te doen met kinderen
Kinderyoga omvat naast lichamelijke en ademhalingsoefeningen ook andere werkvormen, zoals spelletjes, creatieve activiteiten en het voorlezen van verhalen of prentenboeken. “Het doel is om zelfbewustzijn en zelfvertrouwen te creëren en kinderen te leren hoe ze ondanks prikkels van buiten de rust in zichzelf kunnen bewaren.”

Veel van dit soort activiteiten kunnen ouders hun kinderen thuis aanbieden. Een spelletje dat een fijn gevoel kan opleveren is bijvoorbeeld een pot versieren en die vullen met briefjes vol positieve gedachten. Of een slinger maken en op de vlaggetjes ‘helpende gedachten’ schrijven, zoals: ‘ik mag fouten maken’, ‘ik kan …’ of ‘ik ga proberen…’.

Op de foto toont ze een reeks yogahoudingen die bekend staan onder de naam ‘de zonnegroet’, leuk om te doen met kinderen. “Als je een houding niet goed kunt, pas je hem gewoon een beetje aan zodat je het wel kunt. Belangrijker is om er goed op te letten hoe je je voelt. Wat gebeurt er met je ademhaling? Eén ding is zeker: doe je de oefeningen iedere dag een keer, dan word je vanzelf sterker en leniger, zowel fysiek als mentaal.”

Yogamatties | www.yogamatties.com | https://www.facebook.com/Yogamattieskinderyoga/

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 11 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 13 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30