Gert Heiwegen en Abdullah Huwaidi voor het spandoek bij het bedrijfspand.
Gert Heiwegen en Abdullah Huwaidi voor het spandoek bij het bedrijfspand. Foto: Actief Media

De Meubelspecialist Friesland: meubels op maat

Algemeen

DOKKUM - Wanneer je meubelmaker Abdullah Huwaidi aan het werk ziet is het bijna niet voor te stellen dat hij hier vier jaar geleden als bootvluchteling met alleen een plastic zak met kleding in Nederland aankwam. Abdullah komt uit een familie van meubelmakers en maakt zelf al meer dan vijftien jaar meubels. In januari begon hij met hulp van zijn goede vriend Gert Heiwegen De Meubelspecialist Friesland. Abdullah bouwt hoogwaardige meubels op maat. Eén van zijn specialismen is het werken met beton ciré. Gert begeleidt hem met de marketing en administratie.

Abdullah woont met zijn vrouw en vier kinderen in de Syrische stad Raqqa als op een dag mensen van IS op de stoep staan. Ze willen dat hij gaat vechten voor IS. Hij weigert. Vanuit het regeringsleger van Assad krijgt hij even later de oproep om te strijden tegen IS. “Maar ik wilde helemaal niet vechten, maar meubels maken en voor mijn gezin zorgen.” Hij besluit te vluchten. Van zijn spaargeld koopt hij een vliegticket van Beiroet naar Qatar. Van daaruit vliegt hij naar Sudan. Mensenhandelaren brengen hem met een truck naar Libië. Dit is een barre tocht van drie weken, bijna zonder eten en drinken. Dadels houden hem in leven. Onderweg mag er niets met hem gebeuren, want de mensenhandelaren rekenen snel af met ‘obstakels’.

Vanuit Tripoli vertrekt Abdullah met een houten boot vol met vluchtelingen naar Europa. Al na een dag worden ze opgepikt door de marine, die hen een aantal dagen later naar Sicilië brengt. Hij gaat naar Milaan, om van daaruit met de trein naar Duitsland te reizen. Uiteindelijk komt hij terecht in het Nederlandse Ter Apel, bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Abdullah wordt ondergebracht in de vluchtelingenopvang in Oranje. Zijn vrouw en kinderen zijn in de tussentijd gevlucht naar Libanon. Waar normaal gesproken binnen zes maanden gezinshereniging plaats kan vinden, is dit bij de familie Huwaidi lastig, omdat Abdullah zijn paspoort kwijt is. Via een DNA-test moet hij bewijzen dat hij een gezin heeft. Op de ambassade in Beiroet worden DNA-tests afgenomen bij zijn vrouw en kinderen. Hierna kan het gezinsherenigingsproces starten. Maanden later kan hij eindelijk zijn vrouw en kinderen weer in de armen sluiten. Het gezin krijgt een woning toegewezen in Hallum.

In de sportschool in Hallum wordt Abdullah een keer aangesproken. “Ineens zei iemand tegen mij: ‘Salam Aleikum’. Dit betekent ‘hallo’.” Het blijkt de Hallumer Gert Heiwegen te zijn. “Toevallig ken ik een klein beetje Arabisch omdat ik na de val van Khadaffi gehandeld heb in levensmiddelen in Libië.” Het is het begin van een hechte vriendschap en Gert helpt Abdullah regelmatig als hij ergens niet uitkomt. Gert: “Abdullah heeft een inburgeringscursus van twintig maanden gevolgd. Daar heeft hij geleerd hoe hoog de Domtoren in Utrecht is, maar veel praktische zaken zijn hem niet bijgebracht.” Omdat Abdullah graag aan het werk wil, zoekt hij een stageplaats. Via de gemeente komt hij in Niawier terecht, waar hij eindelijk zijn passie weer kan uitvoeren: het maken van meubels. Maar Abdullah wil ook graag zijn eigen gezin weer kunnen onderhouden. Het plan ontstaat om voor zichzelf te beginnen. Gert ondersteunt hem hierbij. “Toen hij mij op zijn telefoon liet zien wat hij allemaal in Syrië gemaakt had, wilde ik het eerst niet geloven. Abdullah is echt een vakman.”

Gert en Abdullah schrijven samen een ondernemingsplan. Ze krijgen de financiering voor de machines rond en vinden een geschikt pand op Beurtvaart 16 in Dokkum. Begin januari richten ze De Meubelspecialist Friesland op. Abdullah is Gert ontzettend dankbaar. “Zonder Gert was het niet gelukt. Ik noem hem nu ook mijn broer.” Gert bouwt een website voor Abdullah en leert hem computervaardigheden. “Abdullah had nog nooit van Excel gehoord. Nu kan hij zelf Excelsheets invullen en heeft hij ook zelf de btw-aangifte gedaan.” Gert regelt nu nog een deel van de marketing en administratie en helpt met het plaatsen van kasten. Ook bedankt Abdullah de eigenaar van het pand. “Een heel aardige man. Toen corona kwam dacht hij echt mee.”

Abdullah maakt de meest uiteenlopende meubels op maat, van tafels tot complete keukens. “Wanneer u een afspraak maakt, kom ik langs met verschillende materialen en bespreken wij uw wensen en alle mogelijkheden. Vervolgens meet ik alles op, zodat ik de juiste maten heb. U krijgt meerdere offertes van het meubel of de meubels in verschillende materialen. Ik adviseer u graag welke materialen voor u het meest praktisch zijn.”

Gert wijst op de voordelen van maatwerk. “Wij kunnen een meubelstuk volledig laten aansluiten bij uw wensen, smaak en beschikbare ruimte. Van een zolderkamer met een schuin dak kunt u bijvoorbeeld met lage kasten en een lang bureau een prachtige werkplek maken.” Abdullah toont een grote kledingkast waar hij aan werkt. “Deze kast is helemaal naar de wensen van de klant gemaakt, met hierachter in de kast een ruimte speciaal voor de schoenen.” Naast losse meubels maakt Abdullah ook gehele interieurs op maat.

Klanten kunnen kiezen uit veel soorten massief hout, MDF en/of spaanplaat. Voor het afwerken van randen heeft Abdullah speciaal een kantenlijmmachine aangeschaft. Kastjes van dunne platen maken, zoals bij grote meubelconcerns gebeurt, weigert hij. “Het MDF moet minimaal 18 millimeter dik zijn. Alleen de achterwand mag 10 millimeter dik zijn.” Daarnaast let hij bij het inkopen heel erg op kwaliteit. Abdullah wil namelijk alleen werken met het beste hout. Alle kasten voorziet hij van ‘softclose’ scharnieren van het merk Blum.

Veel meubels werkt Abdullah af met beton ciré. Dit is een cement of betonachtig poeder dat vermengd wordt met resin. Wanneer de steenmortel geplaatst en gedroogd is, ontstaat er een steenachtige structuur. Abdullah toont een foto van een groene wasbak die hij heeft geleverd. “Het is heel sterk, onderhoudsvrij en ik kan het in veel kleuren leveren.” In de showroom die Abdullah en Gert nog inrichten, staan verschillende meubels met het materiaal. Zo is een televisiemeubel afgewerkt met zwart beton ciré, een eettafel heeft een wit beton ciré blad.
Waar Abdullah een perfectionist is, is Gert naar eigen zeggen een beetje een control freak. “Zo bel ik klanten na levering altijd nog even om te horen of alles wel echt naar wens is. Tot nu toe is iedereen heel tevreden. Daar doen wij het voor.” Abdullah: “Ik werk liever wat langer aan een meubel, zodat ik zeker weet dat het perfect is.”

Abdullah moet er niet aan denken om terug te gaan naar Syrië. “Als er ergens een bom insloeg, dan konden de meeste kinderen horen wat voor soort bom er gevallen was. Hier zijn wij veilig.” Gert is trots op Abdullah. “Hij is al helemaal ingeburgerd en kan al redelijk goed Nederlands spreken. Volgend jaar gaan wij samen een cursus Fries volgen.”

Wilt u een meubel of interieur op maat laten maken? Bij inlevering van de krant van 4 november krijgt u 10% korting.

Beurtvaart 16, 9101 RB Dokkum | Gert Heiwegen: 06 20288233 en Abdullah Huwaidi: 06 42143669 | demeubelspecialistfriesland.nl

Een luxe tv-meubel afgewerkt met zwart beton ciré.
Abdullah bij de kantenlijmmachine die hij gebruikt voor het afwerken van spaanplaat.
Abdullah zaagt MDF voor een klein kastje.
Een witte kast met zwart scharnier
Afbeelding
Afbeelding
Margriet Brandsma over 'heks van Anjum' in bieb Dokkum Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Koffiemerken, en wat maakt ze speciaal Zaken 10 uur geleden
Afbeelding
'Van sokkenbal tot silent disco': geschiedenis popcultuur in de Friese Wâlden Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
“Veel vraag naar bedrijventerrein in Smallingerland, stroomcapaciteit is rem-factor" Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Bestemmingsplan in raad centraal punt bij Sonac-plan vergister Algemeen 30 nov., 17:40
Afbeelding
Luisterlijn vrijwilligers: stille helden op de Nationale Vrijwilligersdag Algemeen 30 nov., 17:00
Afbeelding
Buurtbudget Smallingerland: 12 van 15 aanvragen toegekend Algemeen 30 nov., 15:04
Afbeelding
21-koppige cast gevuld met lokaal talent repeteert voor dé feel-good kerstmusical van Drachten Algemeen 30 nov., 14:00
Afbeelding
Knappe alternatieven op de klassieke kerstboom Algemeen 30 nov., 12:32
Afbeelding
Disco Tropicana brengt nieuw dansconcept naar Iduna Algemeen 30 nov., 11:19
Afbeelding
Krijgt Burgum dit jaar weer een marathon op natuurijs? Algemeen 30 nov., 10:55
Afbeelding
3 gezonde voedingsmiddelen voor je brein Zaken 30 nov., 09:26
Afbeelding
Repair Café Drachten Algemeen 30 nov., 08:34