<p>Anke Bijlsma van Theaterkerk Nes voor de reproductie van de Nachtwacht waar drie jaar aan gewerkt is.&nbsp;</p>

Anke Bijlsma van Theaterkerk Nes voor de reproductie van de Nachtwacht waar drie jaar aan gewerkt is. 

(Foto: Actief Media)

Nachtwacht360-project in Nes gaat doorNES - Door de halve ‘lockdown’ zijn veel culturele activiteiten afgelast. Een pareltje dat, met coronamaatregelen, wél doorgaat tot eind december is het kunstproject Nachtwacht360 in de Theaterkerk in Nes. Hier zie je een fotoreproductie van ‘Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq’, het schilderij van Rembrandt van Rijn dat beter bekend is als ‘de Nachtwacht’.

Fotograaf Julius Rooymans, producent Jessica Karelsen en modeontwerper Hans Ubbink maakten samen met experts een reconstructie van het meesterwerk. Hiervoor werden alle kostuums en rekwisieten die op het schilderij staan, nagemaakt. Look-a-likes van de personages op de Nachtwacht werden in de kostuums en met de voorwerpen gefotografeerd. De reproductie is in het originele formaat van ruim vier bij vijf meter. Dit is groter dan de ‘echte’ Nachtwacht in het Rijksmuseum, want hier zijn in 1715 vier repen afgesneden, omdat het schilderij anders niet in het stadhuis paste.

In Nachtwacht360 zie je het verhaal achter de Nachtwacht. Zo hangt achter de reproductie nog een doek in hetzelfde formaat, dat een inkijkje geeft in het leven van Rembrandt. Op andere doeken zie je de personages van het schilderij in een andere pose. Ook zijn kostuums en rekwisieten te bewonderen, zoals een nagemaakte helm. Er kon geen originele helm uit die tijd gebruikt worden, omdat de helmen zoals Rembrandt ze schilderde nooit hebben bestaan. Tijdens een audiotour met bijpassende lichtshow worden de verschillende personages letterlijk en figuurlijk uitgelicht. Er zijn ook echte schilderijen te zien, in de stijl van Rembrandt, geschilderd door Gerrit Breteler.

Meerdere wereldsteden streden om het Nachtwacht360-project. Uiteindelijk ging de Theaterkerk in het kleine Nes er met ‘de winst vandoor’. Directeur Anke Bijlsma bereikte dit door “oan te hâlden as storein.” Ze kwam met een plan en sloot zich aan bij het programma over duisternis dat de noordelijke milieufederaties hadden ingediend bij het Waddenfonds. Hierdoor kreeg ze de financiering rond. “Ik waard hiel konkreet. Dat hat de trochslach jûn. No hat ien fan donkerste plakken fan Nederlân in Nachtwacht.” Kaarten zijn verkrijgbaar via: theaterkerknes.nl.

Meer berichten